Fitness yoga photo created by freepik - www.freepik.com

Danas ćemo govoriti o mudrama koje smanjuju osjećaj umora. Možete ih koristiti kad ste umorni, pod stresom, kada vam nedostaje snage i koncentracije. Predlažemo tri mudre, ali vi možete odabrati jednu i izvoditi je, ne morate sve.

atma.hr – 52
Mudra predstavlja poseban položaj prstiju i ruku, koji se koristi za uspostavljanje unutrašnje ravnoteže i iscjeljivanje. Smatra se da ova praksa dolazi iz Indije i često se može koristiti tijekom joge, meditacije. Općenito, mudre se ponekad nazivaju “joga za prste”. Mudre nemaju negativnih strana pa ih mogu koristiti mnogi. Ljudi koji često koriste mudre postižu dobar učinak.

Mudre možete raditi sjedeći, stojeći ili ležeći, bilo gdje i kad god vam to okolnosti dopuštaju.

Danas ćemo govoriti o mudrama koje smanjuju osjećaj umora. Možete ih koristiti kad ste umorni, kada vam nedostaje snage i koncentracije. Predlažemo tri mudre, ali vi možete odabrati jednu, ne morate sve.

Ne morate jako pritiskati prste – lagani dodir biti će posve dovoljan. Radite mudre s obje ruke istodobno.

1. Hakini mudra

hakini

Vrlo često se ova mudra koristi za energiziranje, povećanje koncentracije i pamćenja, suzbijanje učinka stresa. Neki mogu nesvjesno zauzimati takav položaj ruku i ne razmišljati o tome i na taj način nesvjesno pokušavaju povećati pažnju i aktivirati mentalni rad.

Hakini mudra također njeguje vezu s čakrom trećeg oka, poboljšavajući tako intuiciju i uvid. Osim toga, spajanjem vrhova prstiju obje ruke, energija dviju strana tijela postaje povezana, povećavajući koordinaciju između desne i lijeve hemisfere mozga.

Kako se izvodi mudra: vrhovi prstiju svakog prsta jedne ruke povezani su s vrhovima prstiju druge ruke: palac s palcem, kažiprst s kažiprstom, itd. (vidi sliku iznad).

Položaj se drži 10-15 minuta.

atma.hr – 52
2. Prana mudra

prana

Vjerojatno jedna od popularnih mudri. Može se izvoditi jednom rukom, ali bolje je naravno s dvije.

Mudra vam omogućuje da povećate energiju i vitalnost, s njom se opuštamo i dobivamo osjećaj harmonije i spokoja.

Kako se izvodi mudra: Da bismo ga izveli, povezujemo mali prst, prstenjak i palac. Mudra se izvodi 10-15 minuta.

atma.hr – 52
3. Pushan mudra

pushan

Ova mudra također smanjuje osjećaj umora, aktivira mentalne i metaboličke procese, a također poboljšava probavu.

Kako se izvodi mudra: Na desnoj ruci spajamo jastučiće palca, srednjeg prsta i kažiprsta. Na lijevoj ruci je spojen palac, srednjak i domali prst. Ostatak prstiju je ispravljen.

banner za knjige SUDBINA DUSA 1

Držimo mudru 10-15 minuta i samo se odmaramo.

Još jednom ponavljamo – ne morate raditi sve mudre odjednom. Možete odabrati jednu i upotrijebiti ju, ali ne morate sve.

ATMA/zen.yandex.ru/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr