atma.hr – 52




Ovdje objašnjavamo kako se djeca pod pojedinim znakovima najčešće ponašaju u različitim životnim situacijama, pod pritiskom emocija, instinkta, adrenalina… Jer, dobro je znati što očekivati od ljudi koji nas okružuju i koji su nam važni, kako ih razumjeti i pomoći.

OVAN

Urođena težnja ove djece da odgovore na izazove i zabrane drugih, dovesti do problema odavanju alkoholu, drogama ili drugim ovisnostima. Treba im pružiti izazov za život i ugled. Potrebno im je da znaju da imate povjerenje u njih i da ih „izazivate” da ispune vaša najviša očekivanja. Dopustite im da osjete da ih smatrate izuzetnima, najvažnijim ljudima i da se nadate da ništa od onoga što čine neće biti ispod vaših visokih kriterija.
Stvorite plan konstruktivnih izazova: ohrabrite ih da sudjeluju u sportskim aktivnostima ili da sudjeluju u školskim zborovima, društvenim aktivnostima, klubovima, domaćim odgovornostima koje za njih neće predstavljati opterećenje ili prinudu. Nikada im ne recite da im je zabranjeno da probaju droge, alkohol ili pušenje, inače mogu osjetiti potrebu da ste pogrešno izazvali njihovo pravo da biraju. Uzdržat će se od odavanja ovisnostima uglavnom ili jedino zbog toga što su tako sami odlučili, a ne zbog toga što im je bilo tko zabranio ili im prijetio.

BIK

S obzirom da ovim znakom vlada Venera, ova djeca mogu biti sklona suvišnom „zadovoljavanju apetita”. Previše slatkiša ili druge jake hrane, mnogo slatkih pića, previše gledanja televizije i slično. Zato se može ukazati potreba da ran odgoj posebno naglasi samouzdržavanje. Treba da znaju da život ne garantira da imaju pravo na sve što čini da se osjećaju dobro ili zadovoljava njihovu trenutnu „glad”.
Znajte da su sklona navikama, tako da jednom ustanovljenu rutinu, bilo pozitivnu ili negativnu, teže zadržati i nju nije lako promijeniti. Imperativ je da budu informirani o nerazdvojnim opasnostima koje donosi upotreba narkotika. S obzirom da odluke donose sporo, najveći izvor razočaranja za njih su teškoće nakon uspješnog starta, zato je tada podrška najvažnija. Pomozite im da utvrde navike, da nikad čak i ne pomisle na upotrebu narkotika ili antidepresiva.


Widget not in any sidebars

BLIZANCI

Najbolje je ovu djecu potpuno informirati i objasniti im sve moguće negativne posljedice korištenja droga ili odavanja drugim ovisnostima. Emocionalni pristup ili apeli obično nisu djelotvorni i vjerojatno neće vrijediti truda. Uvijek budite spremni osigurati inteligentne, dobro promišljene odgovore na sva pitanja koja ova mentalno radoznala djeca mogu postaviti, sve razloge „za” i „protiv”.
Njima je nužna mentalna stimulacija, zato treba učiniti sve da sudjeluju u konstruktivnim aktivnostima: čitanju, pisanju, kompjuterima, igrama… ukratko, svemu što će zaposliti njihov um i ruke i pružiti im mogućnosti da pokažu svoje ideje i kreativnost na što više planova, što će zadovoljiti njihovu prirodu i učiniti nezanimljivim sve oblike ovisnosti.

RAK

Za ovu djecu je izuzetno važan koncept porodičnog jedinstva i eventualnog roditeljstva. Ako ste sposobni da im prenesete da odavanje alkoholu, drogama i drugim ovisnostima može u potpunosti uništiti njihove planove i želje da imaju vlastitu porodicu, možete očekivati uspjeh u njihovom odvraćanju od stjecanja navika koje mogu odložiti ili uništiti ovu najbolju motivaciju.
Čineći dom mjestom koje mogu voljeti i poštivati, koje služi kao ugodan centar za njihov život, omogućavate im da se osjećaju voljenim i sigurnim, što je također izuzetno važno. S obzirom da imaju veliko povjerenje u roditelje i teže da ih imitiraju, od suštinske je važnosti da vlastitim primjerom pomognu svom djetetu.


Widget not in any sidebars

LAV

Možda ni jedan od znakova Zodijaka ne posjeduje toliko ponosa, tako da je moguće apelirati na ovu djecu da ne sudjeluju u aktivnostima koje mogu uništiti njihov osjećaj samopoštovanja, kao i poštovanje drugih. Njihova osnovna potreba je da budu „zvijezde”, ali im se ne dopada uloga „palih zvijezda”. Ohrabrite ih da poduzimaju konstruktivne, zabavne, kreativne aktivnosti – školske predstave, javno govorništvo, umjetničke aktivnosti, sport i slično.
To će im pomoći da izgrade dobru reputaciju. Tada će sigurno dobro razmisliti prije nego što učine bilo što, što može tako lako i brzo pokvariti sve što su radom postigli. Kada je moguće, ističite njihove uspjehe, odnosno iskoristite svaku mogućnost da učinite da se osjećaju važnima.

DJEVICA

Djeca rođena u ovom znaku imaju intenzivno urođeno zanimanje za očuvanje zdravlja, što donosi mogućnost da im pomognete dajući im obilje točnih informacija koje se odnose na negativne zdravstvene efekte odavanja alkoholu, narkoticima, lijekovima i pušenju. Postoji dobar razlog da vjerujemo da na taj način nikada neće biti uvučena u nešto što je u suprotnosti s njihovim željama da očuvaju svoje zdravlje. Donesite im odgovarajuću literaturu i ohrabrite ih da čitaju. Razgovarajte s njima o tome.
Ako je potrebno, omogućite im stručne odgovore psihijatra o mogućim rizicima. Podržite njihovu moguću želju da sudjeluju u školskim ili društvenim akcijama u borbi protiv bolesti ovisnosti. Obratite posebnu pažnju da imaju potpuno uravnoteženu ishranu.

Kliknite niže na broj 2 za ostale znakove.

atma.hr – 52