Abstract photo created by jcomp - www.freepik.com

U našoj kulturi zahvalnost je pojam koji se obično povezuje s često dosadnom obvezom prema nekome. Ali zahvalnost je puno više od toga, to je stanje duha koje se može vježbati. Ono što nemamo može nas motivirati, ali ne smije postati razlog da ne cijenimo ono što nam je već u životu. Ovaj koncept je usko povezan s našim samopoimanjem i emocijama koje doživljavamo. Zahvalnost je, dakle, jedan od najplodnijih izvora pozitivnih emocija pa ju je važno njegovati.

atma.hr – 52
Razne studije su pokazale da iskazivanje zahvalnosti nudi brojne prednosti za naše fizičko i psihičko zdravlje. Isplati se stati na nekoliko minuta dnevno da bismo cijenili ono što imamo.

Svaki dan se budimo i naše rutine teku na manje-više organiziran način. Vrlo često svakodnevica prolazi čistom inercijom, puna žurbe, problema i vrlo kratkoročnih ciljeva koje treba ostvariti. Drugim riječima, daleko od toga da cijenimo ono što imamo i da pokazujemo svoju iskrenu zahvalnost.

Ostalo nam je malo vremena za razmišljanje o snovima koje smo imali u prošlosti, shrvani obavezama sadašnjosti. Razvijamo frustraciju jer ne uspijevamo postići svoje ciljeve, jer ne uspijevamo dostići zacrtane i željene horizonte. U nama živi želja da poboljšamo svoje živote i živote ljudi oko nas, a ipak smo skloni počivati ​​na lovorikama.

Htjeli bismo izdvojiti tih nekoliko sati dnevno u kojima ćemo se baviti tjelesnim vježbama, upoznati prijatelje ili se posvetiti omiljenom hobiju, a ne posvećujemo nimalo vremena zdravoj tjelovježbi koja se sastoji u tome da cijenimo sebe.

Doznajmo kakve fizičke i psihičke koristi proizlaze iz toga kada pokazujemo zahvalnost za ono što imamo.

atma.hr – 52
Cijenite ono što imate

U našoj kulturi zahvalnost je pojam koji se obično povezuje s često dosadnom obvezom prema nekome. Ali zahvalnost je puno više od toga, to je stanje duha koje se može vježbati.

Zahvalite onima koji su vam pomogli, čak i onima koji su vam zakomplicirali život, jer su stvorili prepreku koja vas je nečemu naučila. Budite zahvalni na darovima i manama. Zahvalite za ono što imate i za ono što ste izgubili, jer to vam je dalo priliku da se obnovite i stvorite bolju verziju sebe.

Pogledajmo koje su prednosti njegovanja zahvalnosti i kako je moguće razviti taj stav, koji je temeljito proučavala pozitivna psihologija. Jer to je kvaliteta koja se može steći.

banner za knjige KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEDIMA

Zahvalnost i znanost

Nekoliko studija koje su proveli različiti istraživački timovi na Kalifornijskom institutu otkrile su iznenađujuće zaključke u vezi s konceptom zahvalnosti. Razvijanje ovog stanja svijesti i česta zahvalnost doslovno mijenja molekularnu strukturu mozga.

Kada osjećamo zahvalnost, aktiviramo područja mozga odgovorna za moralnu spoznaju, osjećaje i sustav nagrađivanja.

Aktivira se prefrontalni korteks, koji je uključen u planiranje složenih kognitivnih ponašanja, u procese donošenja odluka, u društveno ponašanje i u izražavanje osobnosti.

Također aktivira prednji cingularni korteks, odgovoran za emocije i empatiju, kao i povećanje aktivnosti u sivoj tvari.

atma.hr – 52
Kada cijenimo ono što imamo, kako to utječe na nas?

Studije, koje su uključivale različite ljude koji su se nekoliko tjedana podvrgavali testovima zahvalnosti, dale su vrlo pozitivne rezultate. Aktivacija spomenutih područja mozga generirala je veću dobrobit sudionika, na različitim razinama.

Ispitanici su imali manje zdravstvenih problema općenito, dok se stupanj anksioznosti i depresije smanjio. Također je došlo do značajnog povećanja njihove produktivnosti, zbog bolje kvalitete sna.

U konačnici, čini se da kada cijenimo ono što imamo i zahvalni smo, to pomaže da se osjećamo zdravije i sretnije.

banner ostvari svoje

Neki načini za aktiviranje zahvalnosti

Probudite se svaki dan pokazujući zahvalnost za ono što imate. Prepoznavanje je početna točka za zahvalnost. Često nas shvaćanje zdravo za gotovo onoga što imamo natjera da vjerujemo da je to naše očito pravo, čak i kada je u pitanju proizvod našeg truda.

U tom smislu, ono što nemamo može nas motivirati, ali ne smije postati razlog da ne cijenimo ono što nam je već u životu.

Ovaj koncept je usko povezan s našim samopoimanjem i emocijama koje doživljavamo. Zahvalnost je, dakle, jedan od najplodnijih izvora pozitivnih emocija pa ju je važno njegovati.

atma.hr – 52
Dobra vježba za poticanje osjećaja zahvalnosti može biti pisanje pisma ili poruke osobi koja nam je pomogla u prošlosti.

Odvojite trenutak da razmislite o tome gdje bi danas željeli izraziti svoju zahvalnost ili vodite dnevnik u koji ćete zapisati tri stvari na kojima ćete biti zahvalni.

Drugim riječima, to su male rutine koje nas mogu podsjetiti na važnost cijenjenja onoga što imamo.

lamenteemeravigliosa.it/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr