Foto: pixabay.com

Češnjak umiruje želudac, ali ne treba zaboraviti ni sodu bikarbonu. U Rusiji oboljeli od čira na želucu doručkuju kašu i tijekom dana pojedu žličicu meda.

atma.hr – 78
Čir na želucu izaziva stres, a od njega obolijevaju ljudi svih starosnih dobi. Najčešće komplikacije su mučnina, slab apetit i bol, a javljaju se u proljeće i jesen. Aktivni čir se često manifestira kao bol u gornjem dijelu trbuha, a nerijetko je praćen tragovima krvi u stolici ili tijekom povraćanja.

Ukoliko se pojavi temperatura, obavezno treba posjetiti gastroenterologa i strogo se pridržavati terapije i dijete koju preporuči.

Međutim, neki domaći lijekovi mogu pomoći. Mnogima je poznato da češnjak umiruje želudac, ali ne treba zaboraviti ni sodu bikarbonu. U Rusiji oboljeli od čira na želucu doručkuju kašu i tijekom dana pojedu žličicu meda.

1. Soda bikarbona

Na vrh noža se uzme soda bikarbona i stavi u pola šalice ključale vode pa popije.

2. Mlijeko i kaša

Mlijeko ili tečna kaša efikasno otklanjaju bol, stoga to treba doručkovati.

atma.hr – 39

3. Sok od kupusa

Korisne bakterije fermentiranih namirnica “drže” loše bakterije pod kontrolom, što smanjuje rizik od nastanka čira. Kiseli kupus i jogurt održavaju ravnotežu dobrih bakterija u crijevima.

Sok od svježeg kupusa sprječava i liječi čir na želucu i duodenalni čir. Svakodnevno se uzima samo 50 mililitara sirovog soka od kiselog kupusa.

4. Žličica meda

Med proizvodi vodikov peroksid, koji ubija štetne bakterije koje utječu na razvoj čira.

Dvije žličice dnevno su dovoljna doza, a tko nema akutni čir, dovoljno je da pojede žličicu meda dnevno.

5. Banane u prahu

Nezrele banane povećavaju količinu sluzi u probavnom traktu koja stvara zaštitni sloj koji pomaže u liječenju čira i sprječava njegov nastanak. Najbolji efekt ima banana u prahu, koja se može kupiti, ali pošto obično sadrži šećer, najbolje je napraviti prah kod kuće.

Banana se očisti, izreže na tanke kriške i ostavi da se dobro osuši na suncu ili u rerni, a potom se samelje u prah. Banane u prahu se pomiješaju sa žličicom meda i jedu tri puta dnevno.

atma.hr – 78
6. Češnjak

Znanstvenici vjeruju da bijeli luk drži “pod kontrolom” helikobakteriju, čije razmnožavanje stvara čir na želucu.

Ipak, ne treba pretjerivati s uzimanjem češnjaka, čije je djelovanje isto kada je u prahu i kada je svjež.

7. Sladić

Sladić potiče želudac i crijeva na proizvodnju zaštitne sluzi. Međutim, pored čaja, bolje rezultate daju tablete koje se grickaju poput bombona.

Čaj se pravi od korijena: pola žličice se prelije s 200 ml ključale vode, poklopi i poslije pet minuta procijedi. Pije se šalica nekoliko puta dnevno, uvijek poslije jela.

novosti.rs

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT