atma.hr – 52




Mnogi orašaste plodove već dugo smatraju najsavršenijom hranom u prirodi. Otkriveno je da od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najveću razinu antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice.

Prethodna istraživanja pokazala su da jedenje oraha smanjuje znakove starenja i štite od bolesti srca i nekih oblika raka. Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su odmah proglašeni superhranom.

Ali, mnogi ljudi izbjegavaju orahe jer misle da su masni i da debljaju. Međutim, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti. Ako jedete orahe nećete se udebljati, osim toga mogli biste i smršavjeti jer oni izazivaju osjećaj zasićenosti.

Orasi imaju dvostruko veću razinu antioksidansa polifenola od svih orašastih proizvoda i tako pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice i uzrokuju bolesti, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

Znanstvenici ističu da je prednost oraha to što ih ljudi jedu neobrađene jer su upravo u tom obliku oni i najučinkovitiji. Sve druge malverzacije s orasima poput pečenja, umanjit će njihovu učinkovitost.

atma.hr – 52




Orašasti plodovi kao što su bademi, kikiriki, pistaciji, lješnjaci i indijski orasi također su bogati nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i proteinima, ali znanstvenici upozoravaju da je problem što ih ljudi ne jedu dovoljno, piše Independent.

U najnovijem istraživanju znanstvenici sa Sveučilišta Scrantona u američkoj državi Pennsylvania analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, lješnjacima, brazilskim orasima, pekan orasima i indijskim orasima.

Vođa studije doktor Joe Vinson je rekao: “Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistacija i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu puno oraha. Naše istraživanje ukazuje da u sklopu zdrave prehrane treba jesti više oraha. ”

atma.hr – 52




“Sedam oraha na dan idealna je količina kako bismo dobili maksimalnu korist od njih”, tvrdi doktor Vinson.

Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Zato i ne čude brojna istraživanja koja pokazuju da redovito uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

Jedna od zanimljivosti jest i da orah izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks. Danas je poznato da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.

Tim doktora Vinsona je otkrio da su osim po količini antioksidanata orasi superiorniji i po jačini antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E koji je na glasu kao vrlo snažan antioksidant.

Orahovo jezgra najviše sadrži ulja (55-65%), zatim visokovrijednih bjelančevina (15%) i isto toliko ugljikohidrata, a bogata je i kalijem, magnezijem, fosforom, željezom i vitaminima B i C.

Haber.ba