atma.hr – 52
Đumbir je jedan od najrasprostranjenijih začina u svijetu. Ima neobičnu aromu, ali je svi gotovo odmah prepoznajemo. Đumbir ima odlična ljekovita svojstva, zbog čega bismo ga svakako trebali svakodnevno konzumirati, a nema boljeg načina od pripreme ukusnog čaja. Čaj od đumbira se koristi za ublažavanje raznih tegoba, a dodatni sastojci kao što su med, limun ili naranča mogu poboljšati okus čaja, ali i njegovu ljekovitost. Pijete li đumbirov čaj, očistit ćete svoj organizam od otrovnog taloga koji se nakuplja u vašem tijelu.

Ublažava mučninu

Jedna od najpoznatijih prednosti čaja od đumbira jest ublažavanje mučnina. Šalica čaja prije putovanja može spriječiti mučninu i povraćanje. Čaj od đumbira je odličan i za trudnice koje imaju problema s jutarnjim mučninama. Bez straha popijte šalicu čaja od đumbira čim osjetite prve znake mučnine.

Smanjuje nivo stresa

Čaj od đumbira ima umirujuće djelovanje na tijelo i um. Može smanjiti nivo stresa i ublažiti napetost. Samo jedna šalica čaja može značajno poboljšati raspoloženje. Ostavlja osjećaj svežine i smirenosti duže vrijeme. Kada ste pod stresom, nemojte posezati za nezdravim oblicima opuštanja, već popijte šalicu čaja od đumbira, koji dokazano smanjuje nivo kortizola u tijelu.

Poboljšava cirkulaciju

Vitamini, minerali i amino kiseline u đumbiru će pospješiti cirkulaciju krvi i smanjiti rizik od nastanka bolesti srca i krvnog sustava. Đumbir će spriječiti nakupljanje plaka u arterijama i značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Olakšava menstrualne tegobe

Čaj od đumbira sa smeđim šećerom se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva. Žene koje pate od jakih menstrualnih grčeva, mogu koristiti tople obloge sa čajem od đumbira. Umočite ručnik u topli čaj i stavite na stomak. Ubrzo ćete primjetiti kako se mišići opuštaju, a bol smanjuje.

Pospješuje probavu

Čaj od đumbira će značajno ubrzati rad probavnog sustava i pospješiti apsorpciju hranljivih materija. Također će smanjiti nadutost uzrokovanu brzim jedenjem i prejedanjem. Čaj od đumbira će regulirati apetit.

Ublažava migrene

Đumbir je jako učinkovit kod ublažavanja migrena. Jedna šalica čaja od đumbira će značajno smanjiti kroničnu upalu u tijelu, koja je vodeći faktor rizika od nastanka migrena.

Ublažava simptome artritisa

Đumbir ima odlično protuupalno djelovanje, a topli oblozi čaja od đumbira će ublažiti bolove u zglobovima koje uzrokuje artritis.

atma.hr – 52
Priprema čaja od đumbira

Kupite svjež, cijeli korjen đumbira. U loncu prokuhajte vodu. Korjen đumbira ogulite i iseckajte na kolutove. Kada je voda proključala stavite kriške đumbira. Potrebno ga je kuhati 10-15 minuta. Nakon toga uklonite lončić sa strane i poklopite. Neka odstoji još 15 minuta, a zatim procijedite čaj. Čaj je najbolji kada se pije sam, bez ikakvih dodataka. Ako vam to ne odgovara, možete eventualno dodati med i limun.

Sastojci

  • 4 šalice vode
  • komad korjena đumbira veličine 5 cm
  • med i limun po želji

www.nezavisne.com