Designed by Freepik

Kako voditi razgovor o nečemu bolnom, prijetećem pa čak i potencijalno opasnom za stabilnost i sigurnost veze? Stručnjaci navode pet koraka za upravljanje teškim razgovorima koji će vama i vašem partneru pomoći da se suočite s problemima.

atma.hr – 78
Većina odnosa započinje otkrivanjem sličnosti između vas i vašeg partnera, uživanjem u zajedničkim vrijednostima, snovima i ciljevima. No, koliko god da ste slični, s vremenom saznajete kako se u nekim bitnim stvarima itekako razlikujete. Kako odnosi napreduju, partneri se krenu mijenjati i razlike postaju sve izraženije.

U dugim su vezama ozbiljni i teški razgovori neizbježni, a isti vas mogu obeshrabriti, ljutiti ili čak udaljiti od vašeg partnera. Pa, kako onda voditi iscrpljujuće razgovore, a odnose ostaviti netaknutima? Kako voditi razgovor o nečemu bolnom, prijetećem pa čak i potencijalno opasnom za stabilnost i sigurnost veze?

Stručnjaci navode pet koraka za upravljanje teškim razgovorima koji će vama i vašem partneru pomoći da se suočite s problemima.

1. Naučite upravljati sobom

Razmislite o tome da će vašem partneru vjerojatno biti teško čuti ono što imate za reći. Razgovor započnite s više empatije prema partneru, a ne iz opravdanja vlastitog stajališta.

Dišite, ostanite prisebni i burne reakcije ostavite po strani. Poslušajte što vam partner ima za reći i pokušajte pronaći kompromis.

atma.hr – 39

2. Postavite pozitivan ton razgovora

Pozovite partnera na razgovor kada oboje imate vremena i kada ste lišeni svih mogućih distrakcija. Započnite razgovor pozitivnim tonom, objasnite partneru koliko vam znači i dajte mu da znanja da želite razgovarati o nečemu što će mu vjerojatno biti teško za čuti.

Imajte na umu da će vaš partner svejedno biti uznemiren, a vaš je posao da pronađete put do konstruktivnog razgovora.

3. Recite istinu, ali ne budite tvrdoglavi

Zapamtite, odnos je ipak obveza prema drugoj osobi i samo jedna strana priče nije dovoljna.

Drugim riječima, nastojte biti otvoreni prema partnerovom stajalištu i razmišljanju ukoliko želite da oni budu otvoreni prema vašem – tvrdoglavosti ovdje nije mjesto.

4. Budite prisutni

Poslušajte riječi vašeg partnera i recite im da razumijete njihovo gledište. Odmaknite se i dajte im vremena da procesuiraju vaša razmišljanja.

Ne zaboravite ih podsjetiti kako se vaša ljubav i predanost prema vezi nisu promijenili.

atma.hr – 78
5. Potražite pomoć

Ponekad teški razgovori ipak eskaliraju i ostave veliku štetu. Ako vaš odnos zaluta u slijepu ulicu i ne možete pronaći put natrag, ne ustručavajte se obratiti za pomoć pouzdanom savjetniku ili stručnjaku za ljudske odnose.

Ne čekajte da se vaš odnos uruši, djelujte na vrijeme!

naturala.hr

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot