Za dobar detoks vaše jetre i limfnog sustava, isprobajte ovaj moćni prirodni eliksir od šljiva, lana i kore jabuke.

Zbog stresa, teške hrane, manjka kretanja te izloženosti toksinima iz okoliša vašem je organizmu, točnije limfnom sustavu i jetri, prijeko potreban detoks. Neki od simptoma koji upućuju na to su kronični umor, bolni zglobovi, uporne sezonske alergije, kožne bolesti, loš zadah, depresija.

Limfni sustav, koji je zadužen za filtriranje i izbacivanje otpadnih tvari, kod mnogih je ljudi usporen.Zbog usporenog rada limfnog sustava i jetre u organizmu se nakupljaju otpadne tvari, otrovi i teški metali, što u konačnici može rezultirati teškom kroničnom bolešću.

Kako biste tome doskočili te potaknuli čišćenje jetre i limfnog sustava, isprobajte ovaj potpuno prirodni eliksir od šljiva, lana i jabuke. Ovaj zdravi napitak može biti od pomoći i onima koji imaju psorijazu.

atma.hr – 52
Sastojci eliksira

Suhe šljive

Ovo superzdravo voće bogato je vlaknima, stoga izvrsno potiče probavu i čišćenje organizma.

Usto su bogate mineralom kalijem, koji je ključan za brojne tjelesne i metaboličke funkcije.

U tradicionalnoj medicini suhe šljive primjenjuju se kao pomoć u liječenju bolesti jetre i zatvora.

Kora jabuke

Jedna jabuka na dan tjera doktora van, poznata je narodna izreka.

Kao i šljive, i jabuke su bogate vlaknima te su odlične za probavu. U jabuci s korom nalazi se čak 50 posto više fitonutrijenata nego što ih ima u jabuci bez kore.

Kora jabuke usto je odličan izvor antioksidansa. Njezini triterpenoidi imaju i antikancerogena svojstva.

Lanene sjemenke

Želite li svojoj jetri dati zdrav poticaj, birajte lanene sjemenke. Osim što su bogate vlaknima, one su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina.

Sok od limuna

Limun je jedan od najčešćih sastojaka napitaka za detoks ili čišćenje organizma.

Konzumacijom soka od svježe iscijeđenog limuna ujutro natašte dat ćete zdrav poticaj probavi i stimulirat ćete otpuštanje toksina iz jetre. Limun ima blagotvorno djelovanje na vašu jetru.

Med

Med ima protuupalna svojstva te može prevenirati oticanje limfnih čvorova zahvaljujući tome što sprečava infekciju koja ga uzrokuje.  

atma.hr – 52
Eliksir od šljiva, lana i kore jabuke – recept

Sastojci:

Priprema

U lončić ulijte vodu, dodajte suhe šljive, koru jabuke i lanene sjemenke pa kuhajte oko 20 minuta. Maknite s vatre pa ostavite da odstoji oko pola sata. Potom procijedite pa tekućinu pomiješajte sa svježe iscijeđenim sokom od polovice limuna i medom.

Ovaj ljekoviti i pročišćavajući napitak konzumirajte pola sata prije glavnog jela. Pijte ga svakodnevno  tijekom mjesec dana.

Kako biste dodatno potaknuli detoks i čišćenje jetre i limfnog sustava, jedite obilje svježeg voća i povrća, pijte dovoljne količine vode i biljnih čajeva. Krećite i budite što češće aktivni.

Izvor: Alternativa Webshop