atma.hr – 52
Dipa Ma je rođena u Istočnom Bengalu (sada Bangladeš) i postala je jedna od najutjecajnijih učitelja meditacije. Prakticirala je vipassana meditaciju. Iako se udala kada je imala samo 16 godina, svoje prvo i jedino dijete je rodila u 39. godini. Ime njene kćeri je bilo Dipa i po njoj je ona nazvana Dipa Ma (Dipina majka). Nekoliko godina poslije, suprug joj je umro, a ona se zbog tuge razboljela.

Nakon preporuke liječnika da mora nešto učiniti sa svojim zdravljem inače će umrijeti, odlučila je poći na tečaj meditacije. Tada je živjela u Burmi i meditacija koja se naslanjala na Buddhino učenje je bila najlakše ostvariva. Buddhine riječi su je inspirirale da krene sa meditacijom: Iz vezanosti se rađa tuga, iz vezanosti se rađa strah. Za onoga tko je lišen privrženosti ne postoji niti tuga niti strah.

U 53. godini, nakon šest dana ozbiljne duhovne prakse, dosegnula je prvi stadij prosvjetljenja. Nastavila je prakticirati i podučavati vipassana meditaciju u Indiji i u Sjedinjenim Državama. Nije se libila suprotstaviti tradicionalnom Teravada učenju da samo muškarac može dosegnuti prosvjetljenje. Umrla je 1989. za vrijeme meditacije ispred Buddhinog kipa.

atma.hr – 52
  1. Odaberi jednu praksu meditacije i drži se nje. Ako želiš napredovati u meditaciji, drži se te tehnike.
  2. Meditiraj svaki dan. Vježbaj sada. Nemoj misliti da ćeš kasnije sve nadoknaditi.
  3. Svaka okolnost je pogodna. Svatko od nas posjeduje ogromnu snagu. Može se koristiti da bi pomogli sebi i drugima.
  4. Vježbaj strpljenje. Strpljenje je jedna od najboljih vrlina za razvoj pozornosti i koncentracije.
  5. Oslobodi um. On je prepun raznih priča.
  6. Smiri vatru osjećaja. Ljutnja je vatra.
  7. Zabavi se. Ja sam sretna. Ako meditiraš i ti ćeš biti sretan.
  8. Pojednostavi. Živi jednostavno. Jednostavan život je dobar za sve. Previše luksuza je prepreka duhovnoj praksi.
  9. Razvijate duh blagoslivljanja. Ako blagoslovite one koji su oko vas, to će vas inspirirati da budete pažljivi u svakom trenu.
  10. Ovo je kružno putovanje. Meditacija obuhvaća cjelovitost osobe.

atma.hr – 52
dharma-spirit.blogspot.com