atma.hr – 61
Mladi dizajner Jasen Čeko svojom policom od prozora želi razveseliti one koji žele usrećiti druge i to ispričati kroz priču.

Prije dvije godine sam počeo stvarati svoje proizvode, a sve je krenulo selidbom u stan koji sam htio urediti po svome. Brušenje, bušenje, ličenje, lakiranje, ništa mi nije predstavljalo problem dok to ne postane moja oaza mira – priča Zagrepčanin Jasen Čeko.

Nakon uređenja stana, ručni rad mu je postao hobi jer je uživao u istraživanju materijala i oblika. Nakon uređenja stana, došao je na ideju da od vodovodnih cijevi napravi lampu. Kao mali vrijeme je provodio s djedom koji je bio vodoinstalater pa ga je to podsjetilo na djetinjstvo i inspiriralo za prvu lampu.

– Želio sam tadašnjoj djevojci koja voli jogu pokloniti nešto više od običnog poklona i napraviti lampu u meditativnom položaju.

atma.hr – 61
Fotka 1

Nakon toga je sve krenulo i preraslo doista u ljubav, otkrivanje vlastite umjetnosti – kaže dizajner. Ideje mu dolaze kada o njima ne ovisi, pusti da ga one posjete.

Fotka 2

– Nikada ne pokušavam na silu doći do nove ideje, siguran sam da to tako ne ide. Kada nemam inspiracije jednostavno je nemam, to prihvatim i bavim se nekim drugim stvarima u kojima uživam – dodaje. Ideje, smatra, kao i sve drugo u životu pripremamo sami načinom života kojim živimo, odnosom prema sebi i prema drugima. Zato poklanja dekorativnu bijelu policu s detaljima.

atma.hr – 61
Fotka 4 Fotka 5

– Želim da polica nekome uljepša prostor, trenutak, da izazove pozitivnu emociju i da onaj tko ju dobije uživa – kaže dizajner.

Čitatelji portala Atma.hr tjedan dana mogu slati svoje priče na njegov mail [email protected] kojima će dočarati zašto smatraju da bi ta polica nekoga usrećila.

– Volio bih da čitatelji predlažu druge osobe ili ustanove, na primjer, dom za nezbrinutu djecu, dom za stare i nemoćne, usamljeno dijete ili one koji se bave umjetnošću, a najinspirativnija priča će biti nagrađena – objašnjava mladi umjetnik koji nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna za svoje radove najviše koristi vodovodne cijevi te drvo, ali i špagu te razne konope i tekstile.

– Tek sam zagrebao po površini, svaki dan otkrivam nešto novo i u tome uživam. Veseli me kad i drugi tako dožive moj rad – kaže, dodajući da, iako su u današnje vrijeme životne vrijednosti u mnogo toga izvrnute njegov je plan i dalje uživati u tome što radi, biti sretan jer radi to iz srca i duše.

atma.hr – 61
Fotka 6 Fotka 7

– Već sve imam i uspio sam jer ono što je meni najbitnije je tu i zahvalan sam na tome – zaključio je.

Uz drvene police u bojama, Jasen izrađuje razne lampe, a njegove radovi mogu se pogledati na društvenim mrežama, Instagram i Facebook pod nazivom CEKOlamps.