atma.hr – 52
Jeste li se ikad zagledali u planine i zapitali koliko bi trajalo vremena popeti se na njih, kakav je pogled s vrha i jeste li sposobni za takav pothvat?

Naravno, to nikada nećete saznati ukoliko takav pothvat ne napravite. Isto vrijedi i za način na koji se odnosimo prema drugima. Nikada nećemo znati kako tretiramo druge ukoliko nismo introspektivni po tom pitanju.

Istina je da ćemo dobiti onoliko koliko pružamo. Ljudi će nas voljeti koliko mi volimo njih ili koliko dopustimo njihovoj ljubavi da uđe u nas. Postići ćemo onoliko za koliko smo odvojili vremena. Bit ćemo u formi samo ako se dobro oznojimo.

Iskusit ćemo više ugode ako smo iskusili više boli. Iskusit ćemo bolje životne situacije ako donosimo inteligentne i promišljene odluke za razliku toga da živimo hirovito. Zaljubit ćemo se samo ako to izaberemo.

atma.hr – 39

Naše će nam obitelji pokazati više ljubavi ako im to dopustimo. Naši će kućni ljubimci više surađivati ako ih volimo. Imat ćemo bolje mišljenje o društvu ako uložimo više energije u pokušajima da ga učinimo boljim.

Možemo najzlobnije i najprgavije ljude nasmijati ako se dovoljno potrudimo. Možemo se uspinjati samo ako su naše noge dovoljno čvrste da stoje mirno.

I stoga, jedan prijedlog…

Nemojte u životu praviti drastične promjene i donositi rezolucije koje uzrokuju lavine i odrone. Napravite male pomake, male korake… postepene promjene u svom načinu života. Dobre stvari zahtijevaju vrijeme, a nijedna planina nije neosvojiva. Bitno je samo izabrati pravi put i napraviti ispravne korake. Ponekad pravi put nije onaj najkraći.

atma.hr – 39

Stvari koje su vam potrebne za put – ljubav, balans, nevezanost, odsustvo ega (ponosa, požude, pohlepe i ljutnje), postojanost, učenje, osvještavanje cilja, kultiviranje bodhichitte (uma koji teži prosvjetljenju, buđenju i samilosti prema svim bićima, kojoj god da religiji pripadate), zdravlje, kultiviranje svojih umijeća i talenata te dijeljenje puta s drugima.

Na kraju ćete pogledati dolje i biti zahvalni na postignuću, na usponima i padovima, na prijateljima i neprijateljima, na svakom koraku koji je činio dio puta i bez kojega ne biste bili u stanju nastaviti. Uživajte u ljudima u svom životu. Uživajte u slavljenju života!