Foto: pixabay.com

Oboje su bili uvjerenja da vole, ali oboje su bili zaljubljeni u slike, niti jedan nije bio sposoban voljeti osobu.

atma.hr – 78
Bio je to uobičajeni dan, Ana je izašla s prijateljicama van i u jednom trenutku dogodio se osjećaj za koji je mislila da vrijedi živjeti. Spontani susret u kojem se sve odvija bez da koristite svoju volju, kao da ste na vrhu vala kojeg nitko ne može dotaknuti. Pogledi i razgovor kao da su upućivali na onaj trenutak koji će postati nezaboravan. Bog Eros i Psiha su se susreli, ali kada se oni susretnu počinju dramatične inicijacije.

Kako je veza odmicala počeli su živjeti zajedno, ali Bornu je šef poslao u Berlin kao voditelja projekta. Borna je mislio da je to velika prilika za njega, a Ana je mislila da se radi o iskušenju, te su jedno vrijeme živjeli na relaciji Split – Berlin. Ipak, odlazak u Berlin bila je njena prekretnica, poetski je Ana mislila da prati znakove sudbine. Bila je to inicijacija u kojoj je morala naučiti jezik i krenuti sve ispočetka.

Ana je ljubav tumačila jednostavno, onako kako je srcem vjerovala ili kako je mislila da treba. Međutim, glas sumnje ili sestre iz mita, tjerali su je da progleda, da stvarno vidi tko je njen Eros, u ovom slučaju dečko. Kako je propitivala svoju vezu vidjela je da Borna i nije toliko dao sebe koliko je ona napravila iskorak, te da vrijeme provodi s prijateljima s posla, što je nakon nekog vremena Anu natjeralo da se vrati u rodni grad ili prema arhetipu roditelja.

atma.hr – 39

Eros je bio smrt raja o zaljubljenosti, Borna je malo pomalo vidio da je njegov život isprazan i da je propustio priliku, ali njegova naknadna zvanja Ane nisu urodila plodom. Ana je vidjela da je bila zaljubljena u Erosa tj. da je na Bornu projicirala božanskog muškarca (Animus), a nije mogla vidjeti realnog Bornu, dječaka s manama koji još nije odrastao.

Da joj se slika zaljubljenosti ne bi raspala do kraja ona se povukla pokušavajući spasiti svoj ideal kako bi se ponovno mogla zaljubiti i što duže produžila san u kojem je Psiha neosvojiva djevojčica koja odbija odrasti. Borna je upao u stari obrazac izgubljene drage koji se aktivira tek kada voljena osoba odlazi. Jedan i drugi su bili uvjerenja da vole, ali oboje su bili zaljubljeni u slike, niti jedan nije bio sposoban voljeti osobu.

Kako to kaže Ema Jung: “Anima je bipolarna i stoga se pojavljuje jedan tren kao pozitivna, a drugi kao negativna; čas mlada, čas stara; čas majka, čas djevojka; čas dobra vila, čas vještica. (..) Borna je osjetio tu bipolarnost Anime koja ga je opsjela, ali još uvijek nije mogao uočiti pravu osobnost Ane i obratno. Ana je bila zaljubljena u muškarca Animusa.  “Neoslobođene žene projiciraju svoj Animus na van putem romantičnih priča, stereotipnih odnosa gdje je egzistencija nadovezana na muškarčev uspjeh. “Oslobođene žene” upadaju u drugu  zamku Animusa, one postaju Animus i gube vitalnu poveznicu sa svojim ženskim identitetom.

atma.hr – 75
Kako vidimo, ovo su iskušenja ljubavi, obično je ovo faza koju većina uopće ne razumije, pa je ljubav kao takva još uvijek nespoznatljiva. Ovo je samo početak odnosa na kojem su zapeli Ana i Borna, oni ne mogu nastaviti stvarni odnos pošto su još u vlasti projekcija, a to znači da još nemaju svoj identitet. Ako bi malo podrobnije razgovarali s njima vidjeli bi da oni još nisu došli do stvarnog smisla života i većinu života još vežu za već unaprijed kreirane programe življenja u kojima se ne nazire osobnost.

Oni su se vratili u fazu narcizma u kojem su nastavili svoje živote u kojima još nisu zaronili u Pandorinu kutiju samorazvoja, vješto su izbjegli suočavanje iako je prekid bio poziv za oboje koji nije imao nikakve veze sa selidbom niti poslom, već su to bile inicijacije koje su postavljene od Erosa i Psihe na putu prema ljubavi.

Ana je na svom putu prema ljubavi tek otkrila Sjenu ili Psihične sestre, a Borna odvajanje od majke Anime i upoznavanje Anime žene kao Sjene ili opasne žene. To su samo početne faze, dok ostale faze u odrastanju služe za stvaranje osobnosti.

atma.hr – 78
U zadnjoj fazi osviješteni par živi tako da svoje djelovanje usmjeravaju kroz posao koji je orijentiran na druge. Je li to posao liječnika, učitelja ili nečeg petog nebitno je, takvi parovi znaju za ovu tajnu i ne mogu je podijeliti s drugima jer su prošli kroz svoj podzemni Had u kojem su neprestano umirali i ponovno se rađali.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

86 NIKOLA ŽUVELA

Knjige autora: Nikola Žuvela


nikola zuvela jyotish i djelovanje shanija

nikola zuvela o ljubavi

nikola zuvela muskarac i zena u procjepu

nikola zuvela katalog samozavaravanja


Prethodna objavaZnanstvenik s Oxforda: “Odlazak u školu i na posao prije 10 sati ima efekte slične mučenju!”
Slijedeća objavaDr Olga Rožkova: Ovakvi morate biti ako želite pobijediti najtežu bolest!
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.