Postoje mnoge lokacije u Egiptu gdje su korišteni neravni blokovi raznih oblika i veličina, ali nitko ne zna zašto. To ostaje potpuni misterij. Bez cementa, kameni blokovi savršeno prijanjaju jedan uz drugi. Ne možete umetnuti žilet između dva bloka. To je nevjerojatno postignuće! Tako su precizno spojeni. U nedavnoj prošlosti ništa slično nije urađeno. Eric Gonthier, geolog, misli da ima objašnjenje: – Mislim da su štedjeli materijal jer su ga transportirali izdaleka. Dopremao se s udaljenosti od 800 km.

Dakle, kako bi to danas izveli? Krenuli bi s planom da precizno pozicioniramo svaku komponentu. Tada bi proizveli svaki komad i nakon što bi ga preoblikovali, provjerili bi pristaje li dobro. Jesu li tako radili i prije nekoliko tisuća godina? Stari pronađeni blokovi su nepravilno oblikovani, ali oblikom savršeno reflektiraju blokove sa suprotne strane hodnika. Zrcalna slika! Dakle, blokovi se nisu mogli postavljati kako su stizali iz kamenoloma jer stižu kao nepravilni oblici. Morali su biti oblikovani u željeni oblik s namjerom. Mora da za to postoji neki razlog. Je li to možda genijalno rješenje za stari problem antičkog svijeta? Ako želite da spomenik bude čvrst, on mora biti heterogen (blokovi različitih veličina i oblika). To sprječava rušenje zida u slučajevima kao što su potresi. Budući da su to modularne građevine, one nemaju pukotine. Blokovi se slažu jedan s drugim poput slagalice i čine snažan zid. Tako su graditelji Velike piramide prije 4 000 godina znali kako izgraditi građevinu otpornu na potrese. Eric Gothner zaključuje: – Objektivno, prema mojim zapažanjima s lica mjesta, kad god sam sustavno istraživao piramide, shvatio sam da se sve što znamo o njima treba ponovno razmotriti.

4

Možda postoji razlog zašto Velika piramida ima osam strana, iako je četverostranu mnogo lakše napraviti. U predratnom Kairu, profesor matematike misli da je našao odgovor. On je naišao na  fotografije koje je u sumrak snimio britanski RAF u vrijeme jesenskog ekvinocija. Fotografija prikazuje južnu stranu piramide podijeljenu sjenom na dva dijela. To se događa vrlo kratko dva puta godišnje za vrijeme ekvinocija. Činjenicu da je piramida osmostrana nije moguće zapaziti golim okom ostatak godine. Ali vrlo lako se može provjeriti računalnim programom. Znanost potvrđuje rezultate istraživača Andréa Prochana.

6

Neki stručnjaci vjeruju da pregibanje Velike piramide nije bilo planirano. Smatraju da se to dogodilo tek nakon što su otpali fragmenti vanjskog lica piramide. Međutim, drugi stručnjaci se ne slažu: – Nezamislivo mi je da je slomljena u jednom i drugom smjeru pod pravim kutem. Ova fragmentacija na četiri dijela nije prirodno ponašanje materijala. Možete zamisliti da se slama na dvije, ali ne i na četiri strane. Da je to slučaj, poremetila bi se struktura zgrade. Pukotina bi bilo posvuda. To je učinjeno namjerno. To je, definitivno, bio odabir arhitekta.

Postoje neki blokovi na sjevernoj strani koji nisu ukošeni. Ali ti blokovi nisu postavljeni na izvornom mjestu. Dakle, ne dokazuju ništa. Svi ovi stručnjaci vjeruju da ukošeni blokovi nisu slučajnost. Ako su nakošeni blokovi piramide koji tvore osam lica mjesto četiri bili namjerno izrađeni, možda je njihova namjena da signaliziraju ekvinocij. To je nevjerojatno postignuće  s obzirom na primitivne alate s kojima se pretpostavlja da su drevni Egipćani radili. Također, u blizini Velike piramide nalazi se crno kamenje. Danas se ignorira i služi turistima kao stol za piknik. Ali ako se te stijene usporede sa stijenama rezanim modernim strojevima, sličnost je zapanjujuća! Na drugim mjestima u Egiptu u stijenama se mogu vidjeti i neobjašnjive rupe. Nešto takvo nikada se ne bi moglo napraviti ručno.

7

9

U muzeju Louvre nalaze se savršeno izrađeni primjerci od kamena koji je tvrđi od čelika. 40 000 takvih primjeraka pronađeno je u podnožju jedne piramide. Vrlo je teško vjerovati da su svi ti predmeti izrađeni ručno, a neke stručnjake to uopće ni ne zanima. Jednostavno se polazi od pretpostavke da u to vrijeme nisu mogli biti poznati napredni alati.

Sljedeća nemoguća stvar koju egiptolozi predlažu je da je Velika piramida sagrađena u samo 20 godina. Američka tv emisija pokušala je napraviti repliku Velike piramide korištenjem tehnika gradnje koje se pripisuju tom razdoblju. Profesor Josip Davidović je bio prisutan. Pročelje je napravljeno modernim ručnim alatima. Svi su alati napravljeni od kaljenog čelika, sa spojevima od 1 cm. Za podizanje kamena visine 1,5 m bilo je potrebno 10 sati. Pokušaj repliciranja piramide bio je apsolutni fijasko i postao je kamen temeljac egiptoloških knjiga. Stručnjaci se ne mogu složiti kako je Velika piramida sagrađena.

10

U dvorani Hipostilurilor hrama Abydos nalaze se vrlo neobični hijeroglifi. Njihov izgled daje nevjerojatno snažan utisak da su drevni Egipćani poznavali sofisticirane tehnologije. Međutim, znanstvenici odbacuju te hijeroglife kao puku slučajnost. Smatraju da su to imena dvaju faraona, Sethi I. i njegov sin Ramzes II. Kako je vrijeme prolazilo, žbuka je otpala  i te su slike stvorene slučajno. Nema tu tehnologije. Morate paziti u što vjerujete.

11

12

15

Kad god se suoče s neobičnim artefaktom, arheolozi kažu: mora da ima religijsku namjenu. Isti je slučaj s ‘vazom u obliku lotosovog cvijeta’. Mnogi stručnjaci će vas krenuti uvjeravati da nema ničeg neobičnog u vezi te vaze. Možda ćete pomisliti i da je to nekakva vjerska skulptura ili totem. Međutim, inžinjeri će ga prepoznati kao dio nekog stroja.

16

To be continued…

Tekst pripremila: Nika