Svjesna, probuđena žena koja je otkrila svoju žensku energiju, energiju duboke mudrosti, koja je duboko svjesna snage vlastite nježnosti i milosti, može uzdići muškarca u nebo. To ne znači pritom da i jednog trenutka takav muškarac ulazi u polje samovažnosti, baš naprotiv, on tada iz njega izlazi i ulazi u beskrajno polje mogućnosti, snage, slobode i samoostvarenja. Takav je muškarac nježan i istodobno siguran, nema potrebu iskazivati na agresivni način svoju muškost niti se povija pred sobom, svijetom i ženom u želji da ugađa drugima ili njenim prohtjevima, dok sebe istodobno sabotira.

atma.hr – 78
Danas se mnogo piše o buđenju ženske energije. No, muška energija nije ništa manje važna u procesu buđenja i spajanja s našom istinskom prirodom te formiranja zdravih i svjesnih odnosa!

Muška je energija onaj dio našeg bića koji predstavlja vodstvo, kretanje, akciju te pokreće manifestaciju željenog u fizičkoj realnosti. Taj dio inicira ženska, unutarnja energije koja je energija izvora, svjetla, doma, unutarnje mudrosti i čistoće bića.

Da bi se ove energije prirodno ispreplitale i nadopunjavale, oba bi aspekta trebala biti protočna, probuđena i slobodna.

Probuđena, osviještena i utjelovljena ženska energija budi zdravu mušku energiju. U ovo sam se uvjerila nebrojeno puta i bila svjedokom prekrasnih transformacija i odnosa.

Ako to smjestimo u odnos između muškarca i žene, da bi se unutar muškarca pokrenula i probudila zdrava muška energija, žena koja projicira svoju energiju na njega ne bi smjela biti u ulozi žrtve ili u predatorskoj energiji koja pred muškarca postavlja očekivanja, zarobljava ga u programe i na taj način ne dopušta njegovoj prirodnoj snazi i individualnosti da se izraze.

Mudra žena osviještene ženske energije zna da će u muškarcu pobuditi ono najsvetije i najvrjednije ako ga ne bude sputavala, već ga svojom unutarnjom snagom nježno uzdizala.

Pritom nikako ne mislim na to da mu hrani ego, već da podržava odmatanje njegovih talenata i otvaranje njegovog bića.

atma.hr – 52
U tom će se trenutku muškarac ponovno roditi u svojoj probuđenoj muškoj energiji i podržati ženu na način koji ona nije mogla zamisliti i koji ne može zamisliti bilo tko tko je u ulozi žrtve ili u predatorskoj energiji očekivanja i postavljanja zahtjeva.

Kako je sve povezano i čini krug, muškarac koji je ušao u zdravu mušku energiju emitira tu vibraciju na van i povezuje se s probuđenom ženskom energijom na najčudesniji mogući način, od čega ne rastu samo sudionici tog odnosa, već i cijeli svemir.

Žena koja nije osvijestila i probudila svoju žensku energiju pokreće u muškarcu dva najčešća elementa, ovisno o tome čemu se u sebi priklonila – ulozi žrtve ili predatora.

Ako je sama u ulozi žrtve, moguće je da pokrene kod muškarca „lažnu muževnost“ koja vrlo često rezultira grubošću, naglašenim egom, željom za moći i dokazivanjem, a iza čega se zapravo krije nesigurnost i duboka potreba da ga se prepozna i prihvati onakvim kakav uistinu jest.

banner za knjige BIOLOGIJA VJEROVANJA

S druge pak strane, ako je žena u ulozi predatora, a što ponovno potječe od njene vlastite nesigurnosti i nepovezanosti sa svojim unutarnjim bićem, ona će pred muškarca postavljati određena očekivanja, bit će sklona kontroli, pasivnoj agresiji i tome slično te će na taj način izazvati njegovo povlačenje i „stiskanje“ u sebe, pri čemu on ne samo da se neće širiti kao biće u zdravom smjeru i osvješćivati svoju divnu unutarnju snagu, već će kao i u prvom slučaju time izostati poticanje njene ženske energije i općenito dobrobiti za njih dvoje i svijet oko njih.

Svjesna, probuđena žena koja je otkrila svoju žensku energiju, energiju duboke mudrosti, praiskonske ljepote nevezane za trenutne standarde, koja je duboko svjesna snage vlastite nježnosti i milosti, može uzdići muškarca u nebo. To ne znači pritom da takav muškarac u bilo kojem trenutku ulazi u polje samovažnosti, baš naprotiv, on tada iz njega izlazi i ulazi u beskrajno polje mogućnosti, snage, slobode i samoostvarenja.

Takav je muškarac nježan i istodobno siguran, nema potrebu iskazivati na agresivni način svoju muškost niti se povija pred sobom, svijetom i ženom u želji da ugađa drugima ili njenim prohtjevima, dok sebe istodobno sabotira.

atma.hr – 78
Muškarac probuđene muške energije zna tko je, kamo ide i koji utjecaj ima na svijet a da se ni u jednom trenutku zbog toga ne prikazuje boljim od drugih. On posjeduje u sebi neizmjeran izvor individualne slobode, a istodobno izabire služiti onima koje voli. Ne zato jer mora i jer se to od njega očekuje, već zato što to želi čitavom dušom.

I to je jedino istinsko služenje.

Da bi se ljudi promijenili na individualnoj razini, a zatim i unutar odnosa i kolektiva, potrebno je što više govoriti o ovim stvarima.

Prigrlite svoju jedinstvenost i ne dajte da vam je bilo tko oduzima u ime bilo čega. Tako ćete postizati sve veći balans u sebi, a što će rezultirati sveopćim balansom.

Ovom su svijetu potrebni budnost i (samo)osviještenost.

Budimo dio toga puta.

Marina Papec, spiritualni lifecoach i mindfulness trener
[email protected]
marinapapec.com

Lektorirala: Ana Čolić
Magistra engleskog jezika i književnosti i njemačkog jezika i književnosti
Stalni sudski tumač za engleski i njemački jezik /
excella.hr