atma.hr – 52
Eva je rekla zmiji vodi me u napast jer želim znati. U šamanizmu, šaman se oblači u ženu kako bi preko nje došao do duhovnog svijeta, a u yogi, yogin transformira Shakti ili žensku energiju kako bi mogao doseći prosvjetljenje. Žena je najvažnija komponenta u razvoju muškarca, dok je ženin zadatak transformacija Animusa, ili muške nesvjesne komponente koja može biti potisnuta u obliku sirovih muških karakteristika, a to su kontrola, nasilnost, negativna logika koje se pretvara u projekciju, a onda ono što smo voljeli pretvara se katkada u monstruoznu situaciju, bezosjećajnost koju, ako ne žele vidjeti u sebi koriste na način da traže takvu mušku osobu, ili preuzimaju u svojoj karakter ovu inferiornu stranu pa postaju kritične, sklone kontroli. Potpuni razvoj žene simbolizira proročica Delfi u kojoj je potpuno integriran Animus. Žena često može biti opsjednuta Animusom na način da ovaj arhetip daje mogućnost oslanjanja na intelekt, ali obično zaključci kod žene su ustvari negativni, odnosno pesimistični, ili pak beskrupulozni i bez empatije. Najčešća obrana je poricanje.

Ženstveno u muškarcu je povezano s tamom i obrnuto. Nije lako ovo prihvatiti, dakle ljudi mrze prihvatiti svoje drugo u sebi. Tama je ono što mi doživljavamo kao zlo, a to je zapravo naše posjedovanje, vezanost za ono što ne postoji kako bi time pobjegli od sebe. Žena danas nosi opterećenje Eve i njene projekcije koja je obilježava mitološki i religijski. Danas će žene pričati jedna protiv druge kako bi ovaj mit slijedile. Ne vjerujući sebe slijede mit na način da druge žene etiketiraju zaboravljajući time da slijede samo mušku inferiornost. U duhovnom napretku Anima je jako bitna, ona je vodilja do duhovnog svijeta, a ako je nešto društveno sankcionirano onda to znači da se tamo skriva ono tajnovito, ono što je dobro za čovjeka.

atma.hr – 52
Žena kao arhetipska slika u muškarcu predstavlja stupnjeve razvoja: od čovjeka koji se poistovjećuje s masom, religijom i nacionalnošću do individuacije ili samoostvarenja. Četiri su stupnja razvoja Anime: Eva, slika majke, biološke ili univerzalne, one koja pruža sigurnost i ljubav. Predstavlja sve instinktivno, čulno i primitivno. Pod ovim utjecajem Anime – Eve, muškarac je u velikoj zavisnosti od žene. To su većinom alfa muškarci koji su orijentirani poduzetništvu. Drugi stadij je Helena. To je erotska, idealizirana, romantična, kolektivna slika seksualnosti. Kada je muškarac pod njenim utjecajem on je zavodnik poput Don Juana. Treća faza je Djevica Marija, predodžba produhovljene žene koja naglasak stavlja na emocijama. Stoji nasuprot erosa ili tu fazu možemo usporediti sa transformiranim erosom koji se ne manifestira kroz strast, već je muškarac sposoban za više različitih emocija. Muškarac je pod ovim utjecajem sposoban za duhovnost, za iskreno prijateljstvo, ženu promatra nezavisno. Sofija je nositeljica mudrosti, posljednji je nivo integracije Anime u muškarca i simbol njegovog emotivnog otvaranja – u njoj je utjelovljen konačan vodič k unutarnjem životu. Takav muškarac razvija kreativnost, životnu filozofiju, sklonost meditaciji u kojoj je muškarac integriran. Takva faza muškarca je rijetka. U ovim klasičnim likovima žena može vidjeti u kojoj je fazi razvoja, odnosno koji je muškarac privlači na toj razini je i njen nesvjesni Animus ili muškarac o kojem ovdje nismo govorili

Bit je vidjeti da sve ono što zovemo ljubav, ustvari ovisi upravo od arhetipske asimiliranosti. Čak se po arhetipskoj asimiliranosti može odrediti napredak duše na duhovnom putu, odnosno onoliko koliko je arhetip asimiliran toliko je i napredak osobe. Jedna od najvažnije asimilacije svakako je arhetip Anime, pogotovo za muškarce kod kojih je najjača prva razina Anime o kojoj smo govorili u tekstu. Ta razina je najraširenija, gdje muškarac još uvijek u sebi nosi strah od žene, slijedi patrijarhalne nazore kao i patrijarhalnu religioznost u kojoj ženu stavljaju na drugo mjesto. U takvoj religioznosti stroga su pravila jako se naglašava odvojenost duhovnog od materijalnog, a nasuprot tom nadzoru najčešći su seksualni delikti. Tamo gdje žena postane strah ili prezir, tamo vlada seksualni delikt, rigorozni zakoni i osuda. Snažno osuđivanje znak je nerazvijene žene u muškarca odnosno osuđivanje je nadomještanje nemogućnosti shvaćanja važnosti žene u emocionalnom razvoju.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

atma.hr – 52