pixabay.com

atma.hr – 52
“Kako i zašto dolazi do toga da školjka proizvodi biser? Kao prvo, to je zrno pijeska koje je prodrlo u školjku i predstavlja teškoću za nju, nervira je.– Ah – kaže ona sebi – kako se osloboditi ovoga? Grebe me, nagriza me. Što ću raditi? Otpočne o tome razmišljati i duboko meditirati… do dana kada shvati da se neće moći nikada osloboditi tog zrna pijeska, već da ga može obraditi na takav način da ono postane glatko, sjajno i oblo. I kada joj to uspije, ona je sretna.

– Ah, savladala sam jednu teškoću! – kaže sebi.

Tisućama godina, biserna školjka naučava čovječanstvo, ali ljudi nisu shvatili lekciju. Koja je to lekcija?

Da, ako uspijemo obaviti naše teškoće i sve što nas nervira u svjetlu, prozračnu i blagu materiju, imat ćemo neprocjenjivo bogatstvo.

Zato već od danas, umjesto da se žalite i nervirate u sebi ne poduzimajući ništa, potrudite se proizvesti tu izuzetnu i specijalnu materiju kojom ćete obaviti svoje teškoće.“

Ovo je jedno od 115 „zlatnih pravila za svakodnevni život“ iz istoimene knjige Omrama Mikhael Ivanova (1900-1986), francuskog filozofa i pedagoga kršćanskog usmjerenja.

Zanimljivo je da su sva njegova djela nastala na osnovu njegovih usmenih izlaganja.

Njegove lekcije su jednostavne, jasne i tople, a njegova pravila za svakodnevni život nas vraćaju u vrijeme kad su postojale i neke druge vrijednosti osim materijalnih.

atma.hr – 52
Tajna posebnih ključeva

“Jučer ste uspjeli riješiti neki problem, ali evo danas je pred vama novi: vi nikako ne možete upotrijebiti jučerašnje rješenje.

Ne možete sva vrata otvarati istim ključem. Isto tako i u psihičkom životu postoje različiti ključevi za različita vrata. Ako uvijek želimo upotrijebiti isti ključ, ostat ćemo pred zatvorenim vratima.

Tri suštinska ključa su ljubav, mudrost i istina.

Ljubav koja otvara srce, mudrost koja otvara razum i istina koja otvara volju.

Kada treba riješiti neki problem, pokušajte sa različitim ključevima.

Ako prvi ne otvori vrata, drugi hoće…“

Omraam Mikhaël Aïvanhov / alternativainformacije.wordpress.com

atma.hr – 52