Foto. pixabay.com

Budite osvješten roditelj

ili osvješteno dijete, jer ste nekada i Vi bili dijete

Svi mi kao roditelji želimo da nam djeca budu uspješna, zdrava, i sretna. Nikada i ne pomislimo da se to možda i neće ostvariti, jer ipak svi radimo najbolje što znamo.

Međutim, kada dođemo na ovaj svijet, nitko nas ne uči zadatku roditeljovanja i roditeljstva.


Widget not in any sidebars

Na koji način mi onda to naučimo?

Neki će možda pročitati poneku knjigu na tu temu, mada je mali broj onih koji će i to učiniti. Uglavnom smo spontani roditelji koji su svoje vještine roditeljstva naučili promatranjem, odnosno više nesvjesnim nego svjesnim oponašanjem naših roditelja ili staratelja. I praktično, gdje nas to odvede? Ili proizvedemo potpuno isti rezultat kao i naši roditelji, a htjeli bi da naša djeca budu sretnija, uspješnija i zdravija nego što smo mi sami, ili zbog nezadovoljstva načinom na koji smo mi podignuti odlučimo da budemo sasvim drugačiji i odemo u ekstrem svoje vrste i na taj način praktično ni ne znamo kakve rezultate ćemo na kraju dobiti. U svakom slučaju radimo najbolje što znamo, sa najboljom namjerom da naše dijete i naša djeca budu zdrava, sretna i uspješna.

Obično o temi roditeljstva počinjemo razmišljati kada nastanu problemi, a to je najčešće u vrijeme puberteta. A tada je poprilično kasno. Nije u potpunosti kasno, ali je neusporedivo teže nego da smo o tome razmišljali od samog početka odnosno od perioda još prije nego što se dijete rodilo. Ipak, dijete se formira i u prenatalnom periodu, natalnom periodu i u ranom postnatalnom periodu.

Naša budućnost isto kao i budućnost naše djece uvijek ovisi od percepcije nas samih, od uvjerenja koja imamo o nama samima, uvjerenja koja imamo o drugima oko nas, kao i od uvjerenja koja imamo o životu i našoj okolini.

To je ključ našeg uspjeha, našeg zadovoljstva, našeg zdravlja u cijelom životu. Međutim, nitko nas nije učio na koji način ćemo postići taj stupanj uvjerenja o sebi, svojoj okolini, drugima, tako da sva ta uvjerenja koja steknemo nama budu mnogo korisnija u budućnosti tokom našeg života. Naravno to se odnosi i na našu djecu, da im pomognemo da imaju uvjerenja koja će im koristiti u životu, a koja ih neće limitirati. Iznenadit ćete se kad saznate na koji način djeca stvaraju mnoga ograničenja.


Widget not in any sidebars

Na seminaru svjesnog roditeljovanja “Upoznajte dijete u sebi” ćemo učiti baš to, kako to da postignemo. Jer veoma često mi mislimo za naše dijete da sa njim nikada neće biti problema jer je dobro i poslušno. Međutim, već tada to može biti znak da postoji određen problem, da dijete ne zna stati ispred drugih, da iskaže svoje mišljenje, da ima samopouzdanje. To nije uvjek slučaj, samo skrećem pažnju da nekad nešto što djeluje vrlo pozitivno, ne znači da će koristiti našoj djeci doživotno, na putu ka postizanju njihovog uspjeha, zdravlja i zadovoljstva.

Svako dijete prolazi kroz različite razvojne faze, a u svakoj fazi je potrebno izaći u susret potrebama te faze, jer se u suprotnom dijete neće formirati kao zrela ličnost i ostati će određeni tragovi, kompleksi i uvjerenja koja im neće koristiti kasnije u životu. EFT vam može biti veoma dobar alat, džoker u vašoj slagalici koja se zove roditeljstvo. Natalni period tj. stadij fetusa i prvi postnatalni period imaju velik utjecaj na kasnije formiranje djeteta što do sada nije mnogo uzimano u obzir. Mnogo više se obraćala pažnja na to da li se majka dobro hrani, da li ima dovoljno sna i odmora. Međutim, postoje faktori koji su bar isto tako bitni za budućnost djeteta, njegovog zdravlja, njegovog uspjeha i njegove sreće.

Obzirom da smo svi mi nekada bili djeca, i mi imamo određena uvjerenja koja nosimo iz tih ranih perioda koji nas limitiraju na svoj način. Ljepota primjene EFT-a je to što možemo odraditi određene djelove naše prošlosti i praktično promjeniti mentalne programe koje smo stekli, kako bi u budućnosti imali sasvim drugačiji doživljaj života. Jedan od polaznika treninga je rekao, nikada nije kasno da imam sretno djetinjstvo.

Sam seminar Svjesnog roditeljovanja neće nikoga učiti EFT-u, ali pričat ćemo o primjeni EFT-a u mnogim oblastima, tako da koliko god da su svi dobrodošli na seminar svjesnog roditeljstva, mnogo više koristi će imati oni koji prije ovog treninga ili nakon treninga, prođu bar najosnovniju edukaciju EFT-a. Tako će moći maksimizirati ono što su učili tijekom seminara Svjesnog roditeljovanja. I ne samo to, moći će  identificirati mnoge stvari koje će odraditi nakon treninga na samom sebi. Jedna od polaznica je rekla da je tokom seminara identificirala 38 različitih događaja koji su ostavili traga na formiranje limitirajućih vjerovanja o njoj samoj, njenoj okolini i o drugima, a koje planira  raditi odmah iza seminara.

Pričati ćemo i o novom revolucionarnom pogledu o genetskom nasljeđivanju, jer genetika nije uklesana u kamen onako kako smo mi mislili i to je fantastična vijest jer samim tim to znači da možemo nešto učiniti po tom pitanju. Učiti ćemo o utjecaju sredine na aktivaciju i deaktivaciju određenih gena, gdje definitivno EFT ima svoju ogromnu ulogu, posebno kada se radi o zdravstvenim stanjima. Čut ćete i o mnogim blokadama vezanim za trudnoću, tj. doprinosiocima bijele kuge. Nije to uvijek rezultat emocionalno mentalnih blokada, ali većina toga je poteklo odatle i bijela kuga ne mora da bude zastupljena u postotku u kojem je sada i definitivno situacija može da se popravi.


Widget not in any sidebars

U nastavku su samo neki od utisaka polaznika:

Žalim što nisam imala prilike da poslušam ovakvo predavanje u periodu kada sam se pripremala za majčinstvo, ali znači mi i sada. Definitivno je neophodno ponoviti tečaj i za širi auditorijum. Hvala.” S.T.

“Korist – Izuzetno iskustvo, pokrenulo je puno doživljaja i iskustava vezanih za moje djetinstvo, kao i majčinstvo! Očekuje me puno ‘tapkanja’. Sugestija – Škola za roditeljstvo u Srbiji ne postoji, a neophodna je. Na svim nivoima – ‘svjesni’ da se još više osvjeste, a onim drugima makar malo svjetlosti u oblast roditeljevanja. Imate svu moju podršku i pomoć ako je potrebno. Hvala Vam.” LJ.R. D.

“Draga Jasmina, hvala za današnji trening o roditeljstvu, privilegija je biti među prvima, probiti led i dobiti mnogo novih informacija i krenuti u primjenu EFT na sebi i u roditeljsvu. I zaista, neka ovo bude samo prvi korak na krčenju puta ka ljubavi i zadovoljstvu i širenju MIRA. Trening uvrstite u vaše redovne programe, vjerujem da ćete imati dobre rezultate. Ja sam prezadovoljna što mi se pružila prilika da budem ovdje.” M.Z.       

“Draga Jasmina, žalim što nisam imala mogućnosti da ovo današnje saznanje primjenim na svojoj djeci, a isto znam da moja djeca žele da imaju informaciju o tome, šta u datom momentu ili situaciji da kažu ili primjene u odgoju svoga djeteta. Hvala Vam!” S.B.

“Izuzetno sam zadovoljna današnjim treningom i informacijama koje sam čula. Počašćena sam, što sam bila na mjestu koje mi je otvorilo novi put, a cilj je što kvalitetniji život.” M.A.           

“Izuzetna saznanja koja će nam u mnogome pomoći da poboljšamo svoj život i svih koje volimo. Nešto što nismo mogli ni da pomislimo da je moguće otvara nam se kao mogućnost.” R.V.

Lijepo iskustvo.” O.S.

“Puno korisnih informacija, dosta poučnih primjera” I.P.

Dobila sam i širinu i ono što mi je nedostajalo. Božanstveno iskustvo.”  LJ.S.

Nadam se da poslije ovakvih utisaka možete i vi da odlučite i prisustvujete jednom ovakvom seminaru koji može da pomogne našim budućim generacijama, a isto tako i nama samima, da ostatak života provedemo ljepše, uspješnije, zdravije i bar na neki način promjenimo neke dijelove svog djetinstva sa kojima nismo bili baš najsretniji i najzadovljniji.

Pridružite nam se ovog proljeća u Puli na edukaciji

Svjesno roditeljstvo  gdje ćete ujedno bolje upoznati dijete u sebi.

EFT osnovni nivo – naučite i vi kako rješavati terete koje nosite iz djetinjstva

EFT grupni tretmani – proljetno spremanje uma – uz pomoć iskusnog EFT Master trenera, Jasmine Kovačev

Prijavite se još danas preko ovog linka  i krenite putem napretka, ili ako ste već na tom putu, ubrzajte svoje kretanje ka željenom cilju. Napravite prvi korak ka bržem osobnom razvoju, boljem zdravlju, uspjehu i unutrašnjem miru.

Više informacija o treninzima možete naći na web stranici www.TehnikaEmocionalneSlobode.com