Foto: pixabay.com

Novi svjetski poredak nas može pokušati porobiti, okovati i utamničiti – i to je bez ikakve sumnje njegova namjera, no, u suštini, nitko nas ne može u tolikoj mjeri utamničiti koliko to možemo učiniti mi sami, kada dopustimo sebi da potonemo u poistovjećivanje isključivo sa uskogrudnom sviješću našeg ega i svoj život počnemo doživljavati kao surovu borbu u kojoj nema ni trunke ljepote, pod čijim teretom i stiskom gubimo sposobnost za divljenje i fascinaciju. Kada to prihvatimo, kada odaberemo povjerovati da smo beznačajni, slabi ili da smo bilo što drugo od onoga što osjećamo da jesmo u svom srcu, to postaje naš najveći kavez, to je kavez s najčvršćim i najdebljim rešetkama, rešetkama našeg vlastitog straha.

atma.hr – 52
U ovom vremenu u kojem se na neki način sve pojačava i ubrzava, gdje se u nekim trenucima čini kao da sve gubi svoj oslonac i temelje i da dolazi do sveopće dezintegracije i transformacije starih obrazaca koji grčevito nastoje održati svoj stisak nad našom sviješću, u tom vremenu hiperinformiranosti u kojem količina informacija sa svih strana zatrpava vašu svijest i praktički onemogućava bilo kakvo svrhovito razlučivanje, često ćete se susresti s uvjerenjima koja će na jedan suptilan način pokušati odvući vašu pozornost od onoga što je uistinu bitno i zadržati fokus vaše svijesti na niskoj razini i prikovati vas za iluziju.

Neka od tih uvjerenja su vam možda i poznata, poput: “Pojedinac ne može učiniti ništa… premalo je ljudi koji su se probudili da bi se bilo što moglo promijeniti… Elita drži sve konce u svojim rukama i upravlja nama kao lutkama… Oni koji se okreću samospoznaji i ne bore se protiv novog svjetskog poretka koji nas sve želi porobiti su sanjari i eskapisti koji se nemaju hrabrosti suočiti sa stvarnošću… Mi smo samo kap u oceanu…” i slično.

Svaki put kad čujete ili naiđete na takva uvjerenja, zapitajte se, jesu li to uistinu vaša uvjerenja? Budite mudri i budni. Promotrite na trenutak, s koje razine svijesti ona dolaze i da li, u konačnici, temelji na kojima ta uvjerenja počivaju imaju uporište u istini ili u laži?

atma.hr – 52
Novi svjetski poredak nas može pokušati porobiti, okovati i utamničiti – i to je bez ikakve sumnje njegova namjera, no, u suštini, nitko nas ne može u tolikoj mjeri utamničiti koliko to možemo učiniti mi sami, kada dopustimo sebi da potonemo u poistovjećivanje isključivo sa uskogrudnom sviješću našeg ega i svoj život počnemo doživljavati kao surovu borbu u kojoj nema ni trunke ljepote, pod čijim teretom i stiskom gubimo sposobnost za divljenje i fascinaciju.

Kada to prihvatimo, kada odaberemo povjerovati da smo beznačajni, slabi ili da smo bilo što drugo od onoga što osjećamo da jesmo u svom srcu, to postaje naš najveći kavez, to je kavez s najčvršćim i najdebljim rešetkama, rešetkama našeg vlastitog straha.

Mi prihvaćamo programe i obrasce nekog drugog. Prihvaćajući nečiju ideju da smo manje od onoga što jesmo, mi se svjesno udaljavamo od središta našeg bića, klizeći sve dublje u privid, daveći se u toj kaljuži preživljavanja koja nas guši i ograničava na usko-frekventni raspon doživljavanja i poimanja života, uskraćujući si slobodu da doista budemo ono što jesmo.

Kada uslijed te uronjenosti zaboravimo percipirati ljepotu i izgubimo smisao za iskreno divljenje i radost života, kada izostane suosjećanje, kada ne osjećamo primarnu i izvornu zahvalnost na životu kao takvom, bez obzira na njegove površinske uspone i padove, dobre i loše strane, sami smo sebi stvorili takvu tamnicu iz koje nikada nećemo moći izaći, jer, to je prije svega tamnica za našu svijest. Tada, dragi moji prijatelji, mi činimo najveću moguću uslugu i Novom svjetskom poretku i bilo kome drugome tko nas želi porobiti, odričući se svoje prave prirode.

atma.hr – 52
Stoga, budite svjesni! Budite svjesni tko ste! Držite glavu iznad vode u svakoj situaciji. Vi ste čista svijest. Jedino čista svijest je ona za koju se ne može ništa zalijepiti, koja ne podliježe zamkama identifikacije, koja se ne da ukalupiti i zavesti.

Samo svjesnost je ta koja vas može izdići iz ljepljive kaljuže vaših poistovjećivanja i otkriti vam da je vaša istinska priroda nesputana, vječna i neobuzdana radost koju u trenucima čistog bivanja osjećate u svom srcu kao izraz bezuvjetne ljubavi, plamen kreativne sile od koje je sve stvoreno. Njegujte tu svijest, tu djetinju razigranost i nevinost. Otkrijte istinu toga sami za sebe i ta istina će vas osloboditi! Budite u tišini sami sa sobom, i tamo ćete ju pronaći.

Tada ćete shvatiti da u suštini okolni žamor i buka uopće nisu važni jer ćete jasno moći razlučiti bitno od nebitnoga slušajući svoj unutarnji glas. Shvatit ćete da za vas nije važno što drugi govore, što drugi rade ili misle, kakva je njihova ego priča, hoće li nastupiti era globalnog prosvjetljenja ili ne, hoće li doći do pomaka u svijesti planeta ili ne, ništa od toga u konačnici nije bitno, jedino je bitno jeste li se vi prisjetili svoje istinske prirode ili ne, je li svijest o vašem istinskom identitetu probuđena u vama ovdje i sada ili nije.

atma.hr – 52
I premda se s pozicije nekoga tko je do grla uronjen u dramu, okretanje svojoj nutrini i samospoznaji čini kao sebični čin bijega od “stvarnosti” i “predaje”, tu je zapravo riječ o izdizanju iznad razine vode kako bismo mogli jasnije sagledati tko smo, gdje se mi to uopće nalazimo, da bismo onda eventualno i drugima mogli pokazati put. Dok nam voda ulazi u grlo i vid nam je zamućen, to jednostavno nismo u stanju. Kako će slijepac voditi slijepca?

Da bismo nekoga usmjerili prema nečemu, moramo sami biti u stanju jasno vidjeti gdje smo. Tako da je, u suštini, samospoznaja, odnosno, otkrivanje našeg pravog identiteta, najuzvišenija zadaća i svrha svakog pojedinca, najveći dar koji možemo dati svim oblicima života, kao i izraz najčišće ljubavi prema drugima.

atma.hr – 52
Kada shvatite da istinska sloboda leži u slobodi nevezanosti na vaše stvorene uloge i ideje o tome tko vi jeste, u kojoj “vi” jednostavno postojite kao čista utjelovljena ljubav koja voli sve i daje se svima i sve obuhvaća u svoj bezuvjetni zagrljaj, vi sami ste postali sloboda!

Vi postajete sve to čemu težite i načinom na koji živite služite kao primjer drugima i tako bez riječi, samom svojom pojavom, ugodnim i svježim mirisom vaše probuđene svijesti prenosite poruku svima čiji život dotaknete. U tome je vaša moć, tu je vaša veličina.

Budite svjesni da ste svjesni. Budite također i svjesni trenutaka u kojima ste nesvjesni, kad svojevoljno ili pod utjecajem nekog drugog potonete u nižu svijest. U svemu tome, u svim tim kolebanjima, zadržite tu izvornu svijest promatrača koja leži iza svijesti površinskih događanja, kretanja i promjena.

Samo promatrajte, opažajte, zamjećujte, osvješćujte i odgovori će doći sami – svijest nema kraja. Ona će iz temelja rastvoriti sve iluzije koje imate i korjenito izmijeniti vaš cjelokupni doživljaj i definiciju sebe. Na taj ćete način uvijek držati glavu iznad vode.

Svjestan sam da će se mnogima ovaj tekst možda učiniti kao tek još jedno u nizu visoko-filozofskih trabunjanja koje nema veze sa stvarnošću, no toplo se nadam da će rezonirati s onima koji “imaju uši da čuju”. Namijenjen je upravo takvima.

transformacijasvijesti