Problem današnjeg muškarca možemo prikazati položajem Marsa u Raku. Mars simbolizira mušku snagu, a u Raku, ili majčinom zagrljaju, ona postaje neučinkovita pa je s razlogom Mars ovdje u najslabijem položaju.

atma.hr – 39

Ovo je odličan  pokazatelj za majčin kompleks, ukoliko i to govori i natalna karta, no ovdje ćemo obraditi kolektivnu razinu. Taj položaj kolektivno ima utjecaj na psihoseksualni razvoj ljudi, točnije prema suprotnom spolu ili odabir zanimanja. Ovaj položaj simbolizira sina kojem se ozljeđuje muški instinkt. Jak utjecaj majke mijenja njegovu seksualnost i on ženu ne može doživjeti kao ženu već kao objekt dok majka ostaje kraljica.

Ako pogledamo današnjeg suvremenog muškarca, on je upravo takav. Introvertiran, osjetljiv, slab, sklon utjecaju majčinog kompleksa koji donosi promjene raspoloženja, nema svoje mišljenje i pokazuje se kao neustrašiv, ali samo prema van. Muškarac koji će prema van pokazati mišiće, skupi auto, ali u odnosu prema ženama je potpuno inferioran i nesposoban izražavati emocije.

Većina današnjih muškaraca uopće nema svoje mišljenje, životni stav, izražena shvaćanja. Ako zapitate današnjeg muškarca što misli o ovom svijetu, to je većinom mišljenje preuzeto iz dnevnog tiska. U prijevodu, on nema svoje mišljenje. S druge strane, osjeća strah prema ženama zbog kompleksa majke i često nesvjestan tog kompleksa, ponaša se konvencionalno nazivajući žene pogrdnim imenima što odgovara kolektivnom podcjenjivačkom stavu muškarca naspram žene.

atma.hr – 39

Što bi značio primjer muškarca sa Marsom u Raku?

Ivan je imao zakazan pregled kod doktorice na koji je kasnio dvadeset minuta. Kiša je pljuštala i kad je stigao, bio je sav mokar. Opravdavao se da se izgubio. Doktorica je bila jako ljuta, što odgovara Marsu i njegovom bijesu, ali je osjetila i sažaljenje (Rak). Ipak, to je bila igra koju on igra sa svakim.

Upravlja svijetom tako da izaziva sažaljenje i brani se tako što djeluje slabo.

Problem na koji nailazi je njegova indirektna volja koja izaziva bijes kod drugih, što je potvrdila i reakcija bijesa kod doktorice.

Takav je i današnji muškarac u svijetu. On izaziva bijes kod žene zbog svoje slabosti i nemogućnosti preuzimanja odgovornosti poput Adama iz rajskog vrta.

atma.hr – 39

Inferioran je, a onda i nezadovoljan, te se na taj način zbog nemogućnosti odgovornog ponašanja osvećuje slabijima stvarajući mnoštvo zakona, propisa i birokracije iza koje se skriva, pokušavajući na taj način prikriti nesposobnost i nemogućnost da preuzme kontrolu nad svojim životom i okrene se razumnosti, što dovoljno govori da danas živimo u nerazumnom svijetu iako živimo u muškom društvu.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

30 MUDRE

banner za knjige mudre

Prethodna objavaNa koji način rješavaš svoje probleme?
Slijedeća objavaPonovno rođenje
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.