Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

Veliki značaj u otkrivanju fragmenata naše prošlosti sadržan je u najjačoj disciplini divinacije i analize karmičkog puta – astrologiji. Astrološke analize prošlih života, koje izračunavaju i tumače vrsni svjetski astrolozi, pomaže nam boljem razumijevanju vlastite prirode i aspekata naše osobnosti. Ovi studiozni proračuni mogu rasvijetliti i pokrenuti intuiciju i sjećanja na naša ranija iskustva i prošle inkarnacije.

Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

Kada jednom otkrijemo obrasce svoje prošlosti, tada možemo vrlo lako unaprijediti svoju budućnost uz pomoć astrološke analize svog prošlog života. Također, možda ćemo otkriti kako takva analiza mijenja čitavu našu raniju predstavu i poimanje života koje smo do tada brižljivo njegovali. Kada uistinu saznamo istinu o sebi te svojim ranijim inkarnacijama, usvojit ćemo nova saznanja o kozmičkim zakonima. Dakle, sada, u ovom životu, pruža nam se prilika da ta saznanja proširimo.

Horoskop prošlih života kojeg vam mogu izraditi astrološki stručnjaci rezultat je preračunavanja odnosa i veza vašeg sata i mjesta rođenja prema položaju sazviježđa Zodijaka sada, te mnogo stotina godina unatrag. Time, naravno, nećete zasigurno saznati jeste li u prošlom životu bili, na primjer, Karlo Veliki ili Kleopatra, no još uvijek vam ostaje niz zanimljivih zapažanja uz pomoć kojih ćete odgonetnuti tajnu kakva ste osoba bili, gdje ste živjeli, kakvo je bilo vaše imovno stanje, razina vaše religiozne svijesti, čime ste se bavili, kako je izgledao vaš emotivni život, što ste uspješno priveli kraju a što ste propustili učiniti te što vas čeka već sada, u ovom životu.

atma.hr – 52
Sjećanje na ranije inkarnacije

Glavni razlozi zašto se ne sjećamo svojih ranijih inkarnacija predstavljeni su onim što psiholozi nazivaju dvjema najvećim traumama u našem životu – trauma rođenja i trauma smrti. Još jedan, također, bitan razlog je taj što bi sjećanje na ranije živote i miješanje slika iz dvije inkarnacija samo stvaralo konfuziju u vezi s osjećanjem identiteta naše osobnosti. Međutim, u određenim slučajevima naše evolucije, kada nam je možda potreban ubrzan razvoj ili ako smo se dugo vrtjeli u začaranom krugu i pravili iste greške, sjećanje na ranije živote može nam pomoći u tom razvoju jer nam omogućuje da uvidom u ono što smo ranije bili i činili, shvatimo zašto smo sada ono što smo i zašto nam se događa ono što sada prolazimo.

Sjećanje na ranije živote na sanskritu se naziva jati-smara. Postoji niz slučajeva koji su akademski provjereni, a koji nam uistinu pružaju dokaz postojanja osoba s vrlo jasnim sjećanjem na svoje prošle živote. Astrološkim pristupom dolazimo u kontakt “sa sobom” iz prethodnih života isključivo na intelektualan i indirektan način koji, bez obzira na to koliko vjerujemo u reinkarnaciju kao činjenicu, za neke nema onu vizualnu uvjerljivost i emocionalni naboj kao neke druge tehnike vraćanja u ranije živote, koje nam omogućuju ne samo da se sjetimo tih života, već i da iz njih ponovno proživimo pojedine scene na tako impresivan način kao da se one tog trenutka uistinu događaju.

Hipnotička regresija

Jedna od takvih najučinkovitijih tehnika vraćanja u ranije živote je takozvana hipnotička regresija, koja se sastoji u tome da se subjekt uz pomoć hipnoze (za to je potreban apsolutno stručan i iskusan hipnotizer) vrati u neki od ranijih života. Ta se tehnika već više od dvadeset godina koristi s velikim uspjehom, najviše u SAD-u i Engleskoj. Terapeutska korist regresije najviša je u tome što subjekt spoznaje kako je za sve što mu se u sadašnjem životu događa, bilo dobro ili zlo, isključivo uzrok on sam, a ne neka neosobna sila izvan njega, neka neumitna sudbina koja mu prema nekom kapricu određuje život i smrt. Pouka je iskustva reinkarnacije afirmacija slobodne volje pojedinca, ali u okviru strogih zakona kozmičke pravde, poznate pod terminom karma. Kao životne jedinke imamo apsolutan izbor činiti sve što želimo, ali uz tu slobodu neumitno ide i nužnost shvaćanja da za to snosimo i određene posljedice, ako ne u ovom životu, onda u sljedećem.

atma.hr – 52
Analiza snova

Anotacija i analiza snova također može probuditi naša najdublja sjećanja, jer su snovi putovanja s onu stranu vremena koja nam daju nagovještaje koji bi mogli otkriti tko smo bili, što smo sada i kamo idemo. Patanjalijeve Yoga-sutre, najstariji yogički tekstovi, ističu kako se iskustva iz svih prijašnjih života nalaze u chiti, tj. podsvjesnom umu. Ova iskustva napredni spiritualni adepti yoge mogu prema volji izvlačiti na površinu pomoću  apsorpcije misaonih valova. Patanjali je zapisao: “Koncentrirajte se na utiske iz prošlosti, upoznajte ranije živote.” Ovo su samo neki od metoda kontaktiranja s našim ranijim životima.