Zagrijte organizam iznutra!

Prema ayurvedi, redovna upotreba prokuhane vruće vode jača naš imunitet, daje snagu i energiju. U našim krajevima, ali i na Istoku se upotreba vruće vode za piće podrazumijeva. U Rusiji, Ukrajini i sličnim zemljama “kipjatok” se stalno drži u samovaru i normalno se pije umjesto hladne vode.

U zemljama kao što su Indija, Kina, Japan i slične, vruća voda i drugi vrući napici također su uobičajeni. To je dio tradicije stare tisućama godina.
Ako ljudi nešto slijede i čuvaju iz generacije u generaciju, možemo pretpostaviti da je to iz nekog razloga korisno.

atma.hr – 52
Zašto kuhati vodu?

Smisao kuhanja vode je višestruk. Prvo i osnovno, kuhanjem se uništavaju mikroorganizmi i potiče se taloženje kemijskih nečistoća iz vode. Ako prokuhate običnu vodu iz pipe i pustite da vrije bar 5 minuta, poslije hlađenja možete naći gust talog otpadnih i štetnih tvari. Dakle, prvi rezultat kuhanja je mikrobiološka i kemijska ispravnost vode. Druga je svrha prokuhavanja suptilnija, ali podjednako važna. Voda je osnovni rastvarač u bezbrojnim biokemijskim reakcijama koje se neprekidno događaju u našem organizmu. Voda i vatra leže u osnovi kemije, a prije svega biokemije.

Vatra zvana agni

Zajedničko ime za sve metaboličke procese u tijelu je pita doša. Doslovni prijevod riječi pita je “kiselina”, pa sama riječ ukazuje na probavu i biokemijske procese. Prema ajurvedi, pita doša sastoji se od vatre i vode.
Poseban dio ovog principa je agni, što u prijevodu sa sanskrta znači vatra. On predstavlja vatru probavnog sustava i odgovoran je za varenje svega što čovjek pojede, popije, pomiriše, čuje, vidi, dodirne… Agni transformira sve što dolazi u duh i tijelo.

Kuhanje uvodi agni u vodu

Kada pijemo nekuhanu vodu, naš unutrašnji agni mora probaviti sve bakterije, parazite, spore i plijesni koje voda sadrži. Ako je agni slab, dolazi do bolesti. Zato mnogi zapadnjaci dobiju dizenteriju čim stignu u Indiju. S druge strane, ako vanjski agni već uništi ove neželjene tvari, bolest se ne javlja. Sada je jasnije zašto se voda (i hrana) kuhaju. Ranije, dok se kuhalo na otvorenom plamenu, to je bilo vidljivo i golim okom – kuhanjem se vatra, odnosno oganj (agni) uvodi u kuhanu tvar.Kuhana voda ima višak agnija i samim tim se lakše probavlja u tijelu i potiče imunitet.

Redovna upotreba prokuhane vode jača imuni sistem, snagu i energiju. Ovo je naročito važno za osobe koje su već bolesne.

atma.hr – 52
Kada pomaže vruća voda

Općenito se može reći da sve bolesti nastaju zbog nakupljanja tjelesnih toksina. Kada je agni jak, korisni dijelovi hrane apsorbiraju se i sudjeluju u normalnom razvoju tkiva, a nekorisni se izbacuju kroz crijeva i urin. Međutim, kada je agni slab, jedan dio hrane niti se apsorbira, niti se izbacuje. On ostaje truliti u crijevima i stvarati ljepljivu tvar neugodnog mirisa, koja se zove ama. Nakupljanje ame u raznim dijelovima tijela leži u temelju svake bolesti.

Zato ayurveda kod raznih bolesti preporučuje upotrebu vruće, prokuhane vode. Ovo se najbolje vidi u slučaju povišene temperature. U akutnim stanjima, kada je visoka temperatura posljedica prehlade ili gripe, ayurveda propisuje da se koristi voda pripremljena u odnosu pola-pola. Dakle, kuhajte litru vode dok ne ostane pola litre, a zatim je naspite u termosicu. Ako pacijent svakih pola sata pije po jedan do dva gutljaja vruće vode, groznica će brzo proći.

Naravno, voda ne smije biti vrela, da oprži jezik, već vruća, kao čaj. Redovna upotreba prokuhane vode, koja je kuhana dok nije ostalo 75 posto početne količine, preporučuje se kod svih kroničnih i upornih bolesti kao što su astma, artritis, kolitis, migrene, sinusitis, angina pektoris i druge srčane smetnje, celulit, gojaznost i druge.

atma.hr – 52
Recept za dubinsko liječenje

S druge strane, ako patite od kronične groznice, to ukazuje da se ama nalazi duboko u tkivima i da je pustila korijen. Tada se preporučuje čuveni ajurvedski recept – šadangpanija. To je voda kuhana dok ne ostanu dvije petine ukupne početne količine.

Kuhanjem svedite litru vode na 0,4 litre te je dajte pacijentu da je pije. Prilikom ove terapije, pacijent ne unosi u organizam ništa osim ove vode, a terapija smije trajati najviše tri dana, ovisno o pacijentovoj snazi i bolesti.
Takvu terapiju potrebno je provoditi isključivo pod liječničkim nadzorom.

Jak agni – zdrav čovjek

Agni je temelj autoimunog sistema i proždire sve štetne tvari koje se spremaju ugroziti naše tijelo, bilo da su to mikroorganizmi, otrovi, tjelesni otpaci, emocije, klimatski utjecaji i drugo. Kome je agni snažan, oduprijet će se svakoj bolesti. S druge strane, slab agni dovodi do nakupljanja štetnih materija u tijelu i potom do mnogih akutnih i kroničnih bolesti. Ojačajte agni i osigurajte si dug život i optimalno zdravlje.

Autor: Vladimir Čobić
Izvor: alternativa-za-vas.com