Svatko od nas voli pogledati dobar film. A naročito ako taj film ima dobru, duhovnu, inspirativnu poruku. Volimo se sjećati scena s dobrim dijalozima ili se poistovjećujemo s glavnim junacima. Ponekad živimo njihove živote, ali oni su samo putokaz k boljem smislenijem životu. Kreirajte ga sami uz idejnu pomoć zanimljivih filmova.

Predstavljamo vam našu listu najboljih duhovnih filmova. Znamo da je ta lista gotovo beskonačna, ali morali smo stati do nekog broja. Nismo filmove poredali po kvaliteti, po nagradama ili novcu koji su zaradili na kino blagajnama, već nasumice. Vi ih poredajte kako vama odgovara. Kako vam srce kaže.

Uživajte u gledanju.

Pripremio: Neven Ilak

divider-1

Andrej Rubljev, 1969.

Režija: Andrey Tarkovskiy

Scenario: Andrey Tarkovskiy, Andrey Konchalovskiy

Glume:Anatoliy Solonitsyn, Ivan Lapikov i Nikolay Grinko

Andrei Rublev oslikava život srednjovjekovnog slikara ikona. Zasnovan na povjesnom liku, film u osam priča prikazuje slikarev život i njegov odnos prema ikonama, odnosno umjetnošću općenito.  Cijeli film je sniman u crnobijeloj tehnici, osim samog kraja filma koji prikazuje ikone Andreya Rublyova.

 Andrej Rubljev
Apostol, 1997.

Režija: Robert Duvall

Scenario: Robert Duvall

Glume:Robert Duvall, Todd Allen i Paul Bagget

Robert Duvall, vrhunski je predstavio lik Euliss “Sonny” Dewey, kršćanskog propovjednika na jugu Amerike. Za razliku od njegovog propovjedačkog uspješnog života, privatno Sonny ima problema. Kada otkrije da ga žena vara on ubije njenog ljubavnika i napušta Texas. Odlazi u susjednu državu gdje se predstavi kao Apostol EF i uspostavi novu crkvenu zajednicu. Provokativan film  koji oslikava duhovnu krizu glavnog lika.

 Apostol
Dogma, 1999.

Režija: Kevin Smith

Scenario: Kevin Smith

Glume:Ben Affleck, Matt Damon i Linda Fiorentino

Duhoviti film koji postavlja naglavce naše poimanje kršćanske vjere. Dva pala anđela se pokušavaju vratiti u raj. Ako uspiju to će biti dokaz da Bog nije svemoguć. U toj zbrci ćemo otkriti da postoji i 13. apostol, da je Isus imao nasljednika i da je Bog žena. Na kraju filma život ide dalje sa malim uplitanjem Boga u sudbinu čovječanstva.

 Dogma
Nebo nad Berlinom, 1987.

Režija: Wim Wenders

Scenario: Wim Wenders, Peter Handke

Glume:Bruno Ganz, Solveig Dommartin i Otto Sander

Anđeli u Berlinu. Nevidljivi običnim ljudima ali željni da im pomognu. Jedan anđeo umoran od svega poželi postati čovjekom kada se zaljubi u običnu smrtnicu – cirkusku akrobatkinju.

 Nebo nad Berlinom
Divan život, 1946.

Režija: Frank Capra

Scenario: Frances Goodrich, Albert Hackett

Glume:James Stewart, Donna Reed i Lionel Barrymore

Divan život je filmski klasik koji savršeno odgovara Božićnoj idili. Nečija dobrota može i anđelu dati krila.

 Divan život
Isus iz Nazareta, 1977.

Režija: Franco Zeffirelli

Scenario: Anthony Burgess, Suso Cecchi D’Amico

Glume: Robert Powell, Olivia Hussey i Laurence Olivier

Filmski klasik sa uvjerljivom pričom o Isusu iz Nazareta. Koristeći kanoska evanđelja Zeffirelli je oslikao početak novog vremena u Judeji dok su Rimljani živjeli dekadentnim životom a Židovi balansirali između želje za vlastotom samostalnošću i sigurnošću pod moćnim Rimom. Tada dolazi običan stolar i jednostavnim riječima o ljubavi ruši taj svijet.

 Isus iz Nazareta
Brianov život, 1979.

Režija: Terry Jones

Scenario: Graham Chapman, John Cleese

Glume:Graham Chapman, John Cleese i Michael Palin

Još jedna priča o Isusu, ali na potpuno drugačiji način. Moguća priča o nopoznatom liku iz doba Isusa. Bez obzira koliko se parodira jedna sveta knjiga na samom kraju nam film nudi jednu od antologijskih pjesama: Always Look on the Bright Side of Life.

 Brianov život
Matrix, 1999.

Režija: Andy Wachowski, Lana Wachowski

Scenario: Andy Wachowski, Lana Wachowski

Glume:Keanu Reeves, Laurence Fishburne i Carrie-Anne Mos

Pogled na naše vrijeme iz daleke budućnosti. Što ako je sve to istina i mi živimo samo vlastiti san. Film kombinira razne poruke iz kršćanstva, hinduizma i budizma. Može se povezati i sa Platonovom alegorijom o pećini. U krajnoj liniji, i vi samo možete osmisliti tko je tko ili što je što u filmu. Zanimljivo je da su film režirali braća Wachowski koji su u međuvremenu postali brat i sestra. Opet Matrix.

 Matrix
Život je lijep, 1997.

Režija: Roberto Benigni

Scenario: Vincenzo Cerami, Roberto Benigni

Glume:Roberto Benigni, Nicoletta Braschi i Giorgio Cantarini

Topla prića o židovskoj obitelji u Italiji za vrijeme drugog svjetskog rata. Možda se život može ispričati na isti način kako je otac pričao svom sinu u koncentracijskom logoru. Život zaista može biti lijep. To ovisi o vama.

 Život je lijep
Ja ću budan sanjati, 1998.

Režija: Vincent Ward

Scenario: Richard Matheson, Ronald Bass

Glume:Robin Williams, Cuba Gooding Jr. i Annabella Sciorra

Snimljen po priči poznatog autora znanstvene fantastike Richarda Mathesona, ovaj film  nam je ponudio vrlo živu i uvjerljivu sliku zagrobnog života. Me možemo reći da nismo upozoreni što nas sve čeka. Odnosno, našu budućnost kreiramo u sadašnjosti.

 Ja ću budan sanjati
Odlasci (Okuribito), 2008.

Režija: Yôjirô Takita

Scenario: Kundô Koyama

Glume:Masahiro Motoki, Ryôko Hirosue i Tsutomu Yamazaki

Humorna drama sa daleog istoka. Kako je jedan glazbenik pronašao posao i zadovoljstvo u životu pripremajući mrtve na njihov posljednji ispraćaj. Sa punim pravom ovaj je film dobio Oscara za najbolji strani film.  Život se očito sastoji od mnogi stvari za koje ponekad nismo spremni.

 Odlasci
Zelena milja, 1999.

Režija: Frank Darabont

Scenario: Stephen King, Frank Darabont

Glume:Tom Hanks, Michael Clarke Duncan i David Morse

Što se sve događa u dijelu zatvora u kojem borave osuđenici na smrt. Priča sa upečatljivim likovima i zanimljivom fabulom koja se prati sa iščekivanjem od početka do kraja. Veliki crnac, mali miš, urinarni trakt i električna stolica.

 Zelena milja
Samsara, 2001.

Režija: Pan Nalin

Scenario: Pan Nalin

Glume:Shawn Ku, Christy Chung i Neelesha BaVora

Dirljiva ljubavna priča o mladom budističkom svećeniku koji se zaljubi i zasnuje obitelj. Ali nikada sretan u materijalnom životu on traga i dalje. Sve dok na kraju filma ne otkrije drugi dio poruke na kamenu: Kako sačuvati kapljicu vode da ne presuši? Tako da je bacimo u more.

 Samsara
Proljeće, ljeto, jesen, zima…i proljeće, 2003.

Režija: Ki-duk Kim

Scenario: Ki-duk Kim

Glume:Ki-duk Kim, Yeong-su Oh i Jong-ho Kim

Život nikada ne prestaje. Sve teče u ciklusima. Nakon proljeća dolazi ljeto… Malo tko nije poželio provesti bar neko vrijeme na malenom otoku usred jezera meditirajući. Možda o prolaznosti života? Cijela životna priča kao jedno godišnje doba.

 Proljeće, ljeto, jesen, zima…i proljeće