Foto: pixabay.com

Ako te počnu hvaliti za tvoja dobra djela, ne raduj se tome i ne naslađuj. Skrivaj svoja dobra djela što više možeš!

atma.hr – 78
Knjigu “Duhovno zlato kojim se nebo kupuje”, nekadašnji episkop timočki Melentije je davne 1914. godine posvetio mladima i svima koji žele živjeti višim i svetim duhovnim životom.

Iz ovog djela izdvojili smo odlomak iz Ustava isposničkog života Sv. Antonija Velikog. Neka od strogih isposničkih pravila mogu pomoći i u svakodnevnom životu i umiriti tugu i malodušnost.

***

Ma što počeo raditi, radi ponizno, s povjerenjem i ustrajnošću pa će ti Bog pomoći u svemu, ma što se dogodilo s tobom.

Pazi, ne podaj se tuzi, ne budi malodušan. Budi raspoložen u svemu, ma što činio po volji Božjoj.

Ne jadikuj i ne tuguj zbog loših misli koje te napadaju, jer te Gospod neće zaboraviti, naročito ako budeš te pomisli koje te uznemiruju odbijao. To će ti ujedno poslužiti u duhovnom napredovanju tvome, u čemu će ti i blagodat Božja pomoći.

Hrabrost i junaštvo je nepokolebljivost u istini i odbijanje napada neprijateljskih. Ako im ti ne ustukneš, oni će ustuknuti i neće ti više dosađivati.

atma.hr – 39

Budi ponizan kroz sve dane života tvoga.

Onoga, koji je slabiji od tebe u dobrim djelima, smatraj za sebi ravna, a onoga koji je tebi ravan smatraj za mnogo većega od sebe.

Ne zavidi onome koji su u dobru napredniji od tebe. Prekrasno bi bilo kad bi ti sve ljude smatrao za veće i bolje od sebe. Tada bi sam Bog bio s tobom.

Ne druži se s gordim, već s krotkim i blagim.

Budi u svemu skroman: u pokretu tijela, u govoru, u djelu, u sjedenju, u ustajanju, u sobi svojoj, u svemu, pred svakim i svačim.

Ako te počnu hvaliti za tvoja dobra djela, ne raduj se tome i ne naslađuj. Skrivaj svoja dobra djela što više možeš. Ne dopuštaj kome da ih iznosi i općenito potrudi se da te ljudi ne hvale.

Ako bi te tko nevina ukorio za kakav grijeh koga ti nisi učinio, ne ljuti se, već se smiri, a Bog će te za to nagraditi.

atma.hr – 78
Navikni jezik tvoj da govori “oprosti mi” pa će se u tebi useliti krotkost i smjernost.

Ako bi te tko čak i uvrijedio govori mu: Oprosti mi brate, jer ovakva smjernost razrušava sve zamke đavolje.

Voli rad i služenje drugima. Usta nek’ su ti strpljiva pa ćeš postati krotak. Krotkost i smjernost privući će na te oproštaj svih tvojih grijehova.

stil.kurir

95 SADHGURU

ENLIGHT BAKRENE BOCE BANNER 696 X 290