Foto: commons.wikimedia.org

Kada provjerite nutritivni sastav guarane, odmah ćete vidjeti o kako zdravoj i bogatoj biljci je riječ. Guarana sadrži fitokemikalije koje popularno nazivaju “vitaminima 21. stoljeća”, prirodni je stimulans, a stručnjaci joj pripisuju i prevenciju karcinoma!

atma.hr – 78
Guarana (lat. Paullinia cupana) je zimzelena biljka koja raste na području Venezuele i sjevernog Brazila. Biljka uspijeva jedino u bujnim amazonskim kišnim šumama, u kojima vladaju tropske temperature i obilne kiše.

Guarana je puzeći grm koji može narasti do visine od 12 metara. Ima crvenkaste plodove koji rastu u grozdovima. Plodovi u sebi imaju crne sjemenke oko kojih je bijeli sloj pa izgledaju poput očiju. Brazilski domoroci guaranu konzumiraju u malim dozama od djetinjstva, u kombinaciji s majčinim mlijekom, te je ona dio njihove redovite prehrane.

Svoju dugovječnost povezuju s guaranom, koju nazivaju “eliksirom dugog života”. Domoroci kažu da je guarana “hrana i lijek koji ljude čini jakima i otpornima do poodmakle dobi, a ženama daje baršunastu kožu, bez bora i celulita.”

Ljekovita svojstva guarane

Kada provjerite nutritivni sastav guarane, odmah ćete vidjeti o kako zdravoj i bogatoj biljci je riječ. Guarana sadrži fitokemikalije koje popularno nazivaju “vitaminima 21. stoljeća” – poput teobromina, saponina, tanina i katehina. Fitokemikalije su moćni antioksidanti koji pomažu u sprečavanju, usporavanju ili zaustavljanju mnogih bolesti. Teobromin iz guarane je sastojak koji pomaže pri sagorijevanju masti, pa ćete guaranu naći u mnogim pripravcima za mršavljenje i skidanje celulita.

Guarana djeluje i kao tonik i sredstvo za čišćenje crijeva, pri čemu može smanjiti simptome upalnih crijevnih poremećaja. Služi i kao diuretik, za liječenje infekcija mokraćnog sustava, proljeva, bolnih menstruacija i glavobolja. Guarana opušta glatke, bronhijalne mišiće, smanjuje tjeskobu, štiti neurone te pozitivno utječe na seksualnu želju u oba spola.

Liječnici preporučuju preparate od guarane za prevenciju nastanka krvnih ugrušaka. Ova biljka služi i kao srčani stimulans te pomaže osobama s niskim krvnim tlakom. Stručnjaci guarani pripisuju i prevenciju karcinoma.

atma.hr – 39

Ljekovito djelovanje guarane:

 • povećava budnost i koncentraciju
 • okrepljuje tijelo
 • smanjuje umor i napetost
 • povećava razinu energije
 • potpomaže mršavljenje
 • ublažava glavobolju i migrenu
 • pomaže kod niskog tlaka
 • povećava libido
 • čisti crijeva
 • štiti organizam od mnogih bolesti

Prvorazredna pomoć u mršavljenju

Guarana je vrlo popularno zbog svojih stimulativnih svojstava. Zbog toga se često koristi za poticanje gubitka viška kilograma. Guarana smanjuje osjećaj gladi i apetit, što je od velike pomoći kada želite smršaviti.

Ovo djelovanje povezuje se s djelovanjem kofeina iz guarane. Naime, guarana sadrži između 3-7% kofeina, što je znatno više od kave koja u sebi sadrži 1-2% kofeina. No, za razliku od kofeina iz kave ili čaja, guarana ne izaziva negativne učinke kao što su lupanje srca ili ubrzan puls. Kofein iz guarane oslobađa se znatno sporije te je njegovo stimulirajuće djelovanje duže i traje oko šest sati.

Također djeluje tako da potiče termogenezu kojom se regulira tjelesna temperatura, a posredno znatno pomaže mršavljenju i topljenju masnoća. Termogeneza je proces kod toplokrvnih bića, ljudi i životinja, u kojem se grupe mišića i mišićna vlakna oko vitalnih organa počinju tresti ili “drhtati”. Tako se stvara toplina, a troše se energija i masne zalihe. Termogeneza održava tjelesnu temperaturu, ali i stimulira cijelo tijelo koje je prisiljeno topiti masnoće da bi imalo dovoljno energije za ovaj proces.

atma.hr – 75
Opsežna studija koju je proveo američki Journal of Clinical Nutrition otkrila je da kofein znatno potiče termogenezu. Uz to, kofein stimulira povećano stvaranje urina i potrebu za mokrenjem, te potiče izlučivanje drugih tjelesnih sekreta, što pomaže izlučivanju toksina, ali i viška vode iz organizma.

Jedno ispitivanje provedeno u Britaniji otkrilo je da guarana poboljšava i rezultate testa pamćenja, svjesnosti i raspoloženja. Ovi kognitivni učinci pokazali su se većima od očekivanih, a za njih nije zaslužan samo kofein, nego i drugi sastojci guarane.

Kao prirodni stimulans, preporučuje se osobama pod stresom i svima koji žele iz sebe izvući maksimum kada je to najpotrebnije. Osim toga, guarana ne sadrži dodatne uzbuđujuće tvari, kao što je furfural, koje su prisutne u kavi.

Čokoladni smoothie s guaranom

Predlažemo vam čokoladni smoothie s guaranom, koji će na prirodan način podići nivo vaše energije.

Sastojci:

 • 1 velika banana
 • 150 – 200 g svježeg špinata
 • 2 datulje (bez koštica)
 • 1 šalica bobičastog voća po izboru
 • 1 jušna žlica kakaa u prahu
 • 5 kockica leda
 • 3 dl vode
 • 1 čajna žlica guarane u prahu

atma.hr – 78
Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Izlijte u visoku čašu i odmah popijte.

Ovaj će napitak biti izvrsno osvježenje i snažan fizički poticaj kad vam zatreba dodatna energija!

Napomena:

Osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka trebaju konzumirati guaranu s oprezom. Nemojte koristiti guaranu u poslijepodnevnim ili večernjim satima, jer može izazvati nesanicu.

alternativa-za-vas

53 SUPERHRANA

SUPERHRANA

superhrana 1

Kreativne ideje za uvođenje supernamirnica u svakodnevnu prehranu

Kuharica, ali i knjiga koja nas upoznaje s biljnim supernamirnicama koje bismo uvijek trebali imati kod kuće kako bismo održavali stalnu razinu optimalnog zdravlja.

Autorica nam donosi slasne i originalne, ali jednostavne recepte koje je lako uklopiti u dnevnu rutinu i obiteljski jelovnik. Od doručka do večere, od energetskih napitaka do brzih slastica za podizanje energije i snage, ova knjiga je vodič za cjelovitu gurmansku prehranu, uz koju ćete "pucati od zdravlja".