Art: Josephine Wall

Podrijetlo ljubavi može se naći jedino na mjestu koje je daleko iznad ovog materijalnog svijeta. Zapravo, duboka ljubav ne može postojati neovisno o Bogu jer je On izvor i riznica svega. Oni koji tvrde da ljubav nije povezana s Božanskom Osobom mogu misliti da imaju vrijedne dijamante, ali zapravo posjeduju samo mnoštvo slomljenih stakalaca. Zbog toga što im nedostaje neophodna duhovna povezanost, u zbilji nemaju ništa.

atma.hr – 52
Pravi duhovnjaci, s druge strane, automatski su puni ljubavi jer su kanali za Božju energiju . Dok zrače božansku ljubav, prirodno je dijele i pomažu drugima da se s njom povežu. Čežnja za vječnom ljubavlju znak je da se nalazimo izvan svog prirodnog položaja. Privremeno zemaljsko stanje ne ispunjava nas jer fizička tijela i materijalne interakcije uvijek imaju kraj. Želimo biti vječno voljeni jer smo neuništiva, duhovna bića kod kojih je ljubav izraz duše.

Konačno, sve veće duhovne tradicije potvrđuju da smo bića puna ljubavi kojima nije mjesto u materijalnome svijetu. Poučavaju nas da imamo priliku iskusiti mnogo više ljubavi nego što obično doživljavamo u svakodnevnom životu. Kako postajemo sve ispunjeniji ljubavlju i činimo napore da služimo druge, postupno ulazimo u područje božanske ljubavi. Kad tu istinsku ljubav dajemo drugima, dobivamo mnogo više zauzvrat. Kad jednom razvijemo duboku duhovnu povezanost, počinjemo doživljavati veća zadovoljstva kojima smo se prije nadali, ali ih nismo našli u materijalnom životu. Otkrivamo ljubav koja je beskrajna, neograničena vremenom i okolnostima i koja je potpuno ispunjavajuća.

Bezuvjetna je ljubav duhovna

Bezuvjetna ljubav, dakle, nadilazi materijalni svijet. Ona postoji u području koje transcendira um i tijelo i koje je povezano s prirodom duše. Njezin prirodni način izražavanja oslobođen je tjelesnih ograničenja kao što su rođenje, bolest, starost i smrt. Da bismo iskusili takvu ljubav, moramo odbaciti vlastite želje za osjetilnim uživanjem i odustati od nastojanja da izmamimo unaprijed određen odgovor. Bezuvjetna ljubav mora biti upravo to: bez uvjeta, nemotivirana i neprekidna.

Takva je ljubav izvan svakog napora da se postane dobar, pošten i moralan . Mnogi “dobri” ljudi rade dobre stvari samo da bi dobili priznanje i pohvalu. Nasuprot tome, djelatnost temeljena na bezuvjetnoj ljubavi jest ona koju provodimo čak i ako nas drugi okrivljuju zbog nje. Na primjer, majka može znati da se njezino dijete ne želi prestati igrati da bi ručalo. Ali ga ipak, nezastrašena njegovom ljutnjom, poziva u kuću jer zna da mu je hrana potrebna.

Elementi koji tvore fizički svijet dio su Božjih odvojenih, vanjskih energija i nisu direktno povezani s dubljim aspketima Božanskoga. Čista, nemotivirana ljubav, s druge strane, transcendentalna je prema svemu materijalnome i može nas konačno povezati s Gospodinovim moćnim unutarnjim energijama.

atma.hr – 52
Na sanskrtu govorimo o sat-ćit-ananda-vigrahi, što znači da je duša vječno uronjena u zanos ljubavi, te prožeta potpunim znanjem i blaženstvom. Duboka ljubav ne može postojati bez znanja i razumijevanja. U odsutnosti tih odlika, ljubav postaje apstraktna i uopćena. Ne možemo duboko voljeti nekoga koga ne poznajemo, čak i ako imamo općenito “lijep” osjećaj prema toj osobi. Najviše što možemo izraziti jest osjećaj neodređena divljenja.

Što više znamo o onima koje volimo, to više naša ljubav može biti duboka i stvarna. Prava se ljubav temelji na znanju o određenim svojstvima i odlikama. Kada dobro poznajemo onoga koga volimo, razvijamo vrlo duboko poštovanje prema toj osobi i shvaćamo kako da je najučinkovitije služimo. S druge strane, ako ne znamo dovoljno o nekome, naše nepoznavanje može proizvesti poteškoće jer nam nedostaje pravilno razumijevanje za razvijanje djelotvorne komuinikacije i djelovanja. Isto tako ne možemo voljeti Boga bez velikog razumijevanja onoga što Bog jest, što Bog čini i što Bog želi od nas.

Bhakti Tirtha Swami

Naručite knjigu

Knjige iz serije Duhovni ratnik možete, po cijeni od 65 kn, naručiti na http://duhovniratnik.com

duhovni-ratnik