Foto: unsplash.com

Sigurno vam se događalo da tijekom rasprave vaš protivnik kaže: „Što ti je? Nije tako bilo!“ Sasvim ste sigurni da je zaista bilo tako, ali ipak počinjete sumnjati… Nažalost, imamo lošu vijest: vjerojatno ste postali žrtva posebne vrste manipulacije – izluđivanja (Gaslighting).

atma.hr – 39

Odlučili smo saznati što je to „izluđivanje“ (Gaslighting) i kako ne postati njegova žrtva.

„Izluđivanje“ (Gaslighting) je oblik psihološkog nasilja, kojem je glavni cilj navesti neku osobu da posumnja u objektivnu stvarnost, piše uspesnazena.com.

1 8

„Izluđivanje“ (Gaslighting)  se još naziva “plinska svjetlost”, a termin je vezan za istoimeni film (Gaslight), koji je 1944. nominiran za sedam Oskara, od kojih je dobio dva. U tom filmu, muž manipulira sviješću svoje mlade žene, tako što premješta stvari i krije predmete, kako bi ona povjerovala kako ima probleme s pamćenjem i da gubi razum.

Rezultati ovakvog emocionalnog zlostavljanja dolaze s vremenom – to su anksioznost, zbunjenost, nepovjerenje u svoje sjećanje i percepciju, depresija i mržnja prema samom sebi….

atma.hr – 75
Kako prepoznati „izluđivanje“ (Gaslighting)

♦ Navode vas da posumnjate u svoje pamćenje.

♦ Govore vam da to ne možete znati zbog vaših vanjskih/starosnih/fizičkih parametara.

♦ Navode vas da posumnjate u svoje emocionalno stanje.

♦ Uvjeravaju vas da niste u stanju dobro procijeniti stvarni događaj.

♦ Uvjeravaju vas kako vas svi lažu i da zato ne shvaćate kako zaista stoje stvari.

♦ Stalno vam ukazuju na vaše mane.

4 7

Kako se zaštititi od „izluđivanja“

♦ Ograničite komunikaciju s manipulatorom. Čim psihološka tortura oslabi, shvatit ćete da je s vama sve u redu.

♦ Otvoreno razgovarajte o problemu. Objasnite toj osobi kako ona svojim ponašanjem utječe na vašu psihu. Ako je to netko od vaših najbližih, učinit će sve da popravi situaciju.

♦ Naučite braniti svoje mišljenje. Baratajte činjenicama, raspravljajte se.

atma.hr – 75
♦ Vjerujte svom pamćenju i svojim osjećajima. Nemojte provjeravati događaje oslanjajući se na sjećanja drugih ljudi.

♦ Vodite dnevnik u koji ćete bilježiti važne činjenice i događaje. Tako ćete steći više povjerenja u sebe i svoje pamćenje.

♦ U krajnjem slučaju, obratite se nepristranim promatračima koji žive ili rade s vama. Pitajte ih vide li nedostatke za koje vas neprestano optužuju.

♦Trudite se ostati spokojni. Ne idite na ruku manipulatoru time što ćete vikati i pokazati agresivnost. Trezvenost uma će vam pomoći da zadržite jasna sjećanja na određeni događaj.

♦ Obratite pažnju na svoje strahove (na primjer, da ostanete usamljeni ili bez posla). Manipulatori često igraju na kartu onoga što vam je važno. Ako uspijete prevladati svoje slabosti, mnogo teže će vama upravljati.

atma.hr – 39

Dodatak

Ukoliko vas zanima kako „izluđivanje“ (Gaslighting) djeluje u praksi, preporučujemo da pročitate knjigu “Djevojka iz vlaka” (The Girl on the Train) ili da pogledate ekranizaciju ovog romana.

Radnja ovog djela vrlo jasno prikazuje koliko jak pritisak druga osoba može izvršiti na našu podsvijest i kako može u potpunosti promijeniti našu percepciju onoga što se dogodilo.

uspesnazena

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja