E-cigarete su veoma brzo postale fenomen globalnih razmjera. Svojim blistavim dizajnom, privlačnim aromama i modernim tehnologijama, one predstavljaju inovativan i pomalo šarmantan način konzumiranja nikotina. Ali što stvarno znamo o e-cigaretama? Jesu li one sigurna alternativa tradicionalnom pušenju?

Što je e-cigareta?

E-cigarete su uređaji koji svojim korištenjem stvaraju aerosol koji uz nikotin uglavnom sadrži i mješavinu glikola, aldehida, policikličkih aromatskih ugljikovodika, vode i raznolikih aroma. Ecigareta je korisnicima privlačna jer pruža osjećaj koji je veoma sličan pušenju cigareta, ali bez pepela i neugodnih mirisa koji dolaze u paketu s tradicionalnim konzumiranjem cigareta.

Kada usporedimo tradicionalne cigarete sa e-cigaretama, ne možemo poreći određene prednosti koje ovi elektronski uređaji donose. Za početak, e-cigarete ne sadrže mnoge od štetnih supstanci koje se nalaze u duhanskom dimu, poput katrana i ugljikovog monoksida. Osim toga, korisnici mogu kontrolirati razinu nikotina u svojim e-cigaretama što teoretski može olakšati smanjenje ovisnosti o nikotinu.

Postoje li potencijalne opasnosti e-cigareta?

Površan pogled na e-cigarete može stvoriti iluziju potpune sigurnosti, ali to nije u skladu sa znanstvenim činjenicama. Iako su e-cigarete možda manje štetne od tradicionalnih cigareta, to ne znači da sa sobom ne donose i određene rizike. Naime, sudeći prema izvještajima međunarodnih zdravstvenih organizacija, e-cigarete su manje štetne od tradicionalnih cigareta, ali je pojam manje štetnosti teško definirati jer svejedno predstavljaju određeni zdravstveni rizik. Iako sadrže manje toksičnih sastojaka, u njima su prisutne određene štetne kemikalije, a to mogu biti teški metali i kancerogene tvari koje se oslobađaju tijekom procesa zagrijavanja tekućine.

Kako razriješiti dilemu?

Nedavno provedene studije su pokazale da dugoročna upotreba e-cigareta može dovesti do respiratornih i kardiovaskularnih problema. Iako su ove studije još uvijek u ranoj fazi, one podižu važna pitanja o dugoročnoj sigurnosti e-cigareta. Dakle, jesu li e-cigarete zdrave ili ne? Očigledno je da nisu bez rizika. Da, one mogu biti manje štetne od tradicionalnih cigareta, ali ”manje štetne” ne znači i ”sigurne”.

E-cigarete svakako mogu poslužiti kao korak prema prestanku pušenja, ali tom pothvatu je potrebno pristupiti s dozom opreza. Ako razmišljate o prelasku na e-cigarete s ciljem prestanka pušenja, trebali biste se savjetovati sa zdravstvenim stručnjakom.