Slavni rimski arhitekt Vitruvije bio je, izgleda, upoznat s indijskim spisima o Vastuu (dio Veda koji govori o građenju i uređenju životnog prostora). Naime, u njegovom legendarnom djelu De re architectura, slijed poglavlja točno odgovara slijedu poglavlja iz Manasare, klasičnog spisa o Vastuu. Vitruvije je živio prije 2000 godina, u 1.st.p.Kr. Štoviše, u drevnim ruševinama Italije, kao i Grčke, očigledno je precizno slijeđenje arhitektonskih načela Vastua. Također, kasniji znameniti renesansni arhitekt Andrea Palladio, nadahnut upravo Vitruvijevim radom, ugradio je načela Vastua u svjetski poznatu renesansnu arhitekturu. [1]

Vedski bogovi u Italiji?

Mnogi starorimski bogovi su porijeklom s istoka, posebno iz grčke tradicije, a njene sličnosti sa vedskom smo ukratko spomenuli u prethodnom članku Vedske blic paralele – stari grci i Vede. Ipak u Italiji postoje dobro očuvani ostaci još ranije tradicije, koja ima karakteristike koje podsjećaju na vedsku kulturu. U arheološkim iskopinama širom Italije mogu se pronaći stari kipovi s karakteristikama Ganeša Šive, i drugih vedskih božanstava. Oni slute daleku vedsku prošlost Italije, iako takve nalaze kršćanski režim nikada nije objavio.

Ramajana na talijanskim vazama

sita-ram-laksmanStari talijani kao da su poznavali i Ramayanu, te su svoje vaze i ukrasne tanjure oslikavali epizodama iz Ramayane. Stotine takvih oslikanih epizoda iz Ramayane otkriveno je unutar antičkih kuća u arheološkim iskopinama po cijeloj Italiji, te su prikazane u knjigama i izviješćima, iako talijanski učenjaci nisu svjesni što one zaista predstavljaju. Neke od njih prikazuju Ramu, Situ i Lakšmana kako hodaju u šumi jedno za drugim, kako je opisano u Ramayani. Jedna prikazuje Raminog brata Bharatu kako ide prema Rami u svečanom dočeku. Jedna prikazuje Vibhišanu (Ravaninog brata) kako preklinje Ramu da oslobodi rastuženu Situ. I tako dalje.

Roma je Rama?

Ime grada Rima na talijanskom je Roma. To je riječ koju dobijete kada prvo „a“ iz Rama (čitati Raama) promijenite u „o“, što je sasvim moguće s prolaskom više milenija. Slično je, na primjer, sa hrvatskom riječi „nos“ ( engleski „nose“), koja se na sanskritu kaže nasa („naasa“ ili „naas“).

Ramin najveći neprijatelj bio je Ravana. U Italiji postoji grad po imenu Ravenna. Roma se nalazi na zapadnoj obali Italije i ako iz Rome na karti potegnete vertikalnu liniju, vidjet ćete da je grad koji je se nalazi na toj liniji na suprotnoj, istočnoj obali, upravo Ravenna.

Zanimljivo je i to da možda nijedan grad antičkoga svijeta nije tako pažljivo zabilježio i u sjećanje pohranio dan svog osnutka kao što je to Rim. To je 21.4.753.BC. Taj datum je čvrsto pohranjen u sjećanju talijana. Rama-navami, rođendan Gospodina Rame, bio je baš 21.4.753.BC. [2]

Yamuna Jivana das

divider-1

[1] Vastu, izvor za Feng Shui, Marcus Schmieke, (Udruga Bhaktivedanta, Zagreb, 2004.), str.11,15. Vidjeti i A summary of the Manasara: a treatise on architecture and cognate subjects · Prasanna Kumar Acharya, (Oriental Books Reprint Corp., 1934) str.16-19.

[2] Izvor za zadnja tri odlomka (od „Mnogi…“ do „…753.p.Kr.“): Proof of Vedic Culture’s Global Existence“, Stephen Knapp (The World Relief Network ,2000) str.163,4. Za zadnja 2 pod-odlomka (od „Ramin…“ do kraja) taj je autor prenio podatke iz Some Missing Chapters of World History, P.N. Oak.