Prikupili smo za vas preporuke specijalista o tome kako treba pravilno spavati, kako bi se riješili ili izbjegli postojeći zdravstveni problemi.

atma.hr – 78
Više od trećine života provodimo u spavanju. Odmor i cjelokupno zdravlje organizma ovise od položaja u kojem spavamo i što radimo prije nego što se ugnijezdimo u toplom, mekanom krevetu, prenosi uspesnazena.com.

Bol u ramenima

Ako vas bole ramena kada se probudite, izbjegavajte spavanje na boku. Također izbjegavajte spavanje na trbuhu, jer izaziva asimetričnost ramena. Najbolji položaj je na leđima. Stavite jastuk (najbolje ortopedski) ispod glave. Uzmite još jedan jastuk, stavite ga na trbuh i zagrlite ga.

atma.hr – 39

Na ovaj način će vam ramena biti u pravilnom položaju. Ako ne volite spavati na leđima, spavajte na boku, ali ne na bolnoj strani. Povucite noge blago prema gore i postavite jastuk između koljena. Izbjegavajte stavljati ruku ispod glave.

Bol u leđima

Ako vas bole leđa, održavanje pravilne kičme je vrlo važno. Ako imate stari madrac, vrijeme je da nabavite novi. Spavanje na leđima je najbolja pozicija za vas.

Postavite jastuk ispod koljena, povratite pravilan položaj kičme i smanjite napetost u tetivama. Dodajte i mali umotan ručnik ispod donjeg dijela leđa kao dodatnu podršku.

Ako volite spavati na stomaku, postavite jastuk ispod stomaka i karlice. Ako volite spavati na boku, najbolje je da budete u fetalnom položaju. Blago povucite noge prema grudima, dok zadržavate prirodno zaobljena  leđa.

Bol u vratu

3 1

Kao i kod boli u leđima, vratu također treba podrška. Najbolje je da se smjestite tako što ćete jastuk staviti ispod glave i ispod jedne i druge ruke. Oprezno birajte jastuke, najbolje da budu ortopedski. Ako volite spavati na boku, pobrinite se da vam jastuk nije previše visok.

atma.hr – 75
Idealna visina trebala bi biti u visini vaših ramena, jer potpomaže pravilan položaj vrata. Ako volite spavati na stomaku, uzmite najtanji jastuk koji imate. Cjelonoćno spavanje na jednoj strani loše utječe na vrat.

Ne možete zaspati

4 3

Teško je otići u krevet bez mobitela ili prijenosnog računala, ali to bi bila najbolja stvar koju bi trebali napraviti. Ako želite zaspati to je najbolja stvar za napraviti. Svjetlost ekrana utječe na ciklus spavanja.

Izbjegavajte konzumiranje kofeina, energetskih i gaziranih pića, crnog čaja i čokolade – bar noću, 6 sati prije spavanja. Vježbajte ujutro i poslijepodne, jer se na taj način poboljšava cirkulacija krvi i cijelo tijelo ima dobrobit.

Ne možete spavati

6 1

Ako se često budite u sred noći, trebali bi prestati koristiti elektronske uređaje poput mobitela i računala, kao i alkohol.

banner za knjige AYURVEDA

Alkohol remeti ravnotežu vode i utječe na ciklus spavanja. Također provjerite temperaturu u sobi – idealna temperatura bi trebala biti između 20 i 22 stupnja.

Hrkanje

6 2

Izbjegavajte spavanje na stomaku, jer u ovom položaju tkivo grla i jezik padaju unazad. Oprezno izaberite jastuk.

Previše mekani jastuci mogu izazvati da vam glava utone unazad, zbog čega je dobro koristiti bar još jedan jastuk. Spavanje na boku je dobro, jer vam je glava u prirodnom položaju i ništa ne ometa dišne organe.

Bol u nogama

7 1

Bol u nogama je obično iznenadan grč ili zatezanje mišića nogu, stopala ili butina. Skoro 80% ljudi pati od ovog problema, bez obzira na starost. Ovo je često povezano s nekom bolešću, oštećenjem živaca ili nedostatka e minerala.

Ako često imate ovaj problem, obratite se liječniku. Jedan od najboljih načina da zaustavite grč je da protežete mišiće i ojačate ih. Samo zapamtite: ako želite postići dobre rezultate, morate redovito vježbati.

atma.hr – 78
Drugi problemi

8 1

Ako imate čestu žgaravicu, bilo bi dobro da spavate na lijevoj strani, jer ovaj položaj sprječava da se sadržaj iz želuca vraća u jednjak, sprečavajući samim tim žgaravicu. Imate li bolove ili grčeve u nogama zbog loše cirkulacije?

Stavite jastuk ispod nogu kako bi noge bile malo podignute. Također, pokušajte ih istrljati ili izmasirati prije spavanja. Izbjegavajte kavu najmanje 6 sati prije spavanja.

uspesnazena.com