Reumatske bolesti su najučestalije bolesti mišićno koštanog sustava. Danas teško da se može pronaći osoba starije životne dobi koja nema problema sa nekom vrstom reumatske bolesti, u većem ili manjem obimu.

Klasični simptomi koji su karakteristični za sve reumatske bolesti su bol u zglobovima i ograničena pokretljivost, stoga je razumljivo da je osobama koji imaju reumu značajno smanjena radna sposobnost.

Reumatske bolesti možemo podijeliti na:

  • Upalne reumatske bolesti (reumatoidni artritis, psorijatični artritis, ankilozantni spondiloartritis)
  • Degenerativne reumatske bolesti (artroza, osteokondroza, spondilitis…)
  • Izvanzglobovni reumatizam ( burzitis, tendinitis, fibromijalgija….)

Kod pojave reumatizma jelovnik treba bazirati pretežno na voću i povrću, smanjiti maksimalno unos soli u organizam (posebno kod reume zglobova), izbaciti alkohol i kavu.
Voće, povrće i integralne žitarice i vrijedna biljna ulja sa omega-3 kiselinama trebaju biti redovni u vašoj ishrani.

Meso, mesne proizvode pokušajte izbaciti, a mlijeko i mliječne prerađevine bi trebalo uzimati u zaista malim količinama, jer sadrže arahidonsku kiselinu koja izaziva bolove, upale i naticanja zglobova.
Od vitamina preporučuju se Vitamini C i E koji imaju jako dobro djelovanje ukoliko se radi o upalama, te kalcij i vitamin D koji su jako su dobri za kosti.

Čest uzrok pojave reumatskih bolesti je nepravilno držanje te opterećenja kostiju i zglobova. Pacijentima koji boluju od reume ukoliko su veće tjelesne mase, se savjetuje gubitak kilograma, jer to je najefektivniji način smanjena opterećenja na zglobove.

Također jako je važno boraviti na svježem zraku, a kada su hladnija vremena treba se prikladno i toplo obući.

Pored lijekova koji su prepisani za ublažavanje simptoma, jako je važna raznovrstan ishrana, pravilno držanje tijela i puno kretanja.

Također u ublažavanju bolova mogu pomoći neke od metoda koje su koristili naši stari, a koje Vam donosimo u nastavku…

Recepte za 5 prirodnih lijekova pogledajte na slijedećoj stranici…

1
2
Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 17.09.2014.
Slijedeća objavaČišćenje života – havajska tajna
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

5 KOMENTARA

  1. Zanimljiv clanak. Podrzavam prirodnu medicinu. U slucaju ovih oboljenja takoger mogu pomoci dodaci prehrani, koliko znam kapsule Flexa Plus su zbilja efikasne.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.