atma.hr – 52
Potrošači su podigli tužbu protiv kompanija Nestle, Hershey i Mars, a tužbu temelje na prijevari jer te kompanije ne navode na svojim proizvodima da koriste sirovinu od dobavljača koji iskorištavaju rad djece.

Piše: Irena Dujmušić / Os Uma

Pravna tvrtka koja zastupa potrošače navodi da ove tri korporacije redovito uvoze zrna kakaa od dobavljača koji koriste rad djece, uključujući i prisilni rad na plantažama na Obali Bjelokosti. Također navode da time krše i kalifornijski zakon jer ne prikazuju ove činjenice i nastavljaju profitirati od dječjeg rada.

Prema tvrdnjama UN-a, od 2013. do 2014. godine na Obali Bjelokosti je u najgorim oblicima iskorištavanja dječjeg rada sudjelovalo više od 1,1 milijuna djece. Djeca – radnici, od kojih su mnoga žrtve trgovanja, su prisiljena raditi opasne poslove koji uključuju rad s opasnim alatima, nošenje teških tereta i izloženost otrovnim tvarima. Djeca kojima se trguje dolaze iz susjednih zemalja te se prodaju vlasnicima plantaža i prisiljavaju na rad, što često prati fizičko nasilje i izostanak naknade. Prema podacima Svjetske kakao zaklade, 47% od ukupnog uvoza kakaa u SAD dolazi upravo s plantaža Obale Bjelokosti.

thumbproxy

U izjavi odvjetničke tvrtke Hagens Berman, koja se bavi pravima potrošača, navode da su potrošači ogorčeni saznanjem da njihovi omiljeni slatkiši imaju svoju tamnu stranu – da su nastali uz pomoć iskorištavanja djece, a također su ogorčeni što popularni proizvođači čokolade, slatkiša i drugih prehrambenih proizvoda prešućuju ovu činjenicu čime dovode potrošača u situaciju da neizravno podupire iskorištavanje djece kao radne snage.

atma.hr – 52
Sve su tri korporacije odgovorile na tužbu predvidljivom izjavom kako nisu krivi. Glasnogovornici su više-manje koristili frazirane izraze, Hershey navodi da je kompanija“predana etičkim i odgovornim izvorima svih naših sastojaka i nema tolerancije prema ilegalnim praksama, što uključuje i djecu koja se koriste za prisilan rad u uzgajanju kakaa.” Dodaje i da kompanija sudjeluje u naporima industrije u suzbijanju ove prakse te da su ti napori “vrlo ohrabrujući”. Nestlé u svojoj izjavi navodi da su optužbe bez temelja: Rad djece nema mjesta u našem opskrbnom lancu kakaom. Poduzimamo mjere kako bi to postupno eliminirati uz pomoć procjenpojedinačnih slučajeva i rješavanjem korijena uzroka.” Mars navodi da kompanija “dijeli opće prihvaćeno mišljenje da su rad djece i trgovina ljudima neprihvatljivi i ukorijenjeni u složenim gospodarskim, političkim i socijalnim pitanjima, te želi biti dio rješenja.”

Ove tvrdnje i optužbe nisu ništa novo, više od desetljeća je poznato da bar 70% izvora kakaa na svijetu dolazi uz pomoć iskorištavanja djece, no problem je to što ova pojava raste umjesto da se smanjuje. Usprkos izjavama kompanija, koje žmire na iskorištavanje dječje radne snage, kako žele sudjelovati u rješavanju ovog problema zapravo se ne događa ništa i ništa se neće ni promijeniti jer ne postoje drakonski zakoni koji bi spriječili iskorištavanje djece. Da te mega kompanije zaista žele nešto riješiti – našli bi načina, međutim, legalni način rada na plantažama kakaa bi podigao cijenu sirovine što im ne odgovara. Naravno, uvijek je u pitanju profit, kod svih oblika iskorištavanja djece u radu je ista stvar – zarada i niski troškovi su na prvom mjestu, a sve to mi svi skupa podržavamo kupujući takve proizvode i željeli mi to ili ne – sudjelujemo u ovom organiziranom kriminalu.

atma.hr – 52