Gomashio je zapravo malo poprženi sezam, samljeven s morskom solju. U makrobiotici i na Dalekom Istoku (posebno u Japanu) se uglavnom koristi za posipanje hrane zbog svoje hranjive vrijednosti. Sezam je bogat kalcijem koji se lako apsorbira te mnogim drugim hranjivim tvarima. Gomashio bez soli se preporuča u prehrani beba, već od 6 mjeseci. Gomashio daje odličan okus ako se pospe preko obične bijele riže, povrća kuhanog na pari, kruha namazanog maslacom, preko salata…

Ako ste na dijeti – obrok parenog povrća s gomashiom, malo cjelovitih žitarica i neka salata, vam mogu pružiti sve hranjive tvari, a bez puno kalorija.

PRIPREMA:

Sezam (ako nađete integralni), je potrebno oprati i pržiti na suhoj tavi dok ne porumeni i ne počne puštati lijep miris.

Dodati soli po želji (1/8-1/15), samljeti na tučak ili u mikseru i čuvati u staklenoj posudi, s dobrim poklopcem.

Iako to nije pravi gomashio, možete dodati i ostale mljevene sjemenke. Da bi poboljšali količinu hranjivih tvari u hrani, posebno za djecu, sameljite ovako razne sjemenke i po žlicu-dvije dodajte u sve i svašta – posebno u tijesta (palačinke, pizze, uštipci, kruh, kifle..), ali je odlično za posipanje svih mogućih slanih jela.

Ovako izgleda gomashio na povrću kuhanom na pari i prelivenom maslinovim uljem i još malo sezama:

gomashio-1

vegge.blogger.ba