Art: Eduardo Rodriguez Calzado / EduardoRodriguezCalzado.com

Kako biti mudra žena / mudar muškarac i stvoriti vezu i život koji vama služi?

Mudrost se može naučiti. Mudrost je kada učinite ono što znate da je najuzvišenije (za sve) i odlučite ne reagirati negativno iako vam stari strahovi i negativne emocije dirigiraju da sabotirate, da eksplodirate.

Autor: Milijana de Mori, Atma savjetnica, Certificirani duhovni medij, Međunarodna trenerica NLP&HNLP

atma.hr – 39

Definicija mudrosti:

sposobnost zrela rasuđivanja; vješto smišljen postupak; dobro zaključivanje; lukavost.

Kada ste u emotivnoj vezi, ili želite biti, mudrost vam može biti magičan sastojak za dugoročno održavanje ljubavi i veze. Ako je vaš partner vrijedan truda i vaše ljubavi, ali vi sebe uhvatite da ste preemotivni, da sve shvaćate ozbiljno, da sve morate znati i kontrolirati, da eksplodirate… onda je vrijeme da poradite na vašoj mudrosti (i samopouzdanju).

Dvije magične riječi:

RAZUMIJEM.

Trik je u tome da stvarno, istinski i sa cijelim srcem pokušajte razumjeti njihove poglede i stajališta. Time partneru dajete poštovanje, demonstrirate vjeru u njih i njihovo prosuđivanje. Jedno od najljepših darova koje im možete dati.

PODRŽAVAM TVOJU ODLUKU.

Drugi divan dar je podrška. I tu također stvarno ih podržavajte. Ako nešto možete učiniti da im olakšate da postignu njihove ciljeve ili želje onda to učinite. Time jačate vezu i postajete važniji jedno drugome. Tu opet dajete povjerenje (iako možda još postoji sumnja… ali ju pod svaku cijenu prešutite jer vaše mišljenje je samo mišljenje i malo odraslih osoba voli primiti nepozvane savjete).

Ne shvaćajte sve osobno – kako!?

Razgovarajte sami sa sobom i zapisujte što opažate, što vas vrijeđa i zašto. Velika šansa je da je uvrijeđen ego, a to je djetinjasta strategija i obrazac koji ne pripada u odraslu i zdravu vezu. Mudrost možete demonstrirati kada shvatite da jeste jedinstveni, ali jednako tako su i svi ostali ljudi na planeti. Ne radi se sve o vama (nažalost….ali najčešće). Opustite se i vjerujte da vaš partner neke stvari radi za sebe i svoje dobro, i to je OK!

atma.hr – 39

Okidači… stari obrasci… svađe… Ako analizirate okidače, negativne navike i svađe, možete primijetiti da svi prate neku poznatu/istu šablonu. Na vrlo sličan način počnete svađu, kako se odvija, kako završava te da većinom uvijek ista osoba popusti te već dobro znate kako će doći do pomirenja. Znači prešlo je u naviku.

Znanje i svjesnost će vas osloboditi … jer onda možete ući u mudro stanje izbora. Pitajte se:
– što mogu učiniti drugačije, mudrije i što će biti pozitivnije za sve uključene?
– tko ja želim biti (znajte da je moguće da se promjenimi, da stvorimo pozitivniji karakter i identitet, ako stvarno želimo i ako nam to služi ka osobnom rastu)

Je li moguće imati sretan brak/vezu ili je to iluzija i svi moramo patiti (pa makar se pretvarali da je sve dobro i potiskivali naše istinske potrebe, emocije i potrebe)?

Ako je to vaše uvjerenje, onda će vaš život pratiti vaša očekivanja. Vrlo jednostavno.

Promjenite duboka uvjerenja, očekivanja i stavove i vidjet ćete drastične promjene u vama i svemu oko vas.

Inteligencija i mudrost ne moraju ići zajedno

Mnogi koji su ljubomorni su vrlo inteligentni i uspješni ljudi, ali kada se radi o vezi i kad ih nešto razljuti kao da postanu neurotični i mentalno bolesni… ali oni to naravno ne vide.

Nikad kao nije problem u njima. Ako se barem malo možete prepoznati u tome onda je prvi korak da prihvatite i priznate da niste savršeni (nije lako, naravno).

Mudrost u vezi znači:

– Suzdržite vaše sumnje ako nemate 100% dokaza da su vaše misli opravdane. Većinom nisu. Djelujte ako imate dokaze, a do tada uživajte, cijenite i zdravim razumom procijenite da je trenutno (moć sadašnjeg trenutka) sve OK… a vjerujem da je ako ovo možete čitati.

– Ako imate dokaze, onda više nije sumnja nego je činjenica. Mudro i mirno razgovarajte o onome što vam smeta – izaberite trenutak koji nije nabijen svađom i stresom. Pozitivna komunikacija je također važan dio temelja uspješne veze.


Widget not in any sidebars

– Znanje da prekid veze ne znači da ste bezvrijedni, da ćete umrijeti ili biti uništeni do kraja vremena ako se veza prekine. To samo znači da je došlo vrijeme da se koncentrirate na sebe i da vjerovatno postoji nešto bolje i više za vas (pogotovo nakon perioda patnje). Svaka veza nam može biti dar (ili upozorenje) tj. daje nam mudrost za buduće veze – zdrave osobne granice, što smo spremni tolerirati, a što ne, itd.

Istraživanja su dokazala da i dan danas većina nas želi vjernost u vezama. To je dobro znati ali se svejedno ne treba vezu i vašu voljenu osobu uzeti zdravo za gotovo.

Ova izreka divno ilustrira što je važno:

“Znaj da djeca, brakovi i cvjetni vrtovi pokazuju vrstu njege koju dobivaju.”
(H. Jackson Brown Jr.)

Ako postanemo robovlasnik našem partneru, on se opire i normalno da nas takvog ne može voljeti… jer nismo ljubazni, nije lijepo biti u našem društvu. Darujete nježne karaktaristike: razumijevanje, podršku i rad na sebi.

Khalil Gibran (1883.-1931.) je o braku ovo rekao:

-A što je Brak učitelju? Zapita Almitra.

A on joj odgovara:

-Zajedno ste se rodili i zauvijek ćete biti skupa. Bit ćete skupa i kad bijela krila smrti rasprše vaše dane. Da,skupa ćete bit i u nijemom Božjem sjećanju. Al neka u vašem zajedništvu bude dovoljno prostora i neka među vama plešu nebeski vjetrovi.

Volite se ali ne stvarajte okove od ljubavi; radije neka bude uzburkano more između obala vaših duša.

Punite jedno drugome pehar, ali ne pijte iz istog pehara.

Dijelite kruh svoj, ali ne jedite istu krišku.

Zajedno pjevajte,plešite i veselite se, ali neka svatko od vas bude i sam, kao što su i strune lutnje same, iako skupa odzvanjaju istom glazbom..

Darujte svoja srca, ali ne u posjed jedno drugome.

Jer samo ruka Života može zaposjesti vaša srca.

I budite skupa, ali ne previše blizu; jer hramski su stupovi na razmaku, a hrast i čempres ne rastu jedan drugome u sjeni.

Dr. Wayne Dyer je rekao “Želite li biti u pravu ili želite biti sretni?”

Autor: Milijana de Mori, Atma savjetnica, Certificirani duhovni medij, Međunarodna trenerica NLP& HNLP


Widget not in any sidebars