People photo created by user18526052 - www.freepik.com

Konvencionalni dezodoransi i antiperspiranti sadrže puno aditiva i štetnih tvari, koje se dovode u vezu s brojnim bolestima. U pazusima se nalaze limfni čvorovi, koji se povećavaju kod raznih oboljenja te su važan dio vašeg obrambenog mehanizma. Nanosite li direktno na te limfne čvorove sintetičke dezodoranse, odnosno hormonske disruptore, napadate vlastiti organizam i njegov imunosni sustav. Nažalost, preko kože vrlo se lako apsorbiraju štetne tvari, koje onda dospijevaju u vaš krvotok. Za detoks pazuha potrebna su vam svega dva sastojka.

atma.hr – 78
I vašim je pazusima potreban detoks

Pitate se zašto je vašim pazusima uopće potreban detoks? No, ako ste godinama koristili konvencionalne dezodoranse i sada planirate prijeći na one prirodne, morate znati da su tkiva vaših pazuha još uvijek zasićena toksinima i da su zbog toga moguće razne iritacije.

Naime, kod mnogih osoba koje nakon dugotrajne primjene sintetičkih dezodoransa počinju koristiti one prirodne u početku se mogu javiti osip, nadraženost kože, pojačano znojenje i neugodni mirisi.

Stoga, kako biste izbjegli moguće iritacije i neugodnosti te očistili svoja pazuha, priuštite im detoks.

Opasnosti sintetičkih dezodoransa

Konvencionalni dezodoransi i antiperspiranti sadrže puno aditiva i štetnih tvari, koje se dovode u vezu s brojnim bolestima:

 • aluminij: dovodi se u vezu s Alzheimerovom bolešću i rakom
 • propilen-glikol: povećava rizik od alergija i imunotoksičnosti
 • parabeni: ovi hormonski disruptori pronađeni su u tkivu dojke zahvaćene rakom
 • ftalati: ovi endokrini disruptori dovode do disbalansa hormona, čak i do neplodnosti
 • formaldehid: poznati karcinogen

atma.hr – 39

Također, u pazusima se nalaze limfni čvorovi, koji se povećavaju kod raznih oboljenja te su važan dio vašeg obrambenog mehanizma.

Nanosite li direktno na te limfne čvorove sintetičke dezodoranse, odnosno hormonske disruptore, napadate vlastiti organizam i njegov imunosni sustav. Nažalost, preko kože vrlo se lako apsorbiraju štetne tvari, koje onda dospijevaju u vaš krvotok.

Dobrobiti detoksa pazuha:

 • eliminacija toksina iz tkiva pazuha
 • izostanak neugodnog osipa na koži prilikom primjene prirodnih dezodoransa
 • smanjenje znojenja
 • manje neugodnih mirisa, čak i bez upotrebe dezodoransa

Što je potrebno za detoks

Za detoks pazuha potrebna su vam svega dva sastojka: bentonit glina i jabučni ocat.

Bentonit je ljekovita glina vulkanskog podrijetla koja se od davnina koristi u liječenju i čišćenju organizma. Danas se često koristi u kurama eliminacije teških metala iz tijela.

Jabučni ocat (100% prirodni) pomaže čišćenju pazuha od otrova, a neki ga nanose ispod pazuha samog kao djelotvorno sredstvo protiv neugodnih mirisa.

ENLIGHT BAKRENE BOCE BANNER 696 X 290

Sastojci:

 • 1 žlica bentonit gline
 • 1 žličica jabučnog octa (organskog)
 • 1-2 žličice vode

Izrada:

Stavite sve sastojke u staklenu zdjelu (ne metalnu) pa ih dobro izmiješajte drvenom žlicom.

Primjena:

U tankom sloju ravnomjerno namažite smjesu na pazuha pa ostavite da djeluje od 5 do 20 minuta.

Ako prvi put radite detoks, ostavite da djeluje 5 minuta pa sa svakim novim detoksom, ovisno o tome kako vaše tijelo reagira, produljite vrijeme.

Na kraju isperite pazuha ili ih prebrišite toplom, vlažnom krpicom.

Ponavljajte ovaj postupak svaki dan sve dok ne primijetite da vaša koža više ne reagira na prirodni dezodorans i da su se smanjili neugodni mirisi.

Napomena: Osjećate li bol ili neke druge jako neugodne senzacije, isperite i nemojte više nanositi smjesu za detoks. Primijetite ćete lagano crvenilo, no nema razloga za brigu – brzo će proći. To se javlja zbog poboljšane cirkulacije u području pazuha.

atma.hr – 78
Pomoći može i – suho četkanje pazuha

Ako i nakon duljeg vremena ne primijetite poboljšanja te vaša koža i dalje loše reagira na prirodne dezodoranse, isprobajte i suho četkanje.

Riječ je o masaži kože kojom se potiče cirkulacija limfe i detoks organizma.

Za to će vam trebati posebna četka za suho četkanje koja je izrađena od nježnih, prirodnih vlakana.

Suho četkanje možete primijeniti na koži cijelog tijela, a onda u to uključite i 10-minutno četkanje pazuha kružnim pokretima – prvo pod nježnim pa zatim malo jačim pritiskom.

alternativa-za-vas