Slavni rimski arhitekt Vitruvije bio je, izgleda, upoznat s indijskim spisima o Vastuu (dio Veda koji govori o građenju i uređenju životnog prostora). Naime, u njegovom legendarnom djelu De re architectura, slijed poglavlja točno odgovara slijedu poglavlja iz Manasare, klasičnog spisa o Vastuu. Vitruvije je živio prije 2000 godina, u 1.st.p.Kr. Štoviše, u drevnim ruševinama Italije, kao i Grčke, očigledno je precizno slijeđenje arhitektonskih načela Vastua. Također, kasniji znameniti renesansni arhitekt Andrea Palladio, nadahnut upravo Vitruvijevim radom, ugradio je načela Vastua u svjetski poznatu renesansnu arhitekturu. [1]

Vedski bogovi u Italiji?

Mnogi starorimski bogovi su porijeklom s istoka, posebno iz grčke tradicije, a njene sličnosti sa vedskom smo ukratko spomenuli u prethodnom članku Vedske blic paralele – stari grci i Vede. Ipak u Italiji postoje dobro očuvani ostaci još ranije tradicije, koja ima karakteristike koje podsjećaju na vedsku kulturu. U arheološkim iskopinama širom Italije mogu se pronaći stari kipovi s karakteristikama Ganeša Šive, i drugih vedskih božanstava. Oni slute daleku vedsku prošlost Italije, iako takve nalaze kršćanski režim nikada nije objavio.

Ramajana na talijanskim vazama

sita-ram-laksmanStari talijani kao da su poznavali i Ramayanu, te su svoje vaze i ukrasne tanjure oslikavali epizodama iz Ramayane. Stotine takvih oslikanih epizoda iz Ramayane otkriveno je unutar antičkih kuća u arheološkim iskopinama po cijeloj Italiji, te su prikazane u knjigama i izviješćima, iako talijanski učenjaci nisu svjesni što one zaista predstavljaju. Neke od njih prikazuju Ramu, Situ i Lakšmana kako hodaju u šumi jedno za drugim, kako je opisano u Ramayani. Jedna prikazuje Raminog brata Bharatu kako ide prema Rami u svečanom dočeku. Jedna prikazuje Vibhišanu (Ravaninog brata) kako preklinje Ramu da oslobodi rastuženu Situ. I tako dalje.

Roma je Rama?

Ime grada Rima na talijanskom je Roma. To je riječ koju dobijete kada prvo „a“ iz Rama (čitati Raama) promijenite u „o“, što je sasvim moguće s prolaskom više milenija. Slično je, na primjer, sa hrvatskom riječi „nos“ ( engleski „nose“), koja se na sanskritu kaže nasa („naasa“ ili „naas“).

Ramin najveći neprijatelj bio je Ravana. U Italiji postoji grad po imenu Ravenna. Roma se nalazi na zapadnoj obali Italije i ako iz Rome na karti potegnete vertikalnu liniju, vidjet ćete da je grad koji je se nalazi na toj liniji na suprotnoj, istočnoj obali, upravo Ravenna.

Zanimljivo je i to da možda nijedan grad antičkoga svijeta nije tako pažljivo zabilježio i u sjećanje pohranio dan svog osnutka kao što je to Rim. To je 21.4.753.BC. Taj datum je čvrsto pohranjen u sjećanju talijana. Rama-navami, rođendan Gospodina Rame, bio je baš 21.4.753.BC. [2]

Yamuna Jivana das

divider-1

[1] Vastu, izvor za Feng Shui, Marcus Schmieke, (Udruga Bhaktivedanta, Zagreb, 2004.), str.11,15. Vidjeti i A summary of the Manasara: a treatise on architecture and cognate subjects · Prasanna Kumar Acharya, (Oriental Books Reprint Corp., 1934) str.16-19.

[2] Izvor za zadnja tri odlomka (od „Mnogi…“ do „…753.p.Kr.“): Proof of Vedic Culture’s Global Existence“, Stephen Knapp (The World Relief Network ,2000) str.163,4. Za zadnja 2 pod-odlomka (od „Ramin…“ do kraja) taj je autor prenio podatke iz Some Missing Chapters of World History, P.N. Oak.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.