Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

“Ako možete pomoći čovjeku da izliječi svoj um i vjerovanja, možete mu pomoći i da izliječi svoje tijelo! Promjenom vlastite percepcije svijeta utječemo i na svoje tjelesne funkcije i stanice, što rezultira dobrim  zdravljem i vitalnošću. Prirodne lijekove u sebi možemo proizvesti promjenom stanja svoje svijesti!”

atma.hr – 52
„Ako možete pomoći čovjeku da izliječi svoj um i vjerovanja, možete mu pomoći i da izliječi svoje tijelo.“ – dr. Bruce Lipton

Dr. Bruce Lipton poznati je američki molekularni biolog i istraživač, pionir epigenetike koji je veći dio života posvetio proučavanju matičnih stanica. Upravo je zahvaljujući njima, tvrdi, i otkrio tajnu zdravlja i života.

Znanost i medicina oduvijek su nas učili da je svatko od nas isključivo odraz vlastitog DNK-a, odnosno gena. Iz toga proizlazi da smo potpuno nemoćni da bilo što mijenjamo, no to je daleko od istine, kaže dr. Lipton.

Dr. Lipton je u svojim istraživanjima uočio nešto jako zanimljivo – na ljudske stanice snažno utječe okruženje, kao i naše misli i uvjerenja. U jednom od svojih brojnih istraživanja promatrao je ponašanje identičnih matičnih stanica u Petrijevoj posudi, u tri različita kemijska okruženja.

Svaka od tih skupina matičnih stanica, iako su genetski identične, razvila se u nešto drugo – ovisno o okruženju. Pa su se tako u jednom okruženju matične stanice pretvorile u stanice kosti, u drugom su nastale masne stanice, a u trećem mišići.

Zaključio je da nisu geni ti koji odlučuju kako će se stanica razvijati i hoće li biti bolesna ili zdrava. Važno je okruženje.

atma.hr – 52
Vaše stanice reagiraju na vaš doživljaj svijeta

Naš organizam sačinjava golemi kolektiv od 30 trilijuna stanica koje rade u harmoniji. I na ponašanje svake te stanice uvelike utječu naš um i percepcija, odnosno doživljaj svijeta, kaže dr. Lipton. Primjerice, ako svijet doživljavate kao prijateljsko mjesto, vaše će stanice primati takve signale koji će ih upućivati na otvaranje, rast i razvoj.

No, ako isti taj svijet promatrate kao neprijateljsko mjesto u kojem se neprestano od nečega morate braniti i čuvati, vaše će stanice primati signale zatvaranja te će, umjesto da obavljaju svoje uobičajene funkcije, one sada preuzeti novu ulogu – branit će se od stresa i neprijatelja.

Isto tako, dr. Lipton kaže da svaka stanica ima sve organe kao što ih ima i ljudsko tijelo, pa tako, primjerice, njihove membrane imaju ulogu – mozga. Preko tih membrana one primaju signale izvana te u skladu s vlastitom inteligencijom i mudrošću uključuju ili isključuju određene gene, što zatim utječe na vaše cjelokupno zdravlje.

Stres se „hrani“ vašom energijom

Mnogi danas žive neprestano pod stresom. Stres potiče lučenje hormona kortizola, koji steže vaše krvne žile. Tada se energija iz trbuha, koji je centar vaše vitalnosti, imuniteta i zdravlja, preusmjerava u udove koji dobivaju potpuni prioritet u situaciji „bori se ili bježi“.

Budući da stanice pod stresom puno energije troše na obranu, više nema dovoljno energije za rad probavnog sustava, imunosni sustav i dr. Zbog toga s vremenom organizam oslabi te se stvara pogodno tlo za razne poremećaje i bolesti. Koliko biste samo energije potrebne za zdravlje sačuvali kada biste eliminirali stres!

U tome bi vam mogla pomoći spoznaja da ste besmrtni. Vi niste fizičko tijelo, nego duh koji ga oživljava, kaže dr. Lipton. Zamislite svoje tijelo kao TV prijamnik, a ono što ga pokreće je signal koji TV prima – izvana. Jednom kada se vaš TV prijamnik pokvari, taj signal i dalje negdje postoji, ali će se emisije sada prikazivati na nekom novom TV prijamniku.

Kada istinski shvatite da ste besmrtni, stres će se istopiti i izgubit ćete osjećaj straha jer ćete znati da se zapravo i nemate čega bojati. 

atma.hr – 52
Moć pozitivnih i negativnih uvjerenja

Vaše misli snažno utječu na vaše stanice. Kao što su moćne vaše pozitivne misli, jednako su snažne i one negativne, a njihov se učinak naziva nocebo. Primjerice, ako vas netko uvjerava u to da ste bolesni i da ćete od te bolesti vrlo brzo umrijeti i vi u to doista povjerujete, to bi vam se zaista moglo i dogoditi.

Više je zabilježenih slučajeva ljudi koji su umrli jer su ih liječnici (i obitelj) uvjerili da su teško bolesni, iako je autopsija poslije otkrila da uopće nisu bili smrtno bolesni. Isto tako, psiholozi kažu da je više od 70 posto naših misli negativno (i uglavnom nepotrebno), stoga i nije nikakvo čudo što se na nas „lijepe“ bolesti.

Stoga, dobro birajte misli koje ćete hraniti svojom pažnjom i mudro selektirajte u što ćete vjerovati.

Svjesni ili podsvjesni um – tko vodi glavnu riječ?

Um je glavni uzrok bolesti danas na našem planetu. Prema dr. Liptonu, naše je fizičko tijelo odraz nevidljivog energetskog polja koje ga oblikuje, a to je energetsko polje upravo naš um. Promjenom vlastite percepcije svijeta utječemo i na svoje tjelesne funkcije i stanice, što rezultira dobrim  zdravljem i vitalnošću.

No, treba znati i to da se naš um sastoji od dva dijela: podsvjesnog i svjesnog uma. Čak 95% vremena funkcioniramo iz svojeg podsvjesnog uma, koji se sastoji od navika i naučenog ponašanja, a samo 5% vremena djelujemo iz svjesnog, kreativnog uma.

atma.hr – 52
Svatko od nas je „isprogramiran“ već do svoje šeste godine. Dotad je naš mozak poput vrpce snimao okruženje te smo poput spužve upijali ponašanje roditelja i okoline, njihove stavove, loše i dobre obrasce, strahove, predrasude i sl. Mi smo „programirani“ da vjerujemo kako nemamo moć odlučivanja, a to je sve zato da bi neka manjina u svijetu nama mogla vladati.

Iako svaki čovjek raspolaže jednakom moći i snagom, upravo programiranost dovodi do toga da jedan čovjek postaje prosjak na ulici, a drugi bogataš.

„Ako radite na ostvarenju nekog svog zamišljenog plana i primjećujete da morate uložiti golemi trud i sve pritom zapinje, to je samo zato što vas vaš podsvjesni um sabotira“, kaže dr. Lipton.

Kako ne biste bili žrtva tog programa i vlastite podsvijesti, mijenjajte negativna uvjerenja i ponavljajte si uvijek iznova ono što želite biti – sretni, zdravi i ispunjeni pojedinci. Kada se i pojave negativne misli, zaustavite se i osvijestite si to, savjetuje dr. Lipton.

Ako su vam roditelji ili okolina neprestano ponavljali da je čovjek nemoćan ili da je život jako težak, govorite si i ponavljajte neku suprotnu, afirmativnu misao – i to iz dana u dan. Upornim ponavljanjem nekih novih misli, u koje pritom istinski vjerujete, izbrisat ćete stara uvjerenja i obrasce i zamijeniti ih nekim novima koji su za vas puno zdraviji. I tada će vaša podsvijest zaista raditi u vašu korist.

banner ostvari svoje

Vaše tijelo samo proizvodi najbolje lijekove!

Dr. Lipton naglašava da svatko od nas uvelike sam odlučuje o svom zdravlju. Svaki čovjek u svom organizmu ima veliki broj matičnih stanica koje imaju moć obnavljanja svakog organa ili tkiva. Dakle, naš organizam ima moć revitalizacije i samoobnavljanja.

Iako nas medicinska struka i farmaceutska industrija uvjeravaju u moć lijekova, laboratorijska su istraživanja pokazala da je, primjerice, Prozac jednako djelotvoran kao i šećerna pilula!

Isto tako, statini, koji su među najprodavanijim lijekovima, pomažu kod svega 3% populacije, dok kod više od 30% uzrokuju ozbiljne nuspojave. Ipak, kako to da neki lijekovi zaista djeluju? I za to postoji objašnjenje. Naime, svatko od nas u svom tijelu ima prirodni ekvivalent tom lijeku, kaže dr. Lipton.

Ako u vašem organizmu postoje receptori za lijek, to samo znači da u vama već postoji prirodni lijek kojem su ti receptori namijenjeni, no možda ga vaše tijelo u tom trenutku ne proizvodi. Prirodne lijekove u sebi možemo proizvesti promjenom stanja svoje svijesti.

Jedan od takvih lijekova je anandamid ili „molekula blaženstva“. Riječ je o pravom prirodnom antidepresivu što ga proizvodi naš mozak kada smo sretni i ushićeni.

alternativa-za-vas