Kemijske metode za uklanjanje zagorene masnoće često su nedovoljno efikasne, a ponekad nisu uopće ni učinkovite. Međutim, postoje vrlo jednostavni načini njenog uklanjanja i to brzo, bez upotrebe kemije.

atma.hr – 52
U posuđu pripremamo hranu za sebe i svoju djecu, stoga što manje kemije pri čišćenju – to bolje za vas, prenosi portal uspesnazena.com.

Tave od raznih materijala su nezamjenjive u pripremi hrane. Koristimo ih vrlo često, a ponekad ne samo jednu, već nekoliko. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njihovom dnu i sa svih strana, nataloži deblji sloj masnoće. Također, one željezne su sklone i rđanju.

Kemijske metode za uklanjanje ovih problema često su nedovoljno efikasne, a ponekad nisu uopće ni učinkovite. S kemijskim sredstvima moramo obavezno raditi s gumenim rukavicama, a miris (da ne kažemo smrad) od svih tih proizvoda je nepodnošljiv i može izazvati alergiju.

Međutim, postoje vrlo jednostavni načini uklanjanja zagorene masnoće i to brzo, bez upotrebe kemije.

atma.hr – 52
Jednostavan način za očistiti posude od rđe i masnoće

Krumpir

Ogulite jedan sirovi krumpir srednje veličine ili veliki. Prerežite ga na pola po visini i jednu polovicu umočite u sodu bikarbonu. Za uklanjanje rđe na željeznim tavama, bit će dovoljno umočiti takav krumpir u sol.

Trljajte krumpirom, kao spužvom, dno lonca ili tave. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv momentalno, što će vas dodatno inspirirati.

Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tava ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati krumpir, odnosno, povremeno odsjecati zaprljani dio. Također, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu ili sol, jer masnoću, u stvari, čisti kombinacija soka krumpira i sode bikarbone.

Masnoću na unutrašnjim zidovima lonca možete ukloniti i uz pomoć običnih vrećica čaja

Samo 2-3 vrećica čaja i doviđenja masnoći. Za ovu potrebu kupiti najjeftiniji čaj u vrećicama.

Uzmite suhu, nekorištenu vrećicu čaja i jednostavno prijeđite s njom po unutarnjem zidu lonca na kojem je ostala masnoća. Odmah ćete primijetiti kako se masnoća otapa, kao da se upija u čajnu vrećicu.

atma.hr – 52
Masnoću s vanjskih strana posuđa možete također ukloniti kuhanjem istih u otopini sode bikarbone

Uzmite veći lonac u koji može stati tava ili lonac, stavite u njega 4-5 žlica sode bikarbone i prelijte vodom. Kuhajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove. Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahtijeva vrijeme.

Ako ga imate, to je najučinkovitiji način eliminiranja stare masnoće sa svih posuda. Na ovaj način možete iskuhavati cjedila, vilice, žlice, poklopce i druge predmete.

Izvor: uspesnazena.com