Što ako jedan san može promijeniti tvoj život ?

Dragi putnici kroz svijet snova!
Poznato nam je kako svake noći sanjamo nekoliko snova! Koliko puta se je dogodilo da se probudiš i ne shvaćaš san kojega si upamtila/o?

Što znače simboli, radnja i koja je poruka sna? Možda se pitaš kako doći do razumijevanja i shvaćanja? San je poruka za tvoj konkretni život. Njegov cilj i poruka je da donese vodstvo za konkretne situacije u kojima se nalaziš. To je kao priručnik za naš osobni život. Tu knjigu otvaramo kad se u našem životu dogode određene situacije i tad pronalazimo objašnjenja, dobivamo određene spoznaje i uputstva kako dalje. Zamisli da imaš upute koje su pisane samo za tebe i nikada ne otvoriš taj priručnik koji ti može olakšati život na razne načine. Zar ne bi bilo šteta propustiti informacije koje su baš tebi namijenjene. Nije sasvim slučajno da si sanjala/o taj san, kao što nije niti slučajno da sada čitaš ovaj tekst.

Snovi su staza prema našim unutarnjim potencijalima, idejama, uvidima i spoznajama. Stoga, jedan san ponekad može promijeniti čitav naš život. Vjerujem da je svima jasna činjenica kako jednu trećinu našega života provedemo spavajući, a od toga svake noći sanjamo četiri do pet snova. O snovima imamo različite predrasude ili uvjerenja: nikada ne sanjam, ne shvaćam što mi snovi poručuju, snovi su zastrašujući, to je vrijeme koje beskorisno provedem svake noći, snovi su izvor inspiracije, kroz snove dobivam odgovore, itd. Tisućama godina ljudi koriste snove kako bi dobili odgovore na svoja pitanja, zadobili ozdravljenje ili sl. Kroz protekla nekoliko desetljeća ponovno se otkriva snaga ovih naših noćnih posjetitelja i shvaćamo da su snovi dio našega bića, poruke koje nose informacije za naš svakodnevni život i ono što nam se trenutno događa. Zahvaljujući psihologiji snova, dreamworku i raznim psihoterapijskim tehnikama počinju se koristiti u osobnom razvoju, poslovnom svijetu, kao sredstvo koje nudi nove uvide, donosi nove spoznaje i ideje. Prolazi mi jedno pitanje kroz glavu: kako to da više ne koristimo to ogromno znanje i unutarnju mudrost da odgovorimo na naša pitanja, ugrabimo spoznaje, otkrijemo nove ideje…? Velika otkrića, izumi, umjetnička djela nastala su kao produkt snova. Mogli bi napraviti čitavu listu stvari kojima se danas služimo, a izumljeni su zahvaljujući snovima.

Snovi imaju moć da transformiraju naše živote! Oni su kraljevski put koji donosi duboke životne uvide – osvjetljuju sadašnje okolnosti kako bi vidjeli gdje se nalazimo, savjetuju nas što da činimo, upozoravaju nas kad je to potrebno, ukazuju na sve ono što našoj svijesti promiče…

Odakle psihologija snova u mom životu i zašto da radiš samnom? Jednog dana pronašao sam svoj dnevnik snova. Listajući počeo sam čitati snove koje sam zapisivao par godina unatrag. U tom trenutku vidio sam da su svi snovi davali jasne poruke, naznake i usmjerenja. Naravno, učinio sam sasvim suprotno. Tada sam shvatio da sam poslušao svoj unutarnji glas uštedio bi si toliko muke i truda u životu. A ne moram ni reći da sam dva magisterija završio na temu snova. Od tada vodim radionice i grupe za osobni rast i razvoj koje se baziraju na temu snova. Odlučio sam svoje znanje i iskustvo dijeliti s ljudima jer sam uvidio koju snagu noćni posjetitelji donose. Ove godine navršava se deset godina od moje prve radionice na temu snova. To je desetljeće radionica, grupa i individualnih radova u kojima sam svjedočio snazi našega bića da nam u datom trenutku ukaže na ono što je bitno za naš život. Danas kada me netko pita za savjet, jednostavno je: napiši pitanje na papir, stavi pored kreveta, zapiši san i onda mi se javi. Znanje je u tebi, mudrost je tu i dostupna. I onda nakon što osoba dobije san, otvaraju se odgovori, nova pitanja, nove spoznaje i mogućnosti.

Ako želiš otvoriti tvoj vlastiti priručnik i shvatiti san koji ti tvoje biće šalje, pozivam te da to učinimo zajedno. Ono što je potrebno, to je samo jedan nedavni san. Ukoliko nemaš san, a osjećaš poziv na ovakav način rada: postavi uz svoj krevet papir. Na njega možeš zapisati i neko pitanje, možda ti treba nekakav uvid, jasnoća, ideja ili jednostavno želiš znati što je bitno za ovaj trenutak života. Prije spavanja postavi namjeru da dobiješ odgovor kroz san i kad san dođe, istu ili narednih noći, zapiši ga. Tada mi ga možeš poslati kako bi napravio analizu sna i dao svoj vlastiti osvrt, odnosno promišljanje. Za to mi je obično potrebno neko vrijeme koje moram odvojiti kako bi se mogao posvetiti tome. Nakon toga imati ćemo online susret od 45 minuta u kojem ćemo zajedno proći kroz san, možda napraviti neku vježbu kako bi dublje proniknuli u njegova značenja i kako bi u konačnici ti došla/o do onoga što ti je potrebno u ovom trenutku života. Raduje me što ću moći biti svjedok tvoje osobne transformacije.

Antonio Mrzlić
Kontakt: [email protected]