52
U vaišnavskoj tradiciji, jednoj od najdrevnijih duhovnih tradicija Indije, danas se slavi Gaura Purnima, dan pojave Zlatnog Avatara – Sri Caitanya Mahaprabhua. Njegovom pojavom je otpočelo Zlatno Doba unutar Kali-yuge, kojeg inače karakteriziraju svađa i licemjerje. Rečeno je da će ovo Zlatno Doba, doba porasta duhovnosti, koje je počelo 1486. godine, trajati deset tisuća godina. Predstavljamo Vam neke zanimljivosti o ovoj velikoj povijesnoj božanskoj osobi.

Smatra se da je Sri Caitanya Mahaprabhu (čitaj Šri Ćeitanja Mahaprabu) (1486-1533) božanska inkarnacija, Bog osobno. Poznato je već da se, prema informacijama vedskih spisa, Bog Krišna (ili Višnu) pojavljuje u raznim vremenima i u različitim inkarnacijama. Takve se božanske inkarnacije nazivaju avatari. Postoje razne vrste avatara: lila avatari (pojavljuju se kako bi proveli određene ‘zabave’ u materijalnom svijetu), guna avatari (kao predstavnici različitih guna materijalne prirode), yuga avatari (pojavljuju se periodično u svakoj yugi) itd.

Ponekad se Bog inkarnira na vrlo skrivene i misteriozne načine jer On, naravno, nije obavezan pojavljivati se samo po propisima spisa. To, naravno, otvara i mnogo prostora za zloupotrebu pa tako imamo mnoštvo samozvanih Bogova koji i danas hodaju po Zemlji. Ipak, poznavajući prirodu ljudskog bića, Vede daju mnoge podatke o pojavama i ovakvih prikrivenih inkarnacija kao što je Sri Caitanya Mahaprabhu.

Chaitanya-Mahaprabhu-as-Radha-KrishnaSmatra se da je Sri Caitanya Mahaprabhu inkarnacija u kojoj su utjelovljeni Radha i Krišna, tj. ženski i muški aspekt Boga u jednoj inkarnaciji. Ova je ezoterična inkarnacija svijetu donijela duhovni proces koji omogućuje i stanovnicima Kali-yuge uvide u najdublje predjele transcendencije.

U Srimad bhagavatamu (7.9.38), Bog se naziva Tri-yuga – Onaj tko se pojavljuje samo u tri od četiri yuge (Satya, Treta, Dvapara i Kali). To je zato jer se u četvrtoj, Kali yugi pojavljuje kao Channa (tajni) Avatar, ili posebna, prikrivena inkarnacija. Njegovo postojanje u Kali-yugi se smatra prikrivenim zbog toga što se, za razliku od ostalih avatara, Channa Avatar ne predstavlja kao inkarnacija. Umjesto toga, On se predstavlja kao ljudsko biće koje je opčinjeno duhovnim životom i puno ljubavi prema Bogu. Samo njegovi najiskreniji učenici i intimni pratioci su mogli uvidjeti Njegovu izvornu božansku prirodu. Ipak, oni koji proučavaju spise, mogu otkriti Njegov stvarni identitet.

Purane opisuju kako se u Satya-yugi Bog pojavljuje bijele puti, u Treta-yugi – crvenkaste puti, u Dvapara-yugi – crne puti, a u Kali-yugi – zlatne puti. Zlatna je put upravo krasila Sri Caitanya Mahaprabhua kako su naveli svi autori Njegovih biografija. Uz Caitanya Bhagavatu, Caitanya Caritamrita se smatra jednom od najistaknutijih vjerodostojnih biografija.

Sri Caitanya Caritamrita
Sri Caitanya Caritamrita

Vedski i post-vedski zapisi avatare opisuju vrlo detaljno: njihovo rodstvo, grad u kojem se pojavljuju, misija koju ostvaruju i različite slične potankosti. Izravne, vrlo jasne izjave o božanstvenosti Sri Caitanya Mahaprabhua mogu se pronaći u Mahabharati i Srimad Bhagavatamu koji su zapisani stoljećima prije Njegova rođenja. Jedan veliki tekst za kojeg se smatra da je dio Atharva Vede, Chaitanya Upanishad predskazuje Njegove slave. Krishna-yamala i Brahma-yamala posebno napominju ime Njegove majke i grad Navadvip u kojem se rodio. Ova dva spisa također napominju Njegovu misiju – sankirtan – širenje kirtana tj. pjevanja, mantranja i meditacije na transcendentalna imena Boga.

Vayu Purana navodi: “U dobu Kali, kad se uspostavi sankirtan pokret, Krišna će se pojaviti kao božanstveni sin Sacidevi.” Srimad Bhagavatam navodi izjavu o Sri Caitanya Mahaprabhuu kao Zlatnom Avataru Kali-yuge i dodaje daljnje informacije o sankirtan pokretu: “U dobu Kali, inkarnacija Gospodina uvijek pjeva i mantra sveto ime Krišne u društvu svojih pratioca. Njegova put nije crna (poput Krišnine) već zlatna. Mudri Ga obožavaju slaveći Njegovo ime u društvu.” Srimad Bhagavatam (11.5.32).

Često se navodi pjevanje svetih imena ‘in congregation’ dakle skupno pjevanje, čak više od osobne meditacije. Svakako, Sri Caitanya Mahaprabhu i Njegova učenja o božanskoj ljubavi kroz skupno pjevanje svetih imena su jedno od mnogih skrivenih blaga Indije.

Proslava Gaura Purnima slavi se diljem Indije, a na Zapadu u svim ISKCON Centrima i hramovima. Pronađite ih u svom gradu i proslavite ovaj veliki duhovni festival!

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.