atma.hr – 52
Dr. Rupert Sheldrake je znanstvenik. Poznati znanstvenik, svjetskog glasa. Tim je snažnije odjeknula njegova knjiga “Obmane znanosti” koja je dočekana od strane znanstvene zajednice kao neprijateljska, iako ne napada znanost u cjelini, već upravo suprotno – ukazuje nam na činjenicu kako je baš znanost, načelno najotvorenija od svih ljudskih djelatnosti u smislu prihvaćanja novih ideja, zapela unutar “deset dogmi”: potpuno nedokazanih pretpostavki kojih se čvrsto drži.

U ovom TED govoru, koji je zbog svoje kontroverznosti obrisan sa službenog TED-ovog web odredišta, dr. Rupert Sheldrake objašanjava kojih su to deset loše postavljenih hipoteza koje koče napredak znanosti ucjelini.

Nema ničeg lošeg u tome, dapače: ako su ove pretpostavke doista znanstveno neutemeljene, naša je civilizacijska dužnost ozbiljno ih i kolektivno preispitati. Počevši od pretpostavke kako materija nema svjesnost i kako cijeli svemir funkcionira poput glupog automata, preko ideje da je sva naša percepcija smještena isključivo u našoj glavi, pa sve do lako dokazive činjenice kako prirodne konstante možda baš i nisu toliko nepromjenjive koliko se uobičajeno misli.

Kako god bilo, ovo je govor koji će vam promijeniti pogled na život i svijet u kojem živimo. Vrijedi svake minute, iskrena preporuka.

atma.hr – 52
Prevedeno na hrvatski.

Izvor: manifestiranje.com

Znanstvenici: “Dajte nam jedno besplatno čudo i mi ćemo objasniti ostatak.”