Foto: pixabay.com

U jednom trenutku kroz Esther Hicks su počeli govoriti do tada nepoznati entiteti. Koji je to točno bio trenutak možete pročitati u knjizi ”Zakon privlačenja + osnove Abrahamova učenja”. Entiteti su rekli da ih je više i da je njihovo zajedničko ime Abraham.

atma.hr – 78
Već neko vrijeme razmišljam na ovu temu. ”Dumam” što bi rekli u mom kraju. Mnogi od vas su sigurno upoznati sa likom i djelom dotične Esther Hicks. Ja ću vas svakako ukratko upoznati, a detaljnije možete i sami izguglati.

esther hicksEsther i (sada već pokojni) Jerry Hiks su bračni par. U jednom trenutku njihovog zajedničkog života kroz Esther su počeli govoriti do tada nepoznati entiteti. Koji je to točno bio trenutak možete pročitati u njihovoj prvoj knjizi pod nazivom ”Zakon privlačenja +osnove Abrahamova učenja”. Entiteti su rekli da ih je više i da je njihovo zajedničko ime Abraham. Tako su se predstavili.

Oni su Esther i Jerryju odlučili otkriti mnoga tajna znanja, doktrine… Esther ih kanalizira. Kasnije su Esther i Jerry ta tajna znanja predočili u mnogobrojne knjige i predavanja. Ali krenimo od početka. U ovom tekstu ćemo zajedno pokušati biti objektivni u našoj maloj potrazi za odgovorima. Bar ću to pokušati biti ja za sve nas. Ipak sve to što se dogodilo Esther nije niti malo naivno, a ostavilo je veliki utjecaj na sve.

Začelo je jednu novu eru. I nemojte me molim vas shvatiti pogrešno jer ja nisam protivnik te nove ere. Običan sam čovjek kojem je u prirodi da se pita i ne želi uzimati zdravo za gotovo ništa. Često ljudi ne postavljaju pitanja i uzmu zdravo za gotovo nešto ukoliko im to dobro zvuči, ukoliko ih ne vrijeđa, a pogotovo ukoliko im laska. Mislim da je to greška.

Prvo se moramo složiti da vjerujemo da Esther zaista kanalizira Abrahama. Duhovna bića postoje i to možda u puno većem broju nego ljudi. Negiranje toga je odlazak u neku drugu krajnost.

Esther je bila obična žena. Njen muž Jerry se oduvijek zanimao za duhovni svijet. Fascinirala ga je ploča za prizivanje duhova. Tvrdi da je za života na toj ploči komunicirao sa duhovima pirata, svećenika, političara… Trebamo li uzeti za činjenicu da su ta duhovna bića bili pokojni pirati, svećenici, političari…? Razmislite sami.

atma.hr – 39

Duhovna bića nemaju nikakvu obavezu da nama polažu račune. U svakom slučaju tako je Jerry još u ranoj mladosti privukao pažnju duhovnih bića na sebe. Kaže da je bio fasciniran postupkom kanaliziranja. Međutim njegova supruga Esther nije bila.

Njoj se priča o tome uopće nije sviđala. Pa ipak ti entiteti su progovorili kroz nju. Zašto nisu progovorili kroz Jerryja koji je to priželjkivao? Ovdje moramo uzeti u obzir da ta bića imaju pristup mnogim informacijama. Jerryja zdravlje baš i nije služilo. Oni su birali da to bude netko tko može ispratiti sve događaje koji će se tada pokrenuti.

Ovdje se trebamo posavjetovati i sa Svetim Pismom. Sveto Pismo ne promatram kroz prizmu religije, ali smatram da je to uistinu knjiga koja nam otkriva mnogo. Smatram da je to  riječ najvišega bića koje je imalo najbolje namjere pri stvaranju te knjige. Možda su to većinom metafore, možda nešto drugo… U to sada nećemo ulaziti. Ali složit ćemo se da ta knjiga nikome nije odmogla.

Netko nam je ostavio sve što trebamo znati u njoj samo mi ne znamo sve načine tumačenja na koja ona može biti tumačena. Uzet ćemo je sada samo kao paralelu s kojom uspoređujemo. Uglavnom ona nam otkriva da nisu sva duhovna bića dobra. Otkriva nam da nas mogu kontaktirati i nečiste sile.

Kada sastavimo sve što o tome možemo naći na različitim mjestima u Svetom Pismu kao na primjer opis zdravorazumnog čovjeka, opis čistih i nečistih sila i tako dalje… možemo imati predstavu o tome kako izgleda i kako se ponaša zdravorazuman čovjek i na što smo upozoreni kada su u pitanju nama nevidljive sile.

Upozoreni smo na to da su nečiste sile lukave i da se često prerušavaju u svjetlost i lijepu vijest. Upućeni smo također na način na koji rade čiste sile, a koji ne podrazumijeva kanaliziranje kroz nekoga. Naravno moramo biti otvorenog uma i pola prostora ostavljati za mogućnost da su to čiste sile čije djelovanje ne mora ali može biti putem kanala neke osobe.

atma.hr – 75
Ali što i ako to jesu nečiste sile? One nam donose radosne vijesti! Što je to nečisto u njihovom govoru? Ja osobno ne mogu o tome tvrditi sa stopostotnom točnošću. Ali moramo se pitati, moramo analizirati inače se možemo naći na stranputici našeg duhovnog razvitka.

Entiteti tvrde da se zovu ”Abraham”. Zašto baš Abraham? Sveto Pismo kaže da se Bog prvi put javio čovjeku po imenu Abraham. Zašto bi se Abraham, metaforički rečeno, sada javljao ljudima? Ako u tekstu Starog Zavjeta Bog predstavlja čistu silu koja se javlja čovjeku i opisuje nam se način na koji to čini, a koji je upravo suprotno od pojma kanaliziranja, što onda predstavlja Abraham?

Uočavate li što želim reći?! Ali dobro možda su se vremena po tom pitanju promijenila. Novi zavjet s druge strane nam otkriva da je Isus bio pola čovjek pola božanstvo. Abraham nam tvrdi da je Isus bio običan čovjek koji je eto tako prekucao igricu. Hm… Realno to su dvije raskrsnice na duhovnom putovanju. Obje vuku sa sobom nešto drugo po čemu ćemo se ravnati ukoliko u bilo koju od te dvije povjerujemo.

Naravno svatko ima svoj izbor i ne treba suditi. Netko iz viših dimenzija nas u Novom Zavjetu uči da je Isus primjer čiji obrazac ponašanja trebamo slijediti ukoliko želimo imati ”ono” božansko u sebi. Abraham nas uči da svi imamo ono božansko u sebi bez obzira na naše ponašanje, bez obzira na to činimo li zlo.

Naravno svi smo mi Božja djeca i naravno da je i zao čovjek od Boga isto koliko i svi drugi, ali ovdje nije riječ o tome već o ”onom” božanskom u nama za čim se u današnje vrijeme na ovom stupnju razvitka svijesti traga. Abraham nas uči da je to zlo dogovoreno između nas prije dolaska u naša fizička tijela. Ja tebi učinim zlo da bismo oboje nešto u tome naučili, što ima smisla, ali činiti zlo je u tom slučaju dio našeg duhovnog uzdizanja.

Eh, ovo već može biti opasna stranputica. A ”relevantni” argument kojim nam Abraham argumentira ovo je taj da smo se svi mi ionako to već unaprijed dogovorili. Tu nas ostavlja u slijepoj ulici jer mi to ne možemo znati. Ima još primjera, ali ovo je dovoljno da shvatite što želim reći.

atma.hr – 78
Naravno Abraham nam kaže i mnogo dobrih stvari. Donosi nam vijesti o Zakonu privlačenja koji je svakako radosna vijest. Svi koji iole radimo nešto na sebi smo se uvjerili u točnost svega što Abraham priča po tom pitanju. Stvar je u tome što je i Isus također donio vijest o tome, samo se to ne spominje otvoreno s formulama kao što to opisuje Abraham već se mora tumačiti iz tekstova Novog Zavjeta.

Po tom pitanju se možemo okrenuti ka Abrahamovom učenju. Dakle nije sve tako crno. Moja poanta je da trebamo birati što ćemo vjerovati. Ne trebamo sve uzeti zdravo za gotovo samo zato što ima istine u tome. Možda možemo upasti u zamku.

A možda i griješim, ljudski je griješiti, a ljudski je i istraživati. Sretno!

Autor: Ivona Njemčević

81 THICH NHAT HANH: SVIJET JE MOJ DOM

banner za knjige SVIJET JE MOJ DOM