Naslov filma:

Life of Pi (2012) – Avantura / Drama

Ocjena:

IMDB – 8,3 / MC – 79%

Redatelj:

Ang Lee – Tajvanski genijalac i dvostruki Oskarovac (‘Tigar i zmaj’, ‘Planina Brokeback’) vratio se na velika vrata nakon dva ne tako velika ostvarenja. Režija je za čistu desetku, kao i kreativnost i primjena najmodernijih tehnologija. Kada redatelj tijekom filma uspije u gledatelju probuditi nadu i ono nešto dječje što smo uvijek imali u sebi i brižno skrivali, onda svakako zaslužuje nominacije za Zlatni globus. Tko zna, možda Akademija još jednom najslađi zlatni kipić usmjeri prema Tajvanu.

Glumci:

Suraj Sharma – Kada vas kao debitanta bez imalo filmskog iskustva izaberu među 3.000 glumaca jer vas je brat poveo sa sobom i nagradio obrokom, onda ste zbilja nešto posebno. Briljantna rola dostojna usporedbe s Hoffmanovim debijem u ‘Diplomcu’ gledatelje u potpunosti približava filmu i uvlači ih u nestvarno-stvarni doživljaj. Mladi Suraj je impresionirao jedinstvenom mogućnošću da svakoga u kino doživljaju poistovjeti sa svojom situacijom i definitivno zaslužuje sve moguće nominacije za nagrade.

Irrfan Khan – Jedno od najpoznatijih indijskih bollywoodskih lica u novom hollywoodskom pohodu još jednom pokazuje kako može ostvariti i najteže karakterne uloge. Nakon ‘Milijunaša s ulice’ i uloge u ‘Spider-Manu‘ ovdje je imao ulogu naratora i osobe koja nosi film, kao i sve bitnije prevrate. Jako dobro ostvarenje.

Rafe Spall – Iako nije bilo lako izdvojiti trećeg glumca po važnosti, a da isti nije životinja, Britanac Spall poznat iz uloga u ‘Anonymousu’ i ‘Prometeju‘ nametnuo se kao takav. Gotovo cijeli film pasivno promatra kako glavni lik Pi u poznijim godinama opisuje svoj dokaz o postojanju Boga i nije razočarao. Vrlo vjerojatno ga očekuju snažnije uloge u budućnosti.

Film pogledajte:

Cinestar – Branimir Centar, Arena IMAX, Avenue Mall

Komentar:

Kao djeca smo uvijek vjerovali u bajke, makar bili svjesni kako su one ‘samo’ plod naše mašte. Do ovog filma nisam vjerovao da je moguće napraviti nešto novo u svijetu bajki za odrasle, no dobro je da smo svi zajedno demantirani. Film je nastao po noveli kanadskog Francuza Yanna Martela koji je za nju pobrao silne pohvale uz nagradu ‘Man Booker Prize’. U središtu radnje su dječak Piscine Molitor (Pi) i tigar Richard Parker koji su se našli usred brodoloma. Kako je u pitanju fantastična alegorija, gledatelj konstantno pliva između sna i jave, realizma i nadrealizma, te grube borbe za objektivnost i maštanje.

Scene prirode su gotovo nevjerojatne, a 3D je zaista raskošan. Kada bismo tražili mane, teško ih je pronaći. Film budi nadu poput animiranog ostvarenja ‘Up’, alegoriju na život oko nas poput ‘Kralja lavova’ i fantastične prizore kao u ‘Wall-E‘. Mislim da ga jednostavno moraju pogledati svi koji u filmovima traže nešto više ili se žele prisjetiti dana svog djetinjstva kada nismo živjeli zbog kredita, posla, društvenih normi i turobnih medijskih vijesti već zbog snova i maštanja.

http://www.dnevno.hr/magazin/tv/75241-pijev-zivot-2012-najljepsa-moderna-bajka.html