Bez uklanjanja “jastva“ ne može se dostići istinsko znanje, odnosno kada dobijemo znanje, “jastvo“ više ne postoji. Teorijsko znanje može biti korisno ako se upotrijebi za vlastito usavršavanje. U suprotnom, znanje se pretvara u ego i tako osobi stvara poteškoće i vodi intelekt pogrešnim putem.

atma.hr – 39

Samo kada se ego ukloni, osoba postiže duhovno znanje.

Dokle god postoji “ja”, “moj”, “moje”, ne može se dostići iskustvo Boga ili Brahmana.

image003

Postoje različiti načini kojima možemo smanjiti ego, a neki od njih su:

  • Trebamo postati svjesni svojih mana osobnosti. Uglavnom ukazujemo na mane osobnosti drugih ljudi, a ne obaziremo se na vlastite mane.
  • Shvaćanje i prihvaćanje vlastitih grešaka.
  • Biti poniznosti prema svakoj osobi. Trebamo cijeniti svu Božju kreaciju.
  • Razvijanje stava učenja i slušanja drugih. Kada smo u stavu učenja, postajemo svjesni da zapravo ništa ne znamo. Slušajući druge povećavamo kvalitete poput strpljenja, ljubavi, poštovanja, tolerancije i tako se smanjuje ego. Nasuprot tome, ako stalno podučavamo druge osjećamo se nadmoćno.
  • Kada osoba očekuje ili zahtjeva poštovanje ili priznanje, time razvija ego. Kada ne očekujemo priznanje, već za sve što činimo predajemo zasluge Bogu, ego se smanjuje.
  • Kada netko stalno priča o sebi, svojoj obitelji, svojoj sreći ili tuzi pokazuje vezanost za tijelo. Kada ne priča o sebi, vezanost za tijelo se automatski smanjuje.
  • Kada naglo reagiramo u situaciji, ego se manifestira kroz tu manu osobnosti. Umjesto toga možemo kontrolirati reakciju, promisliti o incidentu i tako držati ego pod kontrolom.
  • Sebičnost je vrlo česti izvor povećanja ega, bilo da je fizička (izbjegavanje fizičkih poslova), verbalna (“drugi mi se trebaju obraćati sa poštovanjem iako im se obraćam strogo”) ili psihološka (“moje želje se trebaju poslušati”). Stoga, ako želimo da se ego smanji, trebamo više razmišljati o drugima, a manje o sebi.
  • U svakodnevnom govoru treba izbjegavati upotrebu riječi “ja”, “moj”, “moje”.
  • Kada se igramo s djecom zaboravljamo na vlastiti status te se ego smanjuje do određene mjere.

Izvor: SSRF; Ego

Prethodna objavaNe bacajte zeleno od mladog luka! Evo zašto…
Slijedeća objavaIstinita priča koja će vas zamisliti: Monah alkoholičar
Spiritual Science Research Foundation
Spiritual Science Reserch Foundation (SSRF) je ​ osnovan milošću i blagoslovom Njegove Svetosti Dr. Jayant Balaji Athavalea i Njegovog Gurua Njegove Svetosti Bhaktaraja Maharaja. SSRF je neprofitna organizacija koja od 1985. godine vrši duhovna istraživanja s ciljem duhovnog napretka svakog pojedinca kao i društva u cjelini. Na ovaj način SSRF nastoji demistificirati duhovnu dimenziju i time omogućiti svakom čovjeku mogućnost prevladavanja problema u životu i duhovnog napretka. Glavni cilj ​SSRF-​a je ponuditi​ smjernice tragateljima s intenzivnom željom za Bogospoznajom i ​pružiti im ​pomoć u ostvarivanju tog cilja. ​ Opći ​ciljevi SSRF-a​ su​: * ​Pružiti ljudima saznanja​ o duhovnoj dimenziji i načinu na koji ona utječe na naš život. * ​Usmjeriti ljude ​prema​: - ​Stjecanju ​duhovnog znanj​a​ kako bi ​s​hva​tili​ duhovn​u​ dimenzij​u​. - ​Stjecanju iskustva ​duhovne dimenzije. - Rješenj​u​ problema​ čiji je uzrok duhovne prirode. - Postizanj​u​ trajne sreće.