Zahvaljujući svojim sastojcima, bundeve su i ljekovite pa se odavna koriste u narodnoj medicini i kozmetici. Zbog toga što obiluju vitaminima A,C i E te folnom kiselinom i mineralima korisne su za štošta. Ulje dobiveno od koštica bundeve posebno je dragocjeno u ljekovitom smislu jer sadrži vrijedne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate te vitamine A, B1, B2, B6, C i D.

Ima ih raznih oblika,boja i dimenzija, a konzumiraju se u jesen u bezbroj kombinacija od štrudli do juha i kojekakvih variva, riječ je o bundevi. Postoji skoro tisuću vrsta ovog povrća, a porijeklo vuče iz Afrike i Sjeverne Amerike. Afričke bundeve osušene na suncu stanovnicima ovog kontinenta nekoć su služile kao posuđe dok se u Americi oduvijek koristila kao hrana.

S razlogom se i koristila kao hrana jer osim što je ukusna i dijetalna sadrži više od 90 posto vode, a svi oni koji vode brigu o zdravoj prehrani u njoj mogu uživati bez straha jer ima veoma malo masnoća. Malo je onih koji mogu odoljeti košticama bundeve, a osim koštica izuzetno zdravo i korisno je ulje.

Zahvaljujući svojim sastojcima bundeve su i ljekovite pa se odavna koriste u narodnoj medicini i kozmetici. Zbog toga što obiluju vitaminima A,C i E te folnom kiselinom i mineralima korisne su za štošta. Ulje dobiveno od koštica bundeve posebno je dragocjeno u ljekovitom smislu jer sadrži vrijedne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate, te vitamine A, B1, B2, B6, C i D.

Za imunitet

Ako muku mučite s kolesterolom, rješenje je bundeva. Također, ovo povrće štiti od raznih karcinoma, a korisno je i za podizanje imuniteta. Kada je riječ o imunitetu izuzetno je korisno i bučino ulje kao i sjemenke, a pripravci na bazi bundeve izvrsna su dopuna onima koji su uvijek umorni i malaksali.

Bundeva je bogata beta-karotenom, a obiluje i antioksidansima te vitaminima C i E. Sadrži i kalij i cink te je upravo zbog tih sastojaka i više nego korisna za imunitet. Sastojci bundeve mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv alergija i infekcija.

Za bolji vid

Svi već znamo da je mrkva korisna za bolji vid, no slična svojstva ima i budneva. Izuzetno je bogata vitaminom A koji je zaslužan za dobar rad očiju, a naročito mrežnjače, opne koja prekriva unutarnju stranu oka. Ovo povrće djeluje i kao snažan antioksidans zahvaljujući opet jednom sastojku vitamina A, betakarotenu koji štiti oko i od katarakte.

Korisna je i za kožu

Da biste imali zdraviju kožu u svoju prehranu uključite budnevu. Zahvaljujući sastojcima koji utječu na regulaciju žlijezda lojnica može se koristiti i za umirenje upaljene kože, a korisna je i u borbi protiv prištića. Upravo zbog toga bundeva je sastojak brojnih kozmetičkih preparata, a jedan preparat možete pripremiti i sami. Dovoljno je ispasirati meso bundeve, rasporediti ga po licu te nakon desetak minuta isprati hladnom vodom. Za bolji učinak možete dodati i nekoliko kapi limuna, palentu ili smeđi šećer.

Ali to još nije sve

Osim već navedenih dobrobiti bundeva je učinkovita u liječenju poteškoća s funkcioniranjem mokraćnog mjehura i bubrega, a veliku korist ima i kod zdravlja prostate. Ljekoviti sastojci jačaju muskulaturu mokraćnog mjehura, potiču mokrenje, smiruju upalne procese te sprječavaju poremećaje u funkcioniranju mokraćnih organa.

U slučaju povećane prostate od čega pati više od polovice muškaraca u 60-im godinama života sastojci bundeve daju dobre rezultate, a preporučuje se čak i u početnim stadijima kancerogenih promjena na prostati.
Plod bundeve preporučuje se i kao diuretik za izbacivanje viška vode iz organizma, osobito kod osoba oboljelih od reume i gihta. Smatra se da je odlična u prehrani za dijabetičare kao i osobe osjetljivog želudca te one koji pate od krvavih proljeva. Bundeva se može koristiti kuhana, pečena ili kao svježe ocijeđeni sok, a dokazano je kako je dobra i oboljelima od psorijaze.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/93308-ovo-povrce-nepravedno-je-zanemareno-a-korist-od-njega-je-visestruka.html