atma.hr – 52
U Kini postoji jedna vrst bambusa koju je potrebno zalijevati svaki dan. Kada sjeme posijete u zemlju iz nje ništa ne izlazi prvih godinu dana. Što biste vi napravili kada biste posadili to bambusovo drvo i zalijevali ga okrepljujućom vodom 365 dana, a ne vidite čak ni najmanji napredak? Zamislite da je tako i drugu godinu pa treću i četvrtu. Zašto trošiti uopće vodu na ovo lijeno drvo. Ipak, ljudi ne gube vjeru. Oni ga nastavljaju zalijevati i petu godinu, a šeste godine ono naraste i do 30 metara.

Promatrajući prirodu mi možemo shvatiti život. Za svoja djela nećemo uvijek dobiti trenutne rezultate. Jedan od simptoma vjere u nešto je strpljenje. Zapravo, prava je umjetnost kako kombinirati entuzijazam sa strpljenjem jer ako nemate entuzijazam ništa se neće dogoditi, a ako nemate strpljenja, odustat ćete od nečega, ako ne vidimo skore rezultate.

Baš poput odgajanja djeteta, ne vidite odmah rezultate. Ali, korak po korak, ako odgajate dijete s pravilnim rasporedom i vrijednostima, vaše dijete može izrasti u vođu čovječanstva, što zahtjeva godine strpljenja. Uspjeh nije izvanjska pojava postizanja nečeg. Pravi uspjeh je vaš stav u kojem imate vjere u kojoj znate da radite pravu stvar “Ja radim nešto predivno za Boga i za svijet i rezultati će doći, a kako će doći je izvan moje kontrole.”

Pandave (priča iz Mahabharate) su bili vjerni Krišni iako su bili prognani na 12 godina, iako su izgubili sve, ali su uvijek imali vjeru da im je tako suđeno, i zato su ustrajali. Kada je došlo pravo vrijeme, borili su se u bici na Kurukšetri te na kraju postali kraljevi.

atma.hr – 39

atma.hr – 39

Prethodna objavaParadoks našeg doba
Slijedeća objavaTajna prošlih života
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".