atma.hr – 52
Kada je Gandhi studirao pravo na sveučilištu u Londonu, imao je profesora čije je prezime bilo Peeters, koji je osjećao animozitet prema Gandhiju i zato Gandhi nikada nije “spuštao” glavu profesorovim “argumentima” koji su bili vrlo česti!

Jednog dana, gospodin Peeters je ručao u trpezariji sveučilišta i Gandhi je došao sa svojim poslužavnikom i sjeo pored profesora. Profesor je u svojoj aroganciji, rekao: “Gospodine Gandhi, vi ne razumijete …svinja i ptica ne sjede zajedno da jedu…”, na što mu je Gandhi odgovorio: “Ne brinite profesore, ja ću odletjeti…”, i on je otišao i sjeo za drugi stol.

Gospodin Peeters, zelen od bijesa, odlučuje se osvetiti na sljedećem testu, ali Gandhi odgovara briljantno na sva pitanja. Zatim mu gospodin Peeters postavlja sljedeće pitanje: “Gospodine Gandhi, ako hodate ulicom i nađete paket u kome je vreća mudrosti i drugu torbu u kojoj je novac, koji ćete od njih uzeti?” Bez ustezanja, Gandhi je odgovorio: “Onaj s novcem, naravno”. Gospodin Peeters, nasmijan, reče: “Ja bih prije uzeo onu vreću u kojoj je mudrost, zar ne?”

”Svaki čovjek uzima ono što nema”, odgovorio je Gandhi ravnodušno.

Gospodin Peeters, već histeričan, napiše na ispitnom listu riječ “idiot” i pruži ga Gandhiju. Gandhi uzima ispitni list i sjedne. Nekoliko minuta kasnije, Gandhi odlazi do profesora i kaže: “Gospodine Peeters, vi ste potpisali test, ali mi niste dali ocjenu.”

atma.hr – 52
atma.hr – 52