Travel photo created by Kireyonok_Yuliya - www.freepik.com

Prema drevnom mišljenju, starost ne započinje borom na licu, već bolestima stopala i diže se prema gore. Stoga se na Istoku puno pozornosti posvećuje nogama, a tajna mladosti je u jačanju nogu. Njihove bolesti govore o ranom starenju. Na Istoku kažu: “Kod stabla pazite na korijen, a kod ljudi na noge.” Stanje naših nogu uvelike je određeno – zdravljem bubrega!

atma.hr – 52
Stanje naših nogu uvelike je određeno zdravljem bubrega, budući da se qi (chi) energija kreće prema nogama duž meridijana bubrega. U stara vremena bubrege su zvali “vrata života”. U bubrezima je opskrba qi energijom primljena rođenjem, nasljedna qi.

U U-Sin krugu (ovaj termin se mnogo češće prevodi kao „5 elemenata“ iako je mnogo točnije govoriti o 5 faza produljenja, 5 pokreta – Sin doslovno znači pokret) bubrezi su povezani s kostima našeg tijela.

O zdravlju bubrega ovisi ne samo naša snaga, cirkulacija krvi u nogama, već i stanje koštane srži, zdravlje lumbalne kralježnice, debelog crijeva, zdjeličnih organa, kao i ljudska seksualna energija. Sada razmotrite osnovne qigong vježbe za jačanje nogu.

Taoističko disanje

Ova vježba se izvodi dok sjedite na podu ili na stolici. Postavite dlanove jedan iznad drugog (kod žena je lijevi dlan dolje, u muškaraca desni). Položite dlanove na donji dio trbuha. Dišite mirno.

Dok udišete, uvucite trbuh, zamišljajući da udišete energiju vode i njome ispunjavate trbuh. Dok izdišete, povucite trbuh naprijed. Ponovite vježbu tri do pet puta. Kada radite ovu vježbu, trebali biste osjetiti toplinu u donjem dijelu trbuha.

Ako osjećate hladnoću ili težinu u želucu, to znači da postoje nepravilnosti u energetskom centru. Nastavite vježbati, postupno će ti osjećaji proći i pojavit će se osjećaj topline. Ne treba žuriti i napinjati se.

Na Istoku kažu: “Ne povlačite cvijet po pupoljku kako bi brže narastao, tako ga možemo rastrgati, neka raste sam od sebe.” „Održavanje topline u donjem dijelu trbuha“ jedna je od tajni dugovječnosti, zdravih nogu i bubrega.

atma.hr – 52
Masaža donjeg dijela leđa

Nakon što smo dobro udahnuli u trbuh, masiramo donji dio leđa. Masirajte donji dio leđa dlanovima kružnim pokretima duž cijelog donjeg dijela leđa. Zatim na isti način masirajte područje bubrega i trtice.

Završite trljanje donjeg dijela leđa prstima stisnutim u zglobovima. Krećemo gore i dolje, lijevo i desno. Napravite pet do devet ponavljanja svakog pokreta.

Ovi pokreti pomoći će u jačanju bubrega, debelog crijeva, trtice, lumbalne kralježnice i distribuirati qi energiju u donjem dijelu tijela.

Masirajući donji dio leđa, prisjećamo se riječi iz starine: “Donji dio leđa kontrolira sve prijelaze u tijelu. Upravlja svim promjenama. Održava vezu između vrha i dna.”

Masaža stopala

Nakon masaže donjeg dijela leđa dobro je napraviti masažu stopala. Ako nemate puno vremena za masažu, preskočite ovaj korak i prijeđite na sljedeći pokret “Zamišljeni koraci”. Mentalno skupljamo vodu u dlanove, i njome peremo noge.

Počinjemo masirati desnu nogu. Stavljamo ruku na nožne prste i počinjemo masirati središte stopala. Tu se nalazi najvažnija energetska točka povezana s bubrezima. Stari su je nazivali „proljeće koje probija“, „srce stopala“. Zatim stavite stopalo na petu i opet masirajte stopalo i prste.

Ne zaboravite zamisliti kako patogena energija teče od nožnih prstiju prema zemlji. Završivši masažu desnog stopala pređite na lijevo stopalo. Ponovite svaki pokret od jedan do sedam puta.

Masaža donjeg dijela leđa i nogu može se izvesti s pravom vodenom energijom, na primjer, prilikom tuširanja.

atma.hr – 52
Zamišljeni koraci

Ovu vježbu možete izvesti ujutro, a posebno je dobra tijekom aktivnosti meridijana bubrega – od 17 do 19 sati. Potiče bolju cirkulaciju krvi u nogama i glavi, jača bubrege, normalizira krvni tlak i čak ublažava oticanje.

Zauzmite udoban položaj na stolici i lagano udarajte nogama o pod naizmjence ili istim redoslijedom: prstima, petama i cijelim stopalom. Ponovite svaki pokret sedam puta. Radite to dok se noge ne zagriju.

Zmijsko omotavanje

Stanite ravno, ruke dolje, stopala su u širini ramena. Stavite dlanove na koljena i počnite ih polako okretati širokom amplitudom: prema unutra, prema van, prema lijevoj i desnoj strani.

Vježba pomaže u jačanju nogu, zglobova i bubrega.

Qigong hodanje

Hodanje po svježem zraku korisno je za jačanje bubrega i nogu. Pazite na noge dok hodate (pod normalnim i visokim pritiskom). S niskim pritiskom usredotočite se na gornji dio tijela. Dodirnite prstima zrak i zemlju. Zauzmite osnovni položaj.

Dlanove, psihički ispunjene vodom, stavite na područje bubrega (donji dio leđa). Pričekajte nekoliko sekundi, zagrijavajući bubrege dlanovima, kako bi vam noge bile bolje istegnute.

Dok udišete, stanite na vrhove prstiju i dižite se prema nebu. Dok izdišete, spustite se na stopala, ispružite prste na tlu, malo sjednite.

Ova vježba pomoći će ojačati mišiće, kosti, krvne žile, kralježnicu, noge, te će ispuniti tijelo energijama neba i zemlje.

atma.hr – 52
Ples morskih valova

Proizvoljni ples u kojem će se ruke kretati poput morskih valova pomoći će ojačati primarni element vode u tijelu, bubrezima, nogama i u unutarnjoj snazi, a slika morskih valova bit će dobar učitelj u savladavanju pokreta qigonga, pomoći će skladnom raspoređivanju energije u tijelu i oko njega te ojačati zaštitni Qi.

Zauzmite osnovni položaj. Zamislite da su vaše ruke morski valovi, one će naizmjence ili istovremeno uzdizati i padati, simulirajući pokrete morskih valova. Tijelo prati kretanje ruku. Udah pomaže podići ruke, a izdah pomaže spustiti ih.

Na kraju plesa, pomaknite se i zadržite nekoliko sekundi dlanove položene jedan na drugi, na sredini donjeg dijela trbuha.

Jačanje bubrega, nogu i donjeg dijela leđa posebno je korisno zimi.

Onima koji su rođeni u zimu bubrezi su oslabljeni pa ih je potrebno ojačati.

Ne zaboravite da bubrezi vole toplinu – zamotajte ih zimi i zahvalite im na laganom hodanju.

econet.ru / Prevela za ATMU: Iva Jukić