Designed by Freepik

atma.hr – 52
Tijelo je ogledalo stanja uma i svaka emocija se bilježi negdje u tijelu. Neke emocije smo duboko potisnuli i uskladištili, a na neke odmah reagiramo. Po drevnim vedama 99% bolesti dolazi od uma. Tijelo sve pamti i stanice u tijelu se stalno mijenjaju sukladno sa emotivnim stanjem dok žlijezde ispuštaju nektar ili otrove u tijelo. Kada smo u prevelikom stresu i pod utjecajem negativnih emocija hormoni stresa se luče u većim količinama i kao da ispuštaju otrov u krv, mijenja se biokemija tijela i troši kisik koji je nužan za život stanica. S druge strane kada smo pod utjecajem pozitivnih emocija i misli djeluju povoljni hormoni, imamo više energije, dobrog raspoloženja i više zdravlja.

Praksa joge ima mnogo tehnika koje služe uravnoteženju živčanog, hormonalnog i svih drugih vitalnih sustava kako bi iscijelili svaki dio sebe. Jogiji su nam davno donijeli tehnike koje su izdržale dugi test vremena (nekoliko stoljeća), danas ih potvrđuje moderna znanost i više nego ikad, joga je postala iznimno popularna zbog dobrobiti koje pruža.

Najpoznatija praksa joge danas su položaji tijela ili asane. Ako se pravilno prakticiraju mogu duboko iscijeliti tijelo i um, donijeti vitalnost, blistavo zdravlje, mir i sreću. Osvještavanjem reagiranja svog tijela, unutarnjim osluškivanjem i ponovnim povezivanjem sa samim sobom u tišini svoje prakse možemo puno naučiti o sebi i proraditi stresne točke. Asana praksa može biti lijepi način kako iscijeliti bol, ukočenost ili traume zapisane u tijelu koordinacijom pažnje, disanja i pokreta a osim toga služi i umu, duboko ga umiruje, dovodi u prisutnost i sadašnji trenutak, pročišćava od suvišnih i negativnih misli.

atma.hr – 52
Praksa pranayama (tehnika disanja), kriya (tehnika pročišćenja) i drugih srodnih tehnika iz joge ima neprocijenjive vrijednosti koje su posebno potrebne današnjem čovjeku koji živi u zagađenom svijetu. Ima ih raznih vrsta za mnoge svrhe.  Putem disanja možemo izlučiti gotovo 70 posto otrova iz tijela, pročistiti i poboljšati cirkulaciju kisika i krvi, uravnotežiti živčani sustav i sve druge.  Disanje izravno utječe na stanje uma koji se oslobađa od nakupljenih misli i emocija što donosi duboki mir, odmor, lakoću i sreću. Kriye su tehnike koje služe za pročišćenje tijela, uma i energetskih kanala (nadija.) Mogu nam puno poslužiti u njegovanju zdravlja i mentalnoj higijeni.

Yoga nidra i duboko jogijsko opuštanje također su vrlo cijenjene metode joge. Naizgled jednostavne, za mnoge i nisu, jer se ljudima jako teško opustiti. S oko 40 minuta dubokog opuštanja prodire se u dublje nivoe svjesnosti, skladištenja uma i zapisa u tijelu. U tom stanju nalik na budni san djeluje se na razne razine naše svjesnosti gdje iscjeljujemo dio po dio tijela, uma i duše. Otpušta se bol, trauma, umiruje, puni energijom i iscjeljuje što se događa u dubokom stanju opuštenosti za dulje vrijeme.

sandra1Mnogo je još tehnika joge koje mogu poslužiti u iscjeljenju. Neke od njih su iscjeljivanje zvukom, zvučnim kupkama, zvučnim disanjem i vibracijama mantri, zatim iscjeljivanje putem životne energije (prane) jogijski “Pranic healing”, čakre, nadiji i marme (energetski centri, kanali i točke). Meditacija kao kruna joge dovodi u ravnotežu sve naše sustave, pročišćava, umiruje, donosi odmor, zamjenjuje san i duboko iscjeljuje cijelo naše biće na svim razinama postojanosti.

Iako je puno toga o jogi dostupno na internetu, knjigama i sl., ona se još uvijek prenosi direktno sa učitelja na učenika. Danas gotovo svaki joga studio nudi više ili manje od svega navedenog. Odite na satove joge ili potražite iskusnog učitelja koji će vas naučiti ove jednostavne i iscjeljujuće prakse.

Sandra Petra Pintarić
www.yogazagreb.com

atma.hr – 52
Prethodna objavaSmrt nije kraj
Slijedeća objavaAko vam je um u ovakvom stanju, to je najbolji dan vašega života!
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science