Samo gledajte zašto stvarate problem. Rješenje problema je na samom početku, kada ga prvi put stvorite – nemojte ga stvarati! Nemate nikakvih problema – samo to trebate razumjeti. Ako vam vlastiti problemi nisu dovoljni, počnete razmišljati o čovječanstvu, o sudbini svijeta, socijalizmu, komunizmu, počinjete razmišljati o svijetu kao da cijeli svijet ovisi o vašem savjetu. Radite na rastu svjesnosti, proširite svoju svijest – i krug problema će se suziti. Oni su obrnuto proporcionalni: minimalna svijest – maksimalni problemi, maksimalna svijest – minimalni problemi.

atma.hr – 52
Jeste li si postavili najvažnije pitanje: postoje li problemi doista ili ih sami stvarate i već ste toliko navikli na to da jednostavno ne možete bez njihovog društva – bez njih ćete biti usamljeni? Pristajete biti čak i nesretni – samo ne prazni. Ljudi se drže svojih nesreća, samo da spriječe prazninu u sebi.

Vi hranite svoje nesreće. Kada jedan problem nestane, primijetite kako drugi problem odmah pronalazi drugo mjesto. Situacija nalikuje zmiji koja se riješi stare kože, ali uvijek nova ostaje.

Čim se jedan problem riješi, nastaje drugi. A ako bolje pogledate, primijetit ćete da je drugi problem potpuno isti kao i prethodni. Dok treći već čeka spreman.

Pogledajte što radite; prvo stvorite problem, a zatim krenete tražiti rješenje. Samo gledajte zašto stvarate problem. Rješenje problema je na samom početku, kada ga prvi put stvorite – nemojte ga stvarati! Nemate nikakvih problema – samo to trebate razumjeti.

Ako vam vlastiti problemi nisu dovoljni, počnete razmišljati o čovječanstvu, o sudbini svijeta… socijalizmu, komunizmu i ostalim glupostima. Počinjete razmišljati o svijetu kao da cijeli svijet ovisi o vašem savjetu.

Radite na rastu svjesnosti, proširite svoju svijest – i krug problema će se suziti. Oni su obrnuto proporcionalni: minimalna svijest – maksimalni problemi, maksimalna svijest – minimalni problemi.

atma.hr – 52
Kada je svjesnost potpuna, problemi jednostavno nestaju, kao što rosa nestaje s izlaskom sunca. Kada je svjesnost potpuna, tada nema problema, oni jednostavno ne mogu nastati.

Svaki put kad vidite da upadate u problem, trčite, skačite, plešite, ali nemojte se uhvatiti u koštac s problemom. Učinite nešto da energija koja je stvarala probleme postane tekuća, da se otopi, vrati u svemir.

Nedostaje vam pravi život. Upotrijebite više energije i tada će priteći svježa energija.

Iskoristite to danas; neka se danas završi.

Tjeskoba, problem, nesreća – sve to samo pokazuje jedno: ne živite kako treba, vaš život još nije slavlje ni ples ni radost. Otuda i svi problemi.

Osho

banner za knjige BIOLOGIJA VJEROVANJA