U vedskoj vaišnavskoj tradiciji, jednoj od najdrevnijih duhovnih tradicija Indije, danas se slavi Gaura Purnima, dan pojave Zlatnog Avatara, Sri Caitanya Mahaprabhua. Prema Puranama, njegova pojava najavljuje Zlatno doba unutar Kali-yuge, koja je otpočela prije nekih 5000 godina odlaskom Krišne. Purane predskazuju kako će to Zlatno doba trajati deset tisuća godina.

Purane navode kako je Sri Caitanya Mahaprabhu (čitaj Šri Ćeitanja Mahaprabu) (1486-1533) božanska inkarnacija, avatar. Poznato je već da se, prema informacijama vedskih spisa, Bog Krišna (ili Višnu) pojavljuje u raznim vremenima i u različitim inkarnacijama. Takve se božanske inkarnacije nazivaju avatari.

Chaitanya-Mahaprabhu-as-Radha-KrishnaPonekad se Bog inkarnira na vrlo skrivene i misteriozne načine jer On, naravno, nije obavezan pojavljivati se samo po propisima spisa. To, naravno, otvara i mnogo prostora za zloupotrebu pa tako imamo mnoštvo samozvanih Bogova. Ipak, poznavajući prirodu ljudskog bića, Vede daju mnoge podatke o pojavama i ovakvih prikrivenih inkarnacija kao što je Sri Caitanya Mahaprabhu.

Smatra se da je Sri Caitanya Mahaprabhu inkarnacija u kojoj su utjelovljeni Radha i Krišna, tj. ženski i muški aspekt Boga u jednoj inkarnaciji. Ova je ezoterična inkarnacija svijetu donijela duhovni proces koji omogućuje i stanovnicima Kali-yuge uvide u najdublje predjele transcendencije.

Opisano je kako se u Kali yugi Bog pojavljuje kao Tajni Avatar, ili posebna, prikrivena inkarnacija. Njegovo postojanje u Kali-yugi se smatra prikrivenim zbog toga što se, za razliku od ostalih avatara, ovaj Avatar NE predstavlja kao inkarnacija. Umjesto toga, On se predstavlja kao ljudsko biće koje je opčinjeno duhovnim životom i puno ljubavi prema Bogu. Samo njegovi najiskreniji učenici i intimni pratioci su mogli uvidjeti Njegovu izvornu božansku prirodu. Ipak, oni koji proučavaju spise, mogu otkriti Njegov stvarni identitet.

Vedski i post-vedski zapisi avatare opisuju vrlo detaljno: njihovo rodstvo, grad u kojem se pojavljuju, misija koju ostvaruju i različite slične potankosti. Izravne, vrlo jasne izjave o božanstvenosti Sri Caitanya Mahaprabhua mogu se pronaći u Mahabharati i Srimad Bhagavatamu koji su zapisani stoljećima prije Njegova rođenja. Jedan veliki tekst za kojeg se smatra da je dio Atharva Vede, Chaitanya Upanishad predskazuje Njegove slave. Krishna-yamala i Brahma-yamala posebno napominju ime Njegove majke i grad Navadvip u kojem se rodio. Ova dva spisa također napominju Njegovu misiju – sankirtan – širenje kirtana tj. pjevanja, mantranja i meditacije na transcendentalna imena Boga.

atma.hr – 52
Srimad Bhagavatam navodi izjavu o Sri Caitanya Mahaprabhuu kao Zlatnom Avataru Kali-yuge i dodaje daljnje informacije o sankirtan pokretu: “U dobu Kali, inkarnacija Gospodina uvijek pjeva i mantra sveto ime Krišne u društvu svojih pratioca. Njegova put nije crna (poput Krišnine) već zlatna. Mudri Ga obožavaju slaveći Njegovo ime u društvu.” Srimad Bhagavatam (11.5.32).

Često se navodi kako je pjevanje svetih imena u društvu (skupno), moćnije od osobne meditacije. Svakako, Sri Caitanya Mahaprabhu i Njegova učenja o božanskoj ljubavi kroz skupno pjevanje svetih imena su jedno od mnogih skrivenih blaga Indije.

Proslava Gaura Purnima slavi se diljem Indije, a na Zapadu u svim Hare Krishna zajednicama.

Što znači Hare Krishna mantra?

Transcendentalna vibracija stvorena pjevanjem Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare / Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare predstavlja uzvišeni i vjerodostojni proces oživljavanja naše transcendentalne svjesnosti.

Kao žive duhovne duše, svi smo mi bića izvorno svjesna Krišne (sanskritski naziv za Boga, znači Sveprivlačan), ali budući da se od pamtivijeka nalazimo u dodiru s materijom, naša svjesnost je sada zagađena materijalnom atmosferom. Materijalna atmosfera u kojoj sada živimo naziva se maya ili iluzija. Maya znači „ono što nije“.

Što je iluzija? Iluzija je pokušaj da budemo gospodari materijalne prirode, iako se nalazimo u čvrstim okovima njezinih strogih zakona. Kada sluga umjetno pokušava oponašati svemoćnog gospodara, to se naziva iluzijom. Mi nastojimo iskorištavati prirodna bogatstva materijalne prirode, ali se ustvari sve više zaplićemo u njezine složene zakone. Stoga, iako ulažemo veliki trud u pokušaj nadvladavanja prirode, sve više postajemo ovisni o njoj. Ova iluzorna borba protiv materijalne prirode može odmah biti okončana oživljavanjem naše svjesnosti Boga.

atma.hr – 52
Hare Krišna mantra je transcendentalni proces oživljavanja ove izvorne, čiste svjesnosti. Pjevanjem ove transcendentalne vibracije, možemo pročistiti svoje srce od svih pogrešnih koncepcija. Osnovni princip tih pogrešnih koncepcija je lažna svjesnost da smo gospodari svega što nas okružuje.

Svjesnost Krišne nije neprirodna svjesnost nametnuta umu. Ona je izvorna, prirodna energija živog bića. Ta svjesnost se budi kada slušamo transcendentalnu vibraciju. Ovaj najjednostavniji proces meditacije preporučen je za ovo doba. Iz osobnog iskustva možemo opaziti da pjevajući maha-mantru, ili veliku pjesmu za dostizanje oslobođenja, odmah možemo osjetiti transcendentalni zanos koji potječe s duhovne razine.

Pod utjecajem materijalne koncepcije života, obuzeti smo zadovoljavanjem tijela. Onaj tko se malo uzdigne iznad te razine, zaokuplja se umnom spekulacijom kako bi se oslobodio okova materijalnog postojanja. Iznad razine spekulacije, kada osoba posjeduje dovoljno inteligencije, pokušava pronaći vrhovni uzrok svih uzroka – u sebi i izvan sebe. Kad se uzdigne na razinu duhovnog razumijevanja, nadišavši razine osjetilnog uživanja, uma i inteligencije, utemeljuje se na transcendentalnoj razini.

Pjevanje Hare Krišna mantre odvija se na duhovnoj razini i zato ova zvučna vibracija nadilazi sve niže razine svijesti – osjetilni, umni i intelektualni. Stoga nema potrebe za umnom spekulacijom ili intelektualnim naporima. Da bismo pjevali maha-mantru ne trebamo shvatiti jezik mantre. Ona djeluje automatski, s duhovne razine, i stoga svatko može sudjelovati u vibriranju ovog transcendentalnog zvuka, bez ikakve prethodne kvalifikacije.

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD GITA

U početku možda neće biti prisutan transcendentalni zanos, međutim, zahvaljujući pjevanju, osoba bez sumnje ubrzo biva uzdignuta na duhovnu razinu.

Riječju Hara se oslovljava Gospodinova energija, a riječima Krišna i Rama sam Gospodin. I Krišna i Rama znače najviše zadovoljstvo, a Hara je Gospodinova vrhovna energija zadovoljstva, u vokativu promijenjena u Hare. Gospodinova vrhovna energija zadovoljstva nam pomaže da priđemo Bogu.

Ove tri riječi, Hare, Krišna i Rama, predstavljaju transcendentalno sjeme maha-mantre. Pjevanjem mantre uvjetovana duša moli Gospodina i Njegovu energiju da je zaštite. U ovom dobu Kali, ni jedan drugi proces duhovne spoznaje nije tako djelotvoran kao pjevanje maha-mantre:

Hare Krišna, Hare Krišna
Krišna Krišna, Hare Hare
Hare Rama, Hare Rama
Rama Rama, Hare Hare