Druga arkana u kanonu tarota nas, prije svega, uči smiraju; unutarnjem zadovoljstvu koje proizlazi iz samodostatnosti, jedne od ključnih vrlina stoičke filozofije koja je prisutna i kod crkvenih otaca, a ujedno je i kršćanska krjepost. Zadubljivanje i kontemplacija su u mnogim filozofskim sustavima uvjet bez kojeg je nemoguće postići samorealizaciju, dovršetak svih čovjekovih stremljenja na ovoj razini postojanja. Papisa nas uči kontemplaciji, povučenosti i izolaciji kao i preobražavajućem znanju.

atma.hr – 75
Sve je to moguće ostvariti upravo na način koji i nedvosmisleno oslikava ova arkana, a koji je tako jasno opisan i u Tao Te Chingu:

Svijet možeš upoznati
čak i ako ne napuštaš vlastiti dom.
Put prirode možeš uvidjeti
čak i ako ne gledaš kroz prozor.
Što dalje ideš,
to manje znaš.
Stoga mudrac upoznaje ne putujući,
vidi ne gledajući,
ostvaruje ne djelujući (Tao Te Ching 47).

Papisa drži knjigu. Knjiga je predmet kojeg mnogi izbjegavaju. Oni koji ne ljube knjigu, odvajaju se od znanja, a time i od cijelog energetskog spektra ove arkane, koji kulminira u samorealizaciji: otkrivanju onog što je još skriveno, a što se otkriva u samoostvarenju (arkani XXI – Svijet).

atma.hr – 75
Papisa uči i dubinskom promišljanju koje je nužan uvjet za proučavanje zakonitosti života. Stoga je razumljivo da samo oni koji su spremni i žele prijeći na »drugu obalu,« imaju i snage (arkana XI – Snaga) za kontemplaciju, za čitanje »knjige života.« U izostanku kontemplativne dispozicije, čovjek je sveden na životinju, na kompulzivne i proračunate radnje koje svoju kulminaciju imaju u posvemašnom štovanju ega. Dakako, onaj koji to ne uvidi samorefleksijom, dolazi do ponovnih obrtaja koje sugerira arkana X – Kolo sreće. To je samsara, vječno vraćanje! Kotač znanja koji je pokrenuo povijesni Buddha, knjiga je koju Papisa drži u ruci. Mudri je čitaju, drugi je izbjegavaju. Bez obzira na što se odlučili, odlučujemo slobodno! Stoga, budimo mudri i slijedimo uviđavne! Knjiga je pred nama. Zastanimo i u unutrašnjem smiraju svoga bića, zagledani u knjigu života, stremimo savršenstvu!

Marko Kriška, drevnitarot.wordpress.com

23 TESLINA PLOČA