Zdravstvene prednosti čaja su brojne. Sadrži vitamine, minerale i antioksidanse. Jedna šalica čaja sadrži čak 2 puta manje kofeina, za razliku od kave, i mnogo je ugodnija za želudac u jutarnjim satima. Iako vas možda neće razbuditi tako brzo kao kava, podići će razinu energije i ojačati imunitet.

Postoje brojne vrste čajeva i sve imaju mnoge zdravstvene prednosti. Možete sami napraviti čaj tako što ćete listove omiljenih biljaka osušiti i samljeti, a potom ih koristiti u pripremanju čajeva.

Ako nemate naviku svakodnevnog ispijanja čajeva, donosimo vam čak 8 razloga zbog kojih biste trebali početi.

Jača imunitet i štiti od raka

Čaj sadrži katehine, antioksidanse koji ojačavaju imunološki sustav. Vitamin H, poznat i kao biotin, prisutan je u svim vrstama čaja i također ojačava imunitet. Čaj sadrži flavonoide, vrste antioksidansa koji sprječavaju nastanak staničnih oštećenja, kardiovaskularnih bolesti, bolesti kože i oštećenja DNA. Znanstvenici su ustanovili da čaj smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu koji su odgovorni za razne bolesti, uključujući i rak.

Čuva zdravlje usne šupljine

Čaj sadrži prirodni fluor koji pomaže u smanjenu rizika od nastanka oštećenja zubi. Katehini, odnosno antioksidansi, smanjuju razinu bakterija u ustima. Čaj sadrži kalcij i magnezij koji zajedno zube čine jačima i otpornijima.

Jača kosti

Aminokiseline iz čaja pomažu u formiranju proteina koji izgrađuju mišiće, kosti, kožu i kosu te se bore protiv bakterija i virusa. Žene koje očekuju menopauzu trebaju smanjiti unos kofeina, stoga je čaj odličan izbor jer sadrži manje kofeina od kave. Posavjetujte se sa svojim liječnikom i, ako je potrebno, pijte čaj bez kofeina.

Štiti srce

Antioksidansi koji se nalaze u zelenom čaju će ubrzati oporavak stanica srca i pomoći popraviti štetu koja nastaje nakon srčanog ili moždanog udara. Zeleni čaj može smanjiti rizik od nastanka bolesti koronarnih arterija jer sadrži visoku razinu antioksidansa koji reguliraju razinu kolesterola u krvi. Čaj ima antiupalna svojstva koja će poboljšati rad kardiovaskularnog sustava, smanjiti rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila.

Sprječava prijevremeno starenje i pročišćava crijeva

Čaj pomaže u detoksikaciji stanica jer sadrži vitamin E i antioksidanse koji su uspješni u sprječavanju prijevremenog starenja. Katehini će smanjiti razinu bakterija u crijevima, ojačati imunološki sustav i spriječiti bolesti probavnog trakta. Čaj je odličan za umirivanje želuca i čišćenje probavnog sustava.

Smanjuje rizik od nastanka raka jajnika

Švedski znanstvenici su ustanovili da 2 ili više šalica čaja dnevno mogu smanjit rizik od nastanka raka jajnika za čak 46%. Istraživanje je provedeno na 60.000 žena i trajalo je 15 godina.

Eliminira tjelesnu mast

Katehini imaju antioksidativno djelovanje, a u najvećoj razini se nalaze u zelenom i crnom čaju. Katehini su odlični za smanjenje razine masti u tijelu, naročito abdominalne masti koja povećava rizik od nastanka srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. U probavnom sustavu katehini sprječavaju apsorpciju masti i aktiviraju enzime u tijelu koji razgrađuju pohranjenu mast.

Poboljšava pamćenje

Antioksidansi smanjuju rizik od nastanka Alzheimerove bolesti. Čaj će smanjiti rizik od nastanka plaka u krvnim žilama i poboljšat će rad neuroloških stanica u mozgu.

Kako pripremate čaj?

Istraživanje njemačkih znanstvenika je pokazalo da je dodavanje mlijeka u čaj štetno jer smanjuje ljekovita svojstva čaja. Čaj je najbolje piti bez šećera. Ako želite da bude sladak, dodajte malo meda.

http://www.centar-zdravlja.net/zdrava-prehrana/caj/70/caj-cudesni-napitak-koji-lijeci/3540/